Musicmesse 2006

2. rész

A Modenában székelő Brunetti cég, nem tekint még hosszú múltra, azonban néhány év óta a "nagyok" jegyzett riválisa lett. Receptjük igen egyszerű, ugyanakkor nagyon hatásos. Minőség terén már Rivera árnyékában járnak, és ezt a külső megjelenés kialakításában megtoldják a páratlanul szép olasz bőrökkel. Az eredménytől bizony sikongatni lehet, a kiváló hang a füledet, a gyönyörű megjelenés pedig a szemedet hozza izgalomba. Már néhány éve kering hazai gitáros körökben egy Maranello kombó. Volt alkalmam tesztelni, igen jó véleménnyel vagyok róla. Marco Brunetti most az XL"R-EVO erősítőfejjel rukkolt ki. A fej elektronikája a "tuti-recept", vagyis: öt darab 12AX7 előfokcső, EL34 quartett végcsövek, 120/60 Watt teljesítmény. Három előerősítő szekciója van. A Clean hangképei: Funky; Fat modern; Blues. A Boost, és a Lead beállítható hangzásai: Rock; Modern; Heavy. A kivitélezés meghökkentő, de igen praktikus újítást tartalmaz. A fej sasszéja fél rack-nyire fel van emelve, az alsó részbe bármely e magassággal bíró effekt beépíthető. A Brunetti igen jó izléssel a t.c.electronic cég G.Force-át építette be. Igen nehezen tudtam továbbindulni. Mindez azért volt döbbenetes a számomra, mert ugyanezt az ötletet már láttam megvalósítva egy H&k Triamp fejjel, a pécsi "Fidó"Stúdió tulajdonosa Friskó "Fidó" Péter kivitelezésével! Íme a bizonyíték arra, hogy a nagy ötletek több koponyában is megszülethetnek. Brunetti büszkén megmutatja a belső szerelést, amelyben nehéz hibát találni.

A Peavey ujdonsága a Penta modell. Alapja természetesen a "tuti-recept". 140 Wattot kínoznak ki az EL34 quartettből, ami megköveteli a 600 Volt körüli anódfeszültséget. Nem a szép szerelés, hanem ez a tény követeli meg a büszkén hirdetett kerámia csőfoglalatokat. Passzív EQ-ja 3 sávos. Érdekességként egy ötállású kapcsolóval EQ/Gain kombinációk at állíthatsz be, melynek fantázianevei: Star, Bull, Tree, Mudflap girl, Cactus. Lehet asszociálni! Torzítóját kicsit "zsizsásnak" találtam, nem lett a sziven csücske. Nagyobb sikert aratott nálam a már kiforrott JSX Signature topmodell. Jól sejted, Joe Satriani világára formált változat. Végcsővei Electro-Harmonix EL34 EH- k, amik nem váltották be a reményeket, a cél ugyanis az egykori Mullard változat elkészítése volt, inkább kisteljesítményű hifi-be valók. A Sovtek 12AX7 EH előcsövek sem tartoznak a sikertörténetek közé. Torzítója ennek is inkább való zúzásra mint krémezésre.

A VOX erősítők minden jelentősebb változata kiállításra került. Mióta a Korg kezében van ez általánossá vált. Mozgatórugó a nosztalgia, de meg se próbáld a mai változatokban a nagy legendát keresni. A VOX-ok keresettségét nagymértékben motíválja az a tény, hogy Brian May is használja. Azt senki sem gondolja át, hogy nem egyet használ, ráadásul elképesztően bonyolult konfigurációban. Az ősi VOX hang a Shadows együttes gitárosának, Hank Marvin-nek gitárjátékához fűződik. Belepillantottam az új AC30 CC-be, a neodímium hangszórómágnest megpillantva megállapítottam: jó lehet ez így is, de már eltérő hangzásvilághoz. Örömmel láttam a JMI változatokat, amelyek az ősi VOX-ok, Tom Jennings korszakbeli handmade változatai, Alnico hangszórókkal. Meghallgatva néhányukat elégedetten állapítottam meg, hogy az igazi vintage-kutatóknak akad még zsákmány.

