Furch Durango BM-40 bundnélküli akusztikus basszusgitár

Ritkaságszámba megy, hogy basszus gitárt tesztelek és mutatok be. Az közismert jelenség, hogy aki a mélyebb hangtartományban zenél, annak egy másféle hangi esztétika van a fejében, és abban a tartományra érzékenyebb a füle. Mivel az elmúlt 4 évben én magam is elég "mélyre süllyedtem", azazhogy bariton gitárokon is játszom, időnként egy egész oktávval mélyebben szól, mint egy 6 húros normál hangolású gitár. A szeretetem a mély hangok iránt ellenállhatatlanul nyomot hagy minden zenémben. Talán ennyi mentegetőzés elegendő is, hogy miért vállalkozom egy ilyen hangszer bemutatására.

Az akusztikus basszus gitárok rövid története

Itt megragadnám az alkalmat, hogy pár mondatban megemlítsem a hangszer történetét. Az általunk ismert akusztikus basszus gitárok története nem túl régi, bár ha megnézzük a mexikói Mariachi gitár együttesek összetételét, akkor találunk benne egy guitarrón nevű akusztikus basszus gitárt is. Ez pedig visszatekint legalább 150 évre. Ez a 6 húros rövid nyakú duci hangszer képes elegendő mély hangenergiát kiadni az együttes hangzásának testesebbé tételéhez.


 

A történet a '60-as években folytatódott tovább. Ernie Ball kezdte forszírozni az akusztikusabb hangzású basszus gitárok fejlesztését. George Fullertonnal együtt fejlesztették ki az Earthwood nevű basszus gitárt, mely 1972-ben jelent meg és a gyártása mindössze 2 esztendeig tartott.

Nem is történt semmi említésre méltó az akusztikus basszus gitárok világában egészen a '80-as évek elejéig, amikor az MTV elindította az "Unpluged" divatot. Innentől több cég is elkezdett akusztikus basszus gitárt tervezni és gyártani. A legjelentősebb volt a Guild által gyártott B-30 modell.

Nagyjából 10 évvel később Steve Klein és Bob Taylor közösen tervezett egy igazán kiváló hangszert, az AB-2 modellt, ami már a modern akusztikai elveknek megfelelően épült.

Ezt követően több cég kezdett fejlesztésbe és ma már tucatnyi cég kezdett már csak presztizsből is akusztikus basszus gitárokat gyártani. Egyik másik tényleg működik akusztikusan is, egyesek azonban csak külső megjelenésében hasonlítanak az igazi hangszerre, így azok csak hangszedővel használhatók. Megemlítek pár kiváló céget, akiknek basszus gitárjaik akusztikusan is megállják a helyüket. Ilyen a Peavey, a Stoll, és ide sorolható a Furch is.

A profi világban akad pár magas színvonalú különleges akusztikus basszus gitáros, ilyen például a német Ralf Gauck, aki már játszott Magyarországon, aki ráadásul polifónikusan kezeli a hangszert, főként szólistaként játszik. Egyszerre játssza a ritmust, a basszus, a dallamot és bizony néha akkordokra is futja az ügyességéből. Megemlíthető Jonas Hellborg neve is, bár ő bundos hangszeren játszik és csupán akusztikus basszuson, és technikája nem különbözik semmiben az elektromos basszus gitárokon használttól.

A Furch Durango akusztikus basszus

A Furch márkát nem kell bemutatni, hiszen már közöltünk teszteket tőlük. Ezúttal két akusztikus, egy bundos és egy bundnélküli basszus gitárral lepték meg a nagyközönséget. A gitár bundnélküli változatát a Stageshop boltjában pillantottam meg és azonnal eldőlt bennem, hogy írni fogok róla.

