Öreg Ampeg, nem vén Ampeg!

"Vajon hány lehet még az országban?" - jelenik meg bennem, valahányszor Ampeg V-2, V-3, V-4, V-4B kerül hozzám. Tulajdonosaik nem értik miért számít erősítőjük féltve őrzött kincsnek. Akik nem ismerik részleteiben azt mondják: azért, mert ez egy öreg Ampeg. A válasz korántsem ilyen egyszerű!

Ebben a készülékcsaládban a konstruktőr végcsöveknek a Magnavox 7027 A végcsövet választotta. Ez a 6L6-nál némileg nagyobb teljesítményű, nagyobb anódfeszültségű, és nem utolsó sorban némileg eltérő hangú eszköz. A kiváltásnál két választás lehetősége kínálkozik.

Európai, vagy Amerikai elektroncső ellátó cégek kínálatából eredeti típust vásárolni méregdrága áron, (pl. TAD : 7027 A quartett 184 Euróért !) vagy más végcsövet alkalmazni.

Ez utóbbihoz kell a hozzáértés, de leginkább a tapasztalat. Egy V-4B-ben úgy oldottam meg, hogy nagy tétel Sovtek 6L6 GB-ből válogattam quartettet. Csak az jöhet szóba amelyik anódfeszültsége a katalógus adatot túlteljesíti. A GB alváltozat egyébként nagy erősítési tényezővel rendelkezik. Ez a megoldás csak akkor jöhet szóba, ha csőkirály vagy, de működik. Egy V-4B végfokát így fésültem át. Az elmúlt hónapban egy V-2-es szólógitárra is specifikált változatát kellett felújítanom. Erre a "magas-mély" bemenet, és a rugós zengető utalt. Mindezek ellenére tulajdonosa basszus gitárt szólaltat meg rajta. Ez nem tilos, sőt a mai modern hangzásoknál még jól is jön. Ennek megfelelően a Svetlana EL-34 duettet alkalmaztam, a munkapont némi módosításával.

Az eredmény a 7027-es némileg fedett hangképe helyett, egy büszkébb, markánsabb hangzás lett, a tulajdonos legnagyobb megelégedésére. Ennél nagyobb meglepetéseket tartalmaz az előerősítő, a hangszínszabályzó, és a fázisfordító fokozat. Az itt alkalmazott csövek sem nélkülözik a perverzitást. Ebben a korszakban (múlt évezred utolsó századának '70-es évei!) az Ampeg nagy szeretettel alkalmazta a Magnavox 12 DW 7 típusú kettős triódáját. Ennek kiváltása némileg egyszerűbbnek tűnik, hiszen a szlovák JJ-Electronic néhány éve meghirdette az utángyártást. Mivel ez a cső kritikus feladatot lát el, érdemes kísérletezni a Sovtek cég kiszajú, nagyerősítésű alacsony mikrofóniájú csöveivel: 12AX 7 LP, LPS, WA,WB.

Fontos dologra szeretném felhívni a figyelmet: A csövek cseréje nem annyiból áll, hogy régi-ki, új be. Ez egyébként is csalfa tévhit, ebben az esetben pedig fokozottan. A 12 DW 7-es egy perverz cső. Egyik fele ECC 83-szerű, a másik ECC 82-szerű. Ebből látható, hogy nemcsak munkapontellenőrzést, de átállítást is kíván! E készülékcsalád legrégebbi változatában alkalmaznak még egy Magnavox 6K 11 típusú csövet. Nagyon vigyázz rá, ez egy hármas-trióda! Csak "Odd Ball" kategóriában szerezhető be, ára 33 Euro!

Gyakori hiba a megnövekedett brumm szint. Ennek egyik egyszerű oka lehet a harmincéves puffer- és szűrő kondenzátor. Cserére a legcélszerűbb, de miután két sorba kapcsolt taggal van megvalósítva, 100 mikrofarád/350V-os panelkondenzátorokkal is kiegészíthető. Ezzel az egyszerű megoldással a brummszint lényegesen csökkenthető. E páratlan hangú készülékek javítása, karbantartása nagy tapasztalattal és típusismerettel rendelkező szakembert kíván. Járatlan próbálkozástól, barkácsolástól mindenkit óvok, mert az eddigi intelmeimen felül 230 V-os hálózati feszültségről működő készülékekről van szó, melyek javításakor szigorú életvédelmi szabályokat kell betartani!

CSŐ Veletek: Mezey Béla

2006-02-25 00:30:16