Gitár hangrendszerek: 2. rész

Mark Collins hangrendszere

Új sorozatunk keretében, valamint a Vox erősítők tesztelésével összhangban a sorozatunk első részében Brian May Vox AC 30 erősítőkre épülő hangrendszerét mutattuk be. Igaz, hogy ő a haladó kategóriába tartozó rendszert ötlött ki magának és szinte muszály volt az ő rendszerét megvitatni. Mi most egyszerűbb összeállítások bemutatásával és elemzésével folytatnánk a sorozatot, mintegy tanfolyamon, ahol az egyszerű kezdetektől a végletekig bonyolult rendszert is megvitatjuk.

A gitárerősítő használatának több módja lehetséges. Valójában nincsenek kötelezően betartandó alkalmazások. Persze vannak fizikai törvények, amiket érdemes, de nem kötelező betartani. Aztán valami majd csak lesz belőle,nem biztos, hogy jó hang, de legfeljebb egy tapasztalat.

A régi (vintage) erősítőkön többnyire nincs overdrive, azaz torzítós csatorna. Ez ma már nem hogy nem hátrány, de kifejezetten előny lehet, mert a gitár és az erősítő közé bármit beilleszthetünk és azzal nagyon kreatív módon tudunk jó hangú összeállításokat kialakítani.

Az egyik legegyszerűbb két hangutas rendszer Mark Collins összeállítása, ős a Charlatans nevű angol banda gitárosa. Két Vox AC30/6 TB erősítőt használ.

Az ábrán látható, hogy a gitár jele egy Dunlop Wah után a Boss SD1 torzítóba, majd Boss PH-3 Super Phaser-be, végül egy Dunlop stereo hangerő pedálba jut, ahonnan a jel két ágra oszlik. Ezek hajtják meg az említett Vox AC 30/6 TB erősítőket.

Majd fogjuk látni, hogy a jel megosztását meg lehet valósítani minden olyan pedállal, amelyiknek 2 kimenet van. Általában akkor is megosztják a jelet, ha az effekt ki van kapcsolva (Bypass).

A rendszer előnye az egyszerűség és a nyitottság. Ezt bármilyen erősítővel meg lehet valósítani, bármilyen pedálokat össze lehet fűzni. Hátránya talán az, hogy a direkt és a fázisában modulált hang mindkét hangszórón egyszerre is megszólal. Persze ettől még jó a hangzás, bár inkább azt mondhatnám, hogy még fejleszthető lenne egy harmadik úttal, ahol csak a direkt hang szól. Mark Collins összeállítása nagyon gyakori és tipikus.

A következő példában Derreck Hawkins (Stabbing Westward) ugyancsak két újra kiadott Vox AC30/6 erősítőt használ. Nála a torzító van elöl a láncban, egy Proco Rat, majd azt követi a Dunlop Wah, melyből a jel egy TC G Force multieffektre kerül és annak sztereo kimeneteit használva oszlik ketté a jel, így kerül a két Vox erősítő bemeneteire.

A rendszer nagyon nyitott, hiszen bármi beilleszthető még a láncba, bár a TC G-Force önmagában is egy kimeríthetetlen "effektgyár", egy Midi pedállal vezérelve ez az összeállítás végtelen lehetőséget biztosít.

Hátránya ugyanaz mint az előzőé.

Jó hangzást!

Szabó Sándor

2006-09-10 14:53:07