Furch S40 CM-CUT akusztikus gitár

Az S40 modellben a Furch igazi iskolapéldáját mutatja azzal, hogy mi mindent lehet elspórolni a gitárból, ami nélkül még mindig jól tud szólni a gitár. Ezt máris sorra vehetjük: mindenek előtt a magas fényű lakkozás, a berakások helyett festést alkalmaz, olcsóbb faanyagokat, amik elsősorban esztétikailag jelentenek másodosztályú minőséget. Ezek mindösszesen képesek a gitár árát a rétegelt lemez anyagú gitárok árszintjére lehozni, miközben a hangminőség nem oly mértékben csökkent, mint a gitár ára. Ez egy okos kompromisszum, amit teljesen elfogadhatónak találok, és azt mondhatom, hogy tudván, hogy létezik a Furch S40, teljesen felesleges pénzkidobás rétegelt kínai gitárokat venni.

Felépítés

A test 425 mm széles (Super Jumbo) méretű 650 mm húrhosszúság mellett. A tető merevítése X rendszerű. A belső bordák hegyesen elvékonyodóak a minél kisebb súly és minél nagyobb amplitúdójú rezonancia érdekében. A nyak ovangkolból készült, rajta rózsafa fogólappal és keskeny, középmagas bundozással.

A rózsafából készült készített húrláb jellegzetes, viszonylag kis felületű, amit abból a meggondolásból választottak, hogy minél kevésbé merevítse le a tetőt a húrláb.

Részletek, kidolgozás

A gitár kidolgozása az egyik kompromisszum, mondhatni nyers, de finoman és precízen nyers. Az anyag megválasztásán látható, hogy például a cédrus tető erezete a test széléhez közelítve egyre szélesebb. Ezek esztétikai dolgok. A káva és hátlap rétegelt mahagóniból van. Érdekes, hogy a hátlap nincs begerendázva. Egyetlen merevítőt sem látunk a gitár hátlapján, ha a hangnyíláson betekintünk dobozba. Furch úr felismerte, hogy a rétegelt anyag egyetlen módon tud rezonálni, ha hagyják. Azaz, ha nem akadályozzák további gerendák. Ezért a hátlap egyetlen darabból van, enyhén meg is domborították és ezzel a rétegelt lemezből kihozták, ami fizikailag kihozható belőle.

A berakásokról itt nem kell beszélnünk, mert szinte nincsenek. A fejre Schaller gyártmányú hangolókulcsokat szereltek krómozott fém gombokkal.

Hangzás, játékkényelem

A cédrus tető fémhúros gitárnál csak az elmúlt évtizedben terjedt el. Ma kiváló gitárokat készítenek különféle cédrus kombinációkkal. A cédrus gitárokról még annyit kell tudni, hogy amikor elkészülnek, már jól szólnak, és nem változik számottevően a hangjuk az életük során. A cédrus remekül szól a mahagónival, amit sokan nem tartanak nagyra, pedig hibásan gondolják. Az S40 tónusa vastag és nyers, a hangok gyorsan indulnak. Éppen olyan, mint bármelyik gitár lakkozás nélkül. Persze ne gondolja senki, hogy nincs rajta védő lakkfelület, csupán vékony rétegben és selyemfényű. Igen tisztességes a hangereje, nagyon jó hangkitartás jellemzi. A gitár kiegyenlítettségét nem hasonlítanám az S23 vagy S24 modellekéhez, hiszen ott a gerendázott hát megfelelő frekvenciákat nem enged oly szabadon rezonálni. Ez a gitár a mélyebb tartomány felé közelítve vastagabb, rezonánsabb, ezért például ének kíséretre kifejezetten alkalmasabb, mint az említett modellek, amik persze szólisztikusabb játékra valók igazán. A teszt során leengedtem az egész gitárt D-re, sőt C-re és teljesen használható maradt a hangszer még ebben a tartományban is.

Nyaka kényelmes, ami egyébként nyílegyenesre ki van feszítve, és a nyergek tökéletesen be vannak állítva a megfelelő magasságra.

Ár, érték

Az ára meglepő, 111.600,- Ft. Ebben az árban egy bélelt puhatok is szerepel. Nos ennyi pénzért lehet venni névtelen, kínai, a gitár alakját viselő fűrészelt faárút.... Felesleges a további kommentár.

Az S40-et azon kezdőknek ajánlom, akik nem akarják sem a fülüket, sem a kezüket már a kezdetek kezdetén elrontani valami kínai rettenettel....

Csatlakozó linkek:

A gitár teszteléséért ezúton mondok köszönetet a Stageshopnak.

Szabó Sándor

2008-11-13 08:00:00