Az alábbi táblázat foglalja össze a gitár technikai paramétereit:

Furch B40-CM

Test forma: jumbo
Fedlap: Tömör cédrus
Hangnyílás dekoráció: nincs
hát: Mahagóni (rétegelt)
káva: Mahagóni (rétegelt)
szegélyek: Fekete
fogólap: Bundosnál rózsafa, bundnélkülinél ében
pozíciójelzők: Pontok, bundnélkülinél csak a fogólap oldalán
húrláb: Bundosnál rózsafa, bundnélkülinél ében
nyak: mahagóni
hangoló kulcsok: Furch Ni. 2+2
húrok: Elixir Nanoweb bass 040-100
nyak szélesség a fejnél: 45 mm
bundok száma: 22
húrhosszúság: 860 mm
felület kikészítés: Nyitott pórusú matt
tok: Puha tok
cutaway: kérhető
balkezes változat: kérhető
elektronika: Schertler Bluestick

Felépítés, kivitel

A hangszer felépítése talán külsőre a Taylor bass vonalvezetését követi, bár a Taylor egy komplikált megoldás, ahol "gitár a gitárban" építési elvet alkalmaztak. Annál, a testben van egy másik teherviselő testrész, ami nincs csatolva a fedlaphoz így az sokkal szabadabban rezonálhat. Persze ennek megfelelően ára is egy nagyságrenddel nagyobb.

A Furch gitár a hangnyílást a test alsó váll (cutaway) helyére tette, ezzel a test nagyobb felülete marad folyamatos rezonáns felület, és a hangnyílás körüli részt így nem kellett merevre építeni. Azt hiszem ez a lehető legjobb megoldás akusztikus basszus gitároknál.

A Furch basszus gitárnál a test legnagyobb testmélysége 120 mm, nem nagyobb, mint egy jumbo akusztikus gitáré, így nagyon kényelmes. A hangszer könnyű építésű. A hátlap egyetlen darabból van kialakítva, vékony szendvicses szerkezetű anyagból, így belső bordázata nincs is. Az látható, hogy a hangszert igyekeztek megfizethető áron tartani, erre utal a rétegelt anyagok alkalmazása, azonban a fedlap anyagával nem spóroltak. A karcsú fejforma nagyon elegánssá teszi a gömbölyded testű hangszert.


A natúr matt lakkozás, valamint a szegélyek és berakások minimalizásála is jócskán segített az ár megfizethető szinten tartásában.

Az egyszerű, költség takarékos kivitel ellenére rendkívül ízlésesen és precízen megépített hangszer a Furch Basszus.

Hangzás, játékkényelem

A hangzást nyilván másként ítéli meg egy bundos hangszeren, és másként egy bundnélküli hangszeren játszó basszusgitáros. Az akusztikus basszus gitár az a hangszer, amin már nem elegendő a "röfögtetés", hanem itt már valamiként muzsikálni kell rajta. Ez különösen vonatkozik egy bundnélküli hangszerre, ahol az intonáció és a felkínálkozó dallamos játék bizony muzsikust kíván a hangszer mögé. Szoktam is gyakran említeni, hogy a gitáron két dolgot lehet csinálni: lehet rajta gitározni vagy dobolni és lehet muzsikálni..... itt ez most fokozottan érvényes. A basszus gitárosok negyed, vagy ötöd annyian vannak, mint a többi gitárosok és közöttük is egy igen szűk perifériának számít az, aki akusztikus, főként pedig akusztikus basszusgitározásra adja a fejét. A hangja telt, gyorsan indul, tónusa meleg, kellemes alsó közép tartománnyal rendelkezik, hangkitartása kitűnő. A Furch basszus játékkényelme kiváló, a hangszer pihe könnyű, ezért hangereje is megfelelően nagy, a súlypontja tökéletes akár ülő, akár álló játékhoz.

Ebbe a modellbe a Schertler Bluestick hangszedő/előerősítő került beépítésre. Az elektronika tökéletesen működik, a mély tartományt és a hozzá szükséges tranzienseket tökéletesen leképezi, így akár PA rendszeren, akár egy szélesebb sávú színpadi basszus erősítővel kiváló eredményt fog hozni. A Bluestickről annyit kell tudni, hogy nem piezzo, hanem electret-mikrofon elven működik, így színezetlenül közvetíti a hangot.

Ár, érték arány

A gitár ebben a kategóriában az árával is kuriózumnak számít, mert ilyen precízen megépített és valóban akusztikusan is működő hangszert nem nagyon találunk ebben az árkategóriában.

Ára: 219.000,- Ft

A gitárhoz kapunk egy jól bélelt puhatokot, azonban a gitár megérdemelne egy kemény tokot is, amit persze nem is olyan könnyű szerezni, de nem lehetetlen.

Ezúton köszönjük a Stageshopnak, hogy a gitárt tesztelésre a rendelkezésünkre bocsátotta.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

2009-06-09 21:21:19