Furch S 24 SR-CUT akusztikus gitár

A Furch S24 SR-CUT modell kódja már előre elárul pár fontos jellemzőt a gitárról.

Az S24 teljes egészében tiszta fából készült, ahogyan egy igazi gitárnak kellene a világon mindenütt.

Felépítés

A test a Super Jumbo-ra jellemző 425 mm széles. A húrhosszúság 650 mm. A tető merevítése X rendszerű. Gömbölyded cutaway segíti a felső fekvések elérését. A belső bordák hegyesen elvékonyodóak a minél kisebb súly és minél nagyobb amplitúdójú rezonancia érdekében.

A nyak anyaga ovangkol. Az S23 bemutatásakor már beszéltem erről a távol-keletről származó könnyű fafajtáról.

A viszonylag kis felületű húrláb ébenből valamint a fogólap ugyancsak ébenből készült, rajta keskeny, középmagas bundozással.

Részletek, kidolgozás

Ez a gitár gyönyörű, hibátlan kidolgozású. A lakkozása példátlanul szép. A berakásai más stílusban készültek, mint az s23 esetében. A szélberakás krémszínű műanyag. A pozíció jelzők kicsiny, alig látható gyöngyház pontok.

Az anyag megválasztása is esztétikus, sűrű erezetű Engelman fenyő teteje van és a hát, a káva indiai rózsájának jellegzetes mintázatához nemcsak hangilag, hanem esztétikailag is jól illik. A kód ez esetben nem különbözteti meg az Engelman és a Sitka fenyő. Az Engelman egészen világos fenyő, igen sűrű erezettel, ami néha alig látható. A fenyő félék között a cédrus után következik szilárdságban, tehát könnyű, érzékeny tetőt lehet belőle készíteni, a gitárok igen vastagon szólnak az Engelmannal.

A hangnyílás berakások gyönyörűek, hibátlanul kidolgozottak. A fejre Schaller gyártmányú ezüstözött hangolókulcsokat szereltek fém gombokkal.

Sajnos elég nehéz fotón megmutatni azt a vékony átlátszó öntapadós fóliát, amit a tető puha anyagának védelmére ragasztottak fel, ha valaki például megtámasztja a pengetős kezét, vagy esetleg pengetős, sikálós módszerrel játszik. Ez a hangzásra semmilyen észrevehető hatással nincs, viszont tényleg óvja a hangszert. Próbáltam csak azt a részt ábrázolni, ahol ez a vékony fólia fel van ragasztva.

Hangzás

Az Engelman tónusa vastag, és a cédrussal ellentétben nem sötét, hanem világos tónusú, kevesebb alsó közép tartománnyal. A hangok az S24-nél is gyorsan indulnak. Megfelelően nagy hangerő, nagyon jó hangkitartás jellemzi és tökéletesen kiegyenlítettek a hangok minden lefogott hangnál. A teszt során az S24-et is leengedtem D-re, ott aztán egészen más arcát mutatta meg. Még vastagabb lett, és előjött bár olyan részlet is amik a feszesebb E hangolásnál gyorsan lecsengenek, D hangolásnál azonban tovább szólva még gazdagabb tónust adnak. Ez a gitár már így fiatal újszülött állapotában is nagyon jó, és ez csak jobb lesz az idő előre haladtával feltéve, ha folyamatosan és rendszeresen játszanak rajta minden fekvésben és nemcsak egy C-dúrt pengetnek rajta.....

Játékkényelem

Nyaka nagyon kényelmes, normál hangoláson is könnyű rajta a játék. A nyak nyílegyenesre ki van feszítve és a nyergek tökéletesen be vannak állítva a megfelelő magasságra. Egyszerűen nem lehet letenni, annyira kellemes hangszer.

Ár, érték

Az ára 290.600,- Ft. Ez az ár tartalmaz egy keménytokot is. Továbbra is fennállnak az S23 bemutatásánál elmondottak, miszerint ennél 50 ezerrel többért láttam már rétegelt lemez gitárt hazai boltban....Ezt azért fontos, mert van egy érezhető ár szakadék a rétegelt és a fa gitárok között. Ez mára felcsúszott 300 ezer magasságába és bizony 400 ezer körül lehet találni esetleg fagitárt. Ez a gitár is ajándék ennyi pénzért.

Az S24 igazi professzionális hangszer ára azonban annyira kedvező, hogy a nem profik is megengedhetik maguknak. Ugyanez vonatkozik az S23-ra is.

Csatlakozó linkek:

A gitár teszteléséért ezúton mondok köszönetet a Stageshopnak.

Szabó Sándor

2008-11-12 08:00:00