Gitárhangrendszerek 8.

ACE/ Skunk Anansie hangrendszere

-"Mutasd meg a cuccaidat és az effektjeidet és megmondom ki vagy!"-

Kicsit ugyan sarkos, de van benne valami. Esetleg abban is van valami, ha úgy kérdezzük: -" Mutasd meg hogy kötöd be a cuccaidat és megmondom ki vagy!"- Sajnos ez a mondás bármennyire is érdekes, nem mindig árulja el a valós dolgokat.

Ezúttal egy nagyon érdekes sajátos, de mégis különleges összeállítást mutatok be. A fickó neve ACE a Skunk Anansie nevű formációból, legénykori nevén Martin Ivor Kent. Az angol származású együttes egy furcsa ötvözetét játssza a punk, funky, kemény rock és reggae stílusoknak. ACE több zenekarban is játszik, a saját önálló karrierjét is építgeti. Azonban az is nagyon izgalmas számunkra, hogy hangrendszerét miként építgeti.

Vessünk egy pillantást a Gitargeek által közzétett ábrára.

Ahogyan sokan mondanák: Nem semmi összeállítás! Az ábra zsúfoltságán a figyelő szem hamar utat tör magának és kiderül, hogy nagyon is rendezett, áttekinthető rendszer és hamarosan a koncepció is megvilágosodik.

Mielőtt elindulnánk a rajz alapján és utat törnénk a labirintusban, a jobb felső oldali jack dugót máris kizárhatjuk, mert az egy akusztikus gitár DI boksz-án keresztül megy a hangosító rendszerbe, így azzal most nincs dolgunk.

A bal oldali jack egy A/B kapcsoló dobozba megy. Ezzel lehet kiválasztani, hogy merre menjen tovább a gitár jele. Az egyik irány a tiszta gitárhang irányába tart, a másik a torzítottba. Nézzük meg először az egyiket, a tiszta hang irányát.

A rajz aljára pillantva, már nem is lehet kétségünk, hova kell eljutnunk a labirintus végén. Egy Fender Prosonic fejhez, ami két Fender Tonemaster 2x12 hangfalat szólaltat meg. A Fender mindig optimális választás a tiszta hangszínekre, bármelyik modell legyen is az. Az A/B box után nem kevesebb, mint 6 pedálon kell a jelnek átverekednie magát. A hanglánc elején egy Boss AC-2 Acoustic Simulatorból egy Boss Digital Delay-be, majd egy Danelectro Fabtone torzítóba.Ugye azt mondtuk, hogy a tiszta hang útjáról beszélünk? Igen, de a tiszta hang az mindig relatív és még inkább szubjektív. Kinek és mihez képest. Ugyanakkor nem árt, ha adott pillanatban valami tisztább torzítás is van kéznél, akarom mondani lábnál. A jel a torzítóból egy DOD Vibro Thang effektbe kerül és innen megy a DOD Supersonic Flangerbe, azon keresztül pedig egy Guyatone Vinage tremolo pedálba. Bár a pedálok egyes tagjai sztereó kivitelűek, a jel szigorúan monóban megy az említett Fender erősítőbe. A rendszerből lényegesen több is kihozható lenne, de ez ilyen.

A torzított hangút tanulmányozásához vissza kell mennünk az A/B boxhoz. Azt láthatjuk, hogy a jel egy Digitech WH-1 Whammy pedált követően egy DOD Envelope Filterbe megy. Ez az effekt érdekes formáns rezonanciákat, mintegy magánhangzókat tesz a hang magjába. Innen egy öreg Electro Harmonix Small Stone phaser pedálba jut a jel és itt meging találkozunk egy torzítóval egy Ibanez Tube Screamerrel. Ennek jele egy Pearl OC-07 Octaver pedálon át megy tovább egy Boss PN-2 Panorama pedálba. Ennek funkcióját nem igazán értem, mert egyetlen mono hangútról lévén szó, nem látszik, hogy a jele elágazna sztereóba, ahol végülis hallható lenne a folyamatos panoráma hatás. Valószínűleg ACE inkább egy monóban is hallható modulációs mellékhatását akarja kihasználni. A jel tovább megy egy Boss PH-2 Super Phaser pedálba majd szinte várhatóan egy Boss NS-2 Noise Supressor, azaz egy zajzár zárja a sort. Az így előállított és jól megfárasztott jelet egy Marshall JCM 900 sorozatú 50 Wattos fejbe vezeti. A rajzon két fejet láthatunk. Az első, amibe a pedálsor jele vezet a master fej, ez a Send kimenetén át a másik fej Return ágán át hajtja meg a másik ugyanolyan Marshall fejet. Az így használt párosítást nevezik gyakran Master/Slave –nek is. Ezt követően a fejek egy-egy Marshall 4x12 és egy-egy Orange 4x12-es hangfalat hajtanak meg.

Mire végigkövetjük a rendszert, azonnal látható, hogy a sok pedál valójában változatosabban és gazdagabb hangzást biztosítva is kihasználható lenne. Akár a tiszta hangra használt 2 db Fender erősítő, akár a torzított hangú hangút 2 db Marshall erősítője a rendelkezésre álló hangfalakkal mindkét ágban lehetővé tennék a két hangutas sztereó összeállítást. Érdemes elgondolkozni azon, hogy melyikünk hogyan tudná ezt az egyébként pazar kollekciót sokkal jobban kihasználva összeállítani. Ha a zenéjüket hallgatjuk, akkor a gitár hangzásán nem halljuk, hogy az ennyi pedálon megy keresztül. Ugyanis egyszerre sohasem működik mindegyik, csak néhány. Sajnos a Skunk Anansie már jó ideje nem létezik, 7 év működés után feloszlottak, azonban a tagjai külön-külön tovább folytatják szóló karrierjüket.

Jó hangzást!

Szabó Sándor

2006-10-29 12:59:57