Új sorozat!!!
Gitár hangrendszerek

Évek óta vágyam volt, hogy megoszthassam tapasztalataimat, ismereteimet az elektromos gitározás technikai hátteréről. Mára hihetetlen mennyiségű adat gyűlt össze, és úgy érzem most jött el az ideje, hogy elkezdjek egy technikai elemzésekből álló szemléletes, olvasmányos sorozatot, melyből neves, vagy kevésbé neves gitárosok hangrendszerének bemutatásán keresztül szerezhettek további információkat, ötletet, ihletet a saját rendszeretek felépítéséhez. A kilencvenes évek végén volt néhány próbálkozásom, hogy írott sajtóban elindulhasson egy ilyen sorozat, azonban sajnos hivatkozva arra, hogy senkit nem érdekel, mert nincs is már gitáros az országban, elutasították. Én éppen az ellenkezőjét tapasztalom, hihetetlen mennyiségű eszköz, gitár, effekt, erősítő van az országban, és akkor valószínűleg gitáros is. Ma már mindent meg lehet kapni, talán a hozzá szükséges tudás és ötlettár hiányzik. Ebben mi tudunk segíteni.

10 évvel ezelőtt még pár önérzetes gitáros fel volt háborodva, amikor a több hangutas gitárcucc felépítéséről beszéltem. Azt mondták, hogy demoralizáló ilyesmikről beszélni, amikor alig van pénz egy húrkészlet megvásárlására. Ezzel nem értek egyet, mert ez a hozzáállás nem visz előre.

Pár évvel később elhúzott mellettem egy 14 méter hosszú limuzin, és akkor arra gondoltam, hogy ha már itt limuzinok járkálnak, akkor itt kell, hogy legyen az a gitáros réteg, amely szívesen foglalkozik komolyabb, összetettebb hangrendszerek építésével. Kialakult, itt vannak, nagyon kíváncsiak és éhesek az újra. Ha pedig nem telne még mindig komolyabb hang cucc építkezésébe fogni, azért még jó róla olvasni, majd egy sör mellett megbeszélni a másik gitáros kollégával vagy baráttal. Tehát belevágunk és várhatóan éveken keresztül tartó nagyon hosszú sorozat keretében egy nagyon izgalmas, érdekes, fantáziaserkentő témakört kezdünk el kibontani.

Ki fogjuk vesézni a legegyszerűbb és a legösszetettebb cuccokat, a fő cél mindig az, hogy felismerjük benne a koncepciót, melynek alapján az felépül.

Elindulunk az egyszerűbb rendszerek elemzésével, és egyre bonyolultabb cucc összeállításokat fogunk megismerni. Mivel a honlapunkon rendszeresen folyik a tesztelés, így próbálunk aktualitást adni a tesztnek azáltal, hogy azzal kapcsolatos legyen a sorozat éppen megjelenő része. Mivel ezen a héten az új Vox AC 30 erősítőket teszteltük, kézenfekvő volt, hogy ennek kapcsán a Vox talán leghűségesebb és legkreatívabb használójának, Brian Maynek a hangszerét mutassuk be. Ezzel az írással indul sorozatunk a Tech Labor menüpont alatt. Minden kedves gitáros barátomnak jó csemegézést kívánok.

Jut eszembe! Mivel indulásunk óta megduplázódott a látogatottságunk, szeretnénk megköszönni nektek, hogy rendszeresen nézitek a gitárhangtechnika.hu honlapot. Arra gondoltam, hogy hasonlóan a bányászoknál kialakult üdvözlés módra, akik azt mondják, hogy "Jó szerencsét!" ennek analógiájára én úgy üdvözölnélek titeket, hogy "Jó hangzást!"

Ezzel lehet érkezni, búcsúzni és ha gondoljátok használjátok szeretettel.

Jó hangzást!

Szabó Sándor

2006-09-10 14:52:11