A Randall erősítők nem terjedtek el jelentős mértékben hazánkban. Pedig robosztus kiállásukkal, és hangjukkal nagyobb megbecsülést érdemelnének. A néhány évvel ezelőtti cserélhető fiókos csöves változatokkal most nem találkoztam. Eljátszadoztam viszont a V2-es hatalmas hibriddel. Hatsávos EQ-jával tág határok között befolyásolható a hangkép. Végfokát hatalmas ventilátor hűti.  A disszipáció napjainkra megoldottá vált szinte minden cég erősítőjében. A másik kiszemeltem az RH-300 volt. Egy másik "jó recept" szerint készült: csöves előfok, Mosfet végfok. A hatalmas szellőzőrácsok optikailag fokozzák a 300 Wattos brutális teljesítményt.

Az angol Hiwatt 1963 óta sikeres cég.  A csöves fejek nagy elkötelezettjei. Britt hangzás a javából csakis végpentódákkal. Az izmosabb változatokban EL34 szerepel, így a DG 103-ban is. Ez nem más, mint a David Gilmour Signature modell. A CP 103 pedig a Pete Townshend Signature. A Hiwattok ötven éve Partridge transzformátorokkal készülnek, melyek a legmagasabb, tartós minőséget garantálják. Kipróbáltam a Custom Stúdió-t is.  Neutrális hangú EL84-es végcsövei, Accutronic rugós zengetője kiváló studióbeli megszólalást biztosít.

A brazíliai Meteoro cég neve sokak számára ismeretlenül hangzik, mindaddig még meg nem szólal a Sepultura. A MAK 3000 tipusú erősítőfej nem más, mint az Andreas Kisser Signature modell. A fej előfoka három 12AX7-esre épül, a végfokozat 6550 sextett, azaz hat összeválogatott, hatalmas pentóda. A hang brutális Trash Metal, 280Watt teljesítménnyel! Kipróbáltam szolídabb Falcon 50G típusukat amely 6L6 végcsövekre épül, megbizható vastag hangzású erősítő.

A legjobb overdrive hangként jegyzett Bronx, ízig-vérig blues hangú erősítőket készít. Hangulatos sarkot foglaltak el, két agilis fiatal srác szolgálatkészen mutatta be az erősítőket. Felületes ismereteim voltak ezekről a készülékekről, így belemélyedtem vizsgálatukba. A BMP 100H a nagyágyú. Felépítése természetesen a "tuti-tipp". Úgy látszik az Electro-Harmonix csöveit alaposan válogatva tisztességes hangú erősítőt is lehet építeni. Ezekkel a csövekkel nekem a tartósság körül van aggályom. A belső felépítést egyáltalán nem titkolják, így analizálhattam a készülék teljes belső szerelését. A ládában négy "Red Coat" névre keresztelt 12"-es kerámikus mágnesű Eminence munkálkodik, nagyon korrekten. Az éppen karcostól a legmocskosabb bluesig, így foglalhatom össze amit hallottam. Volt ott még egy Tube-12 névre keresztelt 12"-es kombó nagyon meleg tónusú vintage hanggal, mikor megszólalt, kövéren terült szét. Ezt inkább stúdiózásra ajánlották.

A Mesa Boogie-nál már két évvel ezelőtt is nehéz volt teljes katálógust kapni, ott díszelgett rajta az öt Eurós ár. Most egyszerűen megoldották a problémát, csak néhány oldalas szöveges tájékoztató volt. A három évvel ezelőtt megjelent Road King-nek megérkezett a "Series 2" változata. 6L6-ok és EL34-ek minden elképzelhető kombinációját megvalósítja, végfokot már jobban nem lehet kavarni. Az új Roadster négy külőnböző előfoka tizenkét variációban képes működni. A bőség zavarai lettek ezek az erősítők, használatukhoz komoly térkép kell. 2006-os ujdonság a Big Block Titan V12 Head. Ez a hosszú név egy hibrid technológiájú fejet takar. Négy cső, 22 Mosfet, eredménye 1200 Watt 4 Ohmon. A Mesa Boogie a legek birodalmává vált. Ezért esett jobban végigtekinteni a Lonestar, és a Stiletto modell nemes fa, és valódi bőr borításán, és nem utólsó sorban áttekinthető kezelőfelületén.  A látogatók nagy örömére nagy választékban árulták a reklámruházatot, pólókat, sapkákat.

2006-04-10 14:45:12