A hangszedőkről

(Részlet egy ima szövegéből: "- Óh Uram add, hogy végre megtaláljam a végső hangszedőt a gitáromba! Ne vigyél kísértésbe a legújabb DiMarzióval, miként azt tetted legutóbb a legújabb Seymour Duncannel! Ne hagyd Uram, hogy elbukjam minden pénzemet, mert immár a negyvenedik hangszedőnél tartok, és még mindig nem hallom azt amit szeretnék! Ne hagyj Uram kételyek között, mondd meg igaz hívednek létezik-e egyáltalán az, amit én keresek. Valaki már mondta azt nekem a Gitárhangtechnikai Tanfolyamon, hogy aki nem találja meg az első 5 között amit szeretne, az valószínűleg, már nem is fogja, de nem hittem neki. Uram, könyörülj rajtam, nem drogozom, már nem iszom, de ha ez így megy tovább akkor újra fogok. Az asszony kirúgott,a gyerekeim nem szólnak hozzám. Uram fogadj kegyelmedbe és szabadíts meg a hangszedő függésemtől! Lassan már gitárom sem lesz, mert azon is hangszedőt veszek. Hallgasd meg fohászomat uram, és szabadíts meg gonosz rémálmaimtól! Minden éjjel rozsdás, füstölgő humbuckerek támadnak rám és a füst mögül maga Seymour Duncan vigyorog rám és azt üvölti teljesen torzított hangszínen, hogy sosem lesz vége, ne is álmodjak róla.
Köszönöm Uram, hogy ma is meghallgattál. Amen.")

A hangszedők problémája talán a gitárosok leginkább misztifikált területe. Ezzel a nevetségesen egyszerű eszközzel elképesztő változatos hangzásokat lehet létrehozni, bár tegyük hozzá DiMarzio, Seymour Duncan, meg a többiek ezzel a nevetségesen egyszerű dologgal igen jó pénzeket keresnek...Egy darab mágnes, meg egy kis huzal... Ha ez ilyen egyszerű lenne! Persze nincs mit tenni, mert ha egyszer kell, akkor kell. Valószínű, hogy a hangszedő az elektromos gitárnak azon része, amibe a legtöbb kutatást fektették. Rengeteg kombinációban kipróbálták a mágnesek különféle típusait, így vagy úgy elhelyezve, a különféle vastagságú és anyagú tekercselő huzalokat, ilyen vagy olyan módon tekercselve.

Volt pár úttörő kísérlet arra, hogyan lehetne valami XI. századibb módon hangszedőt készíteni. A mérnöki próbálkozásoknak se szeri, se száma, de amikor azon egy rockernek játszania kell, nos ő mondja ki az ítéletet, hogy használható-e vagy sem. Voltak próbálkozások a húr rezgésnek optikai szenzorral történő átalakítására, azonban a gitárosok kényes füle és ízlése nem tudta befogadni.

Sokan próbálják meghatározni, hogy egy gitár hangjában mekkora részben vesz részt a hangszedő. Mivel a gitárerősítőn keresztül szólal meg, így annak hangzását sem szabadfigyelmen kívül hagyni. Óvatos becslések és spekulálások arra az egyensúlyt mutató arányra mutatnak, hogy a gitár konstrukciója, a hangszedő és az erősítő 1/3 részben felelősek a hangzásért. Ez biztató arány, mert van értelme mindegyiken javítani, hogy a végeredményt a nekünk tetsző módon befolyásoljuk.

Bár nem szabad egy dolgot elfelejteni. A hangszedő egy átalakító eszköz, mely egy gitárnak a meglévő hangját alakítja át bizonyos módon és úgy, hogy hozzáteszi a maga jellegzetességét is. Ha valakinek van mondjuk egy észak Szibériában a tajgából frissen kivágott fából készült Les Paul kópiája, és abba egy jobb hang reményében beépít egy márkás hangszedőt, nos szinte 100%, hogy a hangzás nem lesz jó. A hangszedő hangosabban és részletesebben adja vissza a gitár rettenetes hangját. Ugyanez fordítva is igaz. Egy jó gitárba beleteszünk egy ajtó mágnesekből összeállított hangszedőt, akkor ott megint valami szörnyű hangot fogunk kapni

A nagy gitárgyártó cégek és a jó hangszerkészítők már sokat tudnak erről. Tudják jól, hogy milyen fához milyen hangszedő kerüljön, mert azt már tapasztalatból tudják, melyik milyen kombinációban milyen eredményt fog adni.

A kísérletezni és forrasztani szerető gitáros általában maga akarja eldönteni hogy milyen hangszedő kerüljön a hangszerébe. És innentől elindul egy lejtőn, sodródik lefelé, főleg anyagilag, és sosem lesz vége a hangszedők cseréjének.

Gyakran mondogatom, hogy én jobban szeretek zenélni, mint gitárt szerelni. A zene felszíne a hangzás. A jó zenéhez nélkülözhetetlen a jó hangzás, azonban sokaknál a hangszedők folytonos cseréje beteges szokássá, függőséggé alakul. Sokan nem is igazán szeretnek zenélni, inkább az eszközt szeretik, a vele való foglalatosságokat.

Egy dolog azonban teljesen biztos: létezik egy adott gitárhoz az a hangszedő, amivel a tulajdonosa számára a legkedvesebb hangot produkálja. Hinni kell benne, mert akkor létezni fog.

A Tech-labor rovatunkban időnként foglalkozunk a hangszedőkkel is, hogy könnyebb eligazodást adjunk és az amúgy is szegény rocker ne juthasson anyagi csődbe...

Szabó Sándor

2006-03-06 00:16:37