Furch OM33 SR akusztikus gitár

Az akusztikus gitár történetének kétségtelenül legmeghatározóbb hatása a mai napig a Martintól ered. Ő dolgozta ki azokat a testformákat, amik ma is a legnagyobb számban kerülnek gyártásba más cégek műhelyeiben. Egyik másik cég nem is igazán tér el még a külsőségeiben sem a Martintól, így például az is látható, hogy olyan cégek, mint a Lakewood vagy a mostani példánk esetében a Furch is, a régi vintage formákat hozza ki újabb sorozataiban. Egy ilyen Martin fazon a 14 bundos OM is. Ez az egyik legrégebbi akusztikus gitár test forma. Az arányai alig térnek el a jól bevált klasszikus arányoktól, így a kapott hangzás is sokkal közelebb áll egy klasszikus gitáréhoz. Az OM formájú test viszonylag kicsi, ezért hangzás karakterét sokkal inkább meghatározzák az ebből adódó építési jellegzetességek. Ilyen például a viszonylag magasra hangolt üreg rezonancia. Az OM gitárnak nincsenek dörgő basszusai, viszont rendkívül gazdag, arányos középtartománya van, amitől kap valamiféle személyes jelleget, csakúgy, mint egy jól sikerült nylon húros gitár. Következésképpen nagyon szeretik a szólisták, akik polifónikusan játszanak és nemcsak "sikálnak" a gitáron.

Ilyen fazont választott a Furch is egyik Vintage Bluegrass modelljéhez, az OM33-hoz. A választással nemcsak a Martin hagyományt akarta felidézni, bár például a fejforma is ezt igyekszik alátámasztani, hanem hangzásában egy európaibb gitárt igyekezett létrehozni. Egyre gyakrabban hallom, hogy a Martin jellegzetes fémes hangzása eléggé megosztja az akusztikus gitárosokat. Aki nagyon szereti, szinte semmi máson nem hajlandó játszani, de egyre többször hallom, hogy nem kedvelik a Martin néha nyersen fémes, közép tartományában szegény karakterét.


Az azonban bizonyos, hogy az OM akusztikailag egy kifogástalan, jól eltalált fazon. A Furch ezzel a testformával egy európaibb, melegebb hangzású karaktert tudott kihozni, aminek ráadásul nagyon precizen megformált középtartománya lett. A sorozat neve Vintage Bluegrass senkit ne vezessen félre, egyáltalán nem csak arra a stílusra alkalmas a hangszer. Nyilvánvaló az is, hogy a fedlap merevítés is kissé más, az alapanyag is máshonnan származik. És ez így van jól.

Az OM33-ról az alábbiakban bemutatok egy táblázatot, összefoglalva a hangszer főbb technikai paramétereit:

Furch OM33-SR

Test forma: OM
Fedlap: Tömör fenyő
Hangnyílás dekoráció: Egyszerű körkörös
hát: Tömör indiai rózsa
káva: Tömör indiai rózsa
szegélyek: Halszálka mintás intarzia és műanyag
fogólap: ében
pozíciójelzők: Trapéz alakú gyöngyház
húrláb: ében
nyak: mahagóni
hangoló kulcsok: Gotoh Waverly stílusú, nyitott, régi fajta
húrok: Elixir Ph-Br Nanoweb 012-53
nyak szélesség a fejnél: 43 mm
bundok száma: 20
húrhosszúság: 650 mm
felület kikészítés: Fél selyem lakkozás
tok: kemény tok
cutaway: kérhető
12 húros változat: kérhető
balkezes változat: kérhető
elektronika: opcionális

Kidolgozás, kivitel

A Furch ezzel a modellel minden tekintetben világszínvonalú gitárt kínál. A precíz építés, a legjobb anyagok, és az esztétikai kidolgozottság tekintetében egyaránt elmondható ez. A félselyem lakkozás valahol a magas fényű és a félmatt közötti tartomány. Ez a lakk kevésbé kényes, ha valaki mondjuk zsíros kézzel összefogdossa a hangszert.


A hangolókulcsot illetően, bár ez személyes véleményem, de az ilyen nyitott régimódi hangolókulcsokat nem tartom praktikusnak. Az elmúlt 70 évben már sokkal jobb és megbízhatóbb kulcsokat árulnak és használnak. Ez talán érdekes lehet egy gyűjtőnek, akinek a korabeli kinézet fontosabb, mint a használati praktikum. Ettől eltekintve a gitár kifogástalan kivitelű.

Hangzás, játékkényelem

Az OM nagyon érzékenyen induló hangzással szólal meg, arányos tónussal és nagyon jól kiegyenlítetten. A fentebb már említett európaiság talán a fa minőségében rejlik. Ezt pedig talán azzal tudnám leírni, hogy organikusabb, gazdagabb, személyesebb hangja van. A gazdagság itt arra vonatkozik, hogy a hangszínt a fülünk nem unja meg hamar, mert sok információt tartalmaz, amiben a fémnek ( a húrnak) kevesebb szerepe van. Az európai gitárok ezért is egyre közkedveltebbek, mert több gazdagság jön vissza a fából, mint a fémből.

A nyaka az elektromos gitárokra emlékeztet leginkább, a 43 mm-es nyakszélességével azt hiszem mindenki imádni fogja ezt a nyakat. A gitár játékkényelmét nemcsak a nyak fogása, hanem a súlypont és a gitár súlya együttesen adják. Ehhez járul a korrekt húrmagasság beállítás, ami ugyancsak kifogástalan.

Összegzés

A gitár ára megfelel a minőségének. 325.800,- Ft-ba kerül. Ehhez kapunk egy nagyon jó kemény tokot. Az árban nincs benne az elektronika, de azt hiszem ez már ízlés kérdése, és a Stageshopnál egyébként is van bőven lehetőség kiválasztani egy a gitárhoz jól illeszkedő jó minőségű hangszedőt. Az OM33 az egyik legjobb gitár volt a Furch-tól, amit mostanában próbáltam.

Ezúton köszönjük a Stageshopnak, hogy a gitárt tesztelésre a rendelkezésünkre bocsátotta.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

2009-06-09 22:25:59