Az új Rivera kombók az erősítő specialista szemével

A Medgyesi Hangszer kínálatában év elején jelent meg a Clubster 45, és a Pubster 45 névre hallgató kombó. A két készülék műszaki paramétereiben szinte teljesen azonos, a különbség az előerősítő kapcsolástechnikai rendszerében van. A készülékek vizsgálata után mindössze ennyit mondtam: "Na végre..."

Az ilyen kombókkal a gitárosok olyan eszközhöz juthatnak, amely azt nyújtja amit kell. Nem erőszakol a felhasználóra olyan funkciókat amelyek ritkán használatosak, ugyanakkor az alapfunkciókat brilliánsan oldja meg. A Pubster előerősítője egyszerűbb kapcsolási struktúrájú, a tiszta és a boost csatorna közös hangszínszabályzót kapott. A Clubster "fordított felállású", a torzított csatorna foglal helyet közvetlenül a bemenetek mellett, szabályzója háromsávos. A Chanel 2 kétsávos szabályzóval van kivitelezve, ami jól tükrözi, hogy végleg nem megszokott felépítésű készülékkel van dolgunk. A middle nélküli treble-bass megoldás új szinfolt./Vagy csak a Vox-ra gondolt a konstruktőr?/ A két készülék eltérő hangzásvilágát ezek az áramköri különbözőségek magyarázzák.

Vizsgáljuk meg a műszaki kivitelezést. No ezt érdemes, mert Paul Rivera ebben mutatja meg oroszlánkörmeit. Az erősítő jól méretezett, gondosan árnyékolt transzformátorokat tartalmaz, a fojtótekercs helyett RC-szűrőt alkalmaztak. Ettől nem tapsolok, talán ezért hallható némi brumm. Az alkalmazott panel-pufferek meglepően nagy energiájúak. A készülék biztosítási rendszere is jelentősen túllép a megszokott megoldásokon. Öt biztosíték vigyáz a rendre, ebből a megszokott kettő, a hálózati és az anód biztosíték található a hátoldalon, a többi belül. Még a végcsövek fűtőköre is biztosítva van. A végerősítő fokozat visszacsatolt, Presence-es megoldású. Az alkalmazott csövek gondosan párba válogatott EL 34-ek, a szlovák JJ-Electronic gyártmányai. Az intelligensebben tagolt bemenetű Clubster-ben a hazai forgalmazó kérésére a végcsöveket Svetlana duettre cseréltem, ami még jobban hangsúlyozza az eltérő hangzást. Könnyebbséget jelent a végcsövek üzemében a 45 W-ra limitálás, hiszen így jóval a határfeszültség alatt üzemelnek. A kimenőtranszformátor csőoldali pontjaira kötött nagyfeszültségű védődiódák hatásosan közömbösítik a kikapcsolási tranziensek feszültségcsúcsait. A hátoldalon, a végcsöveket mechanikusan védő keresztmerevítő, belülről fémfóliával van bevonva, ezzel is serkentve a hő hatásosabb irányítását. /Nem a fában koncentrálódik,hanem a visszaverődés miatt felfelé száll/ A rugós zengető egység meghajtó áramköre komplementer tranzisztoros, IC-s meghajtással. Ez ma már elfogadott, nem minősül a hang elvékonyításának. Az alkalmazott félvezetők megbízható Motorola gyártmányok. Az előerősítőben alkalmazott csövek Sowtek 12 AX-7 LP; 12 AX-7 WA típusok, a legjobb választás. A tiszta-torzított átkapcsolást Rivera 104Q10 piros és zöld jelzésű FET-ek , valamint NSL 37V81-es opto-csatolók végzik, zajtalanul. A hátlapon található Poweramp-in kapcsolós rendszerű jack a POD kedvelőinek nyújt nagy támogatást, hiszen ide csatlakozva a sokoldalú fizikai modellezésű eszköz hangzásvilága jelentősen eltolható a vintage világ felé, nem halmozva a hangszinszabályzókat. Minden jelentősebb hosszméretű alkatrész elasztikusan a panelhez van ragasztva, a kábelkötegek korbácsba kötve, hadiipari rend uralkodik. A kombózajok csökkentése érdekében a sasszé hangszóróoldali mechanikus illesztésénél puha habszivacs réteget iktattak be. Az egy-hangszórós kombóban szokatlan precizitással nyolc csavarral rögzítették a sasszét a tetőoldalhoz. Minden mechanikus illesztés és rögzítés fokozottan precíz. Az alkalmazott Celestion G12-P80-as 12 collos hangszóró hangkaraktere jól fokozza az erősítő jellegét.

Mindkét kombóban példás rend uralkodik. Az esztétikai kivitel magas igényű. A hangjáról egy másik írásban még fogunk tudósítani, azonban meghallgatva annyit mondanék mindössze: Rock'n Roll Felsőfokon!

CSŐ Veletek: Mezey Béla

2006-03-17 02:41:32