Furch S 23 CR-CUT akusztikus gitár

A Furch gitárcsalád bemutatásának első írását kezdjük talán azzal, hogy megmutatjuk a típus jelölésük logikáját. A bemutatandó gitár teljes típusneve: S23 CR-CUT

Az S23 a Millenium sorozat Super Jumbo testformájú modelljét jelöli. A 2 a generációk számát, a 3-as szám a sorozatot jelöli. A CR az anyagára vonatkozik, konkrétabban a C betű a Cédrus tetőre utal, az R pedig az India rózsából készült tetőre és kávára. A CUT pedig a test alsó részének "cutaway" kialakítására. Íme a fa fajták kódjainak táblázata:

 • S = sitka spruce = sitka fenyő (Picea sitchensis)
 • C = west.red cedar = cédrus (Thuja plicata)
 • M = tropic amer.mahogany = mahagoni (Swietenia macrophylla)
 • S = Engelman spruce = Engelman fenyő (Picea engelmanii)
 • F = big leaf maple = jávor (Acer macrophyllum)
 • K = hawaiian koa = koa (Acacia koa) csak rendelésre
 • CC = coco-bolo = Kokobolo (Dalbergia retusa) csak rendelésre
 • R = indian rosewood = indiai rózsa (Dalbergia latifolia)
 • O = ovangkol = ovangkol (Guibourtia ehie J.Leonard)
 • P = african padouk = afrikai padouk (Pterocarpus)
   
 • Ebony = Ében (Diospyros crassiflora)
 • Beech = Bükk (Fagus sylvatica)
 • Walnut = dió (Juglans regia/

A Millenium család S sorozata többféle árkategóriában készül. Mint mindig, az ár érdekében a gyárnak kompromisszumokat kell kötni. Ez azonban nem minden esetben azt jelenti, hogy akkor Kínába kell vinni a gyártást. A gyártás Csehországban folyik és talán ezért is mondható el a Furch gitárokról, hogy kevés és okos kompromisszumot kötnek. Ez a modell teljesen tömör fából készült, csakúgy, mint bármely drága amerikai márka. Ebben az árkategóriában a Furch nem köt kompromisszumot. Az olcsóbb modelleknél már van kis megalkuvás, de arról majd akkor szólok, amikor egy másik írásomban egy olyat mutatok be.

Felépítés

A test 425 mm széles (Super Jumbo). 650 mm húrhosszúság mellett a gitár 1055 mm hosszú. A tető merevítése X rendszerű. A belső bordák hegyesen elvékonyodóak a minél kisebb súly és minél nagyobb amplitúdójú rezonancia érdekében.

A nyak ovangkolból készült, ez egy távol-keleti fafajta, közeli rokona a mahagóninak, de annál valamelyest könnyebb.

Az ébenből készített húrláb jellegzetes, viszonylag kis felületű, amit abból a meggondolásból választottak, hogy minél kevésbé merevítse le a tetőt a húrláb.

A fogólap ugyancsak ébenből készült, rajta keskeny, középmagas bundozással.

Részletek, kidolgozás

A gitár gyönyörű kidolgozású, hibátlan berakásokkal, még nagyítóval sem lehetne hibát találni benne. Az anyag megválasztása is esztétikus, sűrű erezetű cédrus teteje van és a hát, a káva indiai rózsájának jellegzetes mintázatához nemcsak hangilag, hanem esztétikailag is jól illik.

A berakások gyönyörűek, hibátlanul kidolgozottak. A test széleinek berakása gyöngyház. Ami igazán pazarrá és elegánssá teszi ezt a gitárt. Ugyanez vonatkozik minden díszítésre. A hangnyílás körüli rész egészen pazar.

A fejre Schaller gyártmányú hangolókulcsokat szereltek könnyű borostyán gombokkal.

Sajnos elég nehéz fotón megmutatni azt a vékony átlátszó öntapadós fóliát, amit a tető puha anyagának védelmére ragasztottak fel, ha valaki például megtámasztja a pengetős kezét, vagy esetleg pengetős, sikálós módszerrel játszik. Ez a hangzásra semmilyen észrevehető hatással nincs, viszont tényleg óvja a hangszert. Próbáltam csak azt a részt ábrázolni, ahol ez a vékony fólia fel van ragasztva.

Hangzás, játékkényelem

A cédrus tető fémhúros gitárnál csak az elmúlt évtizedben terjedt el. Ma kiváló gitárokat készítenek különféle cédrus kombinációkkal. A cédrus gitárokról még annyit kell tudni, hogy amikor elkészülnek, már jól szólnak, és nem változik számottevően a hangjuk az életük során. A cédrus remekül szól a mahagónival, amit sokan nem tartanak nagyra, pedig hibásan gondolják. Hallottam fémhúros cédrus gitárt riói paliszanderrel. Az is fenomenális kombináció. Persze ezt a saját nézőpontomból tudom csak leírni, mivel én szeretem a nem megszokott gitárhangokat.

Az S23 tónusa vastag és sötét, a hangok gyorsan indulnak. Igen tisztességes hangerő, nagyon jó hangkitartás jellemzi és tökéletesen kiegyenlítettek a hangok minden bundnál. A teszt során leengedtem az egész gitárt D-re, ott aztán teljesen kinyílt.

Nyaka nagyon kellemes érzetet ad, normál hangoláson is könnyű rajta a játék, persze azt mondani sem kell, hogy a nyak nyílegyenesre ki van feszítve, és a nyergek tökéletesen be vannak állítva a megfelelő magasságra.

Ár, érték

Az ára nagyon meglepett, 280.800,- Ft -ot kérnek érte, amiben még egy keménytok is szerepel. Ennél 50 ezerrel többért láttam már rétegelt lemez gitárt hazai boltban....Ezt azért jegyzem itt meg, mert van egy érezhető ár szakadék a rétegelt és a fa gitárok között. Ez mára felcsúszott 300 ezer magasságába és bizony 400 ezer körül lehet találni esetleg fagitárt. Nos ez a gitár ennyi pénzért ajándék. A Furch gitárok nem maradnak el hangilag és kivitelileg sem a neves drága nyugati márkáktól, áruk azonban jószerével a fele. Nem is nézik azok jó szemmel a "Furch jelenséget"...

Az S23 igazi professzionális hangszer ára azonban annyira kedvező, hogy a nem profik is megengedhetik maguknak. Ha most gyorsan kellene vennem egy 6 húros akusztikus gitárt, akkor csak a Stageshopig mennék.

Csatlakozó linkek:

A gitár teszteléséért ezúton mondok köszönetet a Stageshopnak.

Szabó Sándor

2008-11-11 08:00:00