Furch S42 CR-CUT akusztikus gitár
Schertler Bluestick hangszedővel

Eljött az ideje annak, hogy beszéljünk azokról a bizonyos kompromisszumokról, megalkuvásokról, amiket a gitár gyártónak kényszerűen meg kell tenniük, mert egyébként nem tudnák olyan áron kínálni, amin megvennék. A rétegelt lemez alkalmazása mindig is egy ilyen megalkuvás volt a gitárgyártásban. A kézi gitárkészítésben ezt az anyagot kerülik, mint a rontást, mert tudják, hogy a rétegelt anyag merev és nem rezonál, sőt a benne lévő műgyanta kifejezetten nyeli a rezgéseket. A rétegelt lemezeknek sok fajtája van, egyik másik még valahogyan rezonál is, de az, amelyiknek a közepén műgyantába ágyazott fűrészpor képezi a réteget, és csupán a külső felületén mutat igazi fát, az a lehető legrosszabb. Kínában ilyet nagyon tudnak gyártani.

A gitárjaira valamit is adó gyártó, megpróbálja megtalálni azt a rétegelt anyagot, ami még valamennyire rezonál és megkeresi a gitárnak azt a részét, amelyik a legkevésbé érzékeny a rezonancia milyenségére.

A Furch mindkettőt megtalálta és arra a következtetésre jutott, hogy a gitár hátlapját lehet rétegelt anyagból készíteni. A káva az egy kritikus elem, hiszen a tetővel közvetlenül együtt rezonáló elemként fontos, hogy ne nyelje el a hasznos rezonanciákat. Így maradt a hátlap, aminek inkább reflekciós feladata van a hangtesten belül.

Az is érdekes, hogy a hátlap nincs begerendázva. Egyetlen merevítőt sem láthatunk a gitár hátlapján, ha a hangnyíláson betekintünk a dobozba. Furch úr felismerte, hogy az egyébként is viszonylag merev rétegelt anyag egyetlen módon tud rezonálni, ha nem akadályozzák további gerendák. Ezért a hátlap egyetlen darabból van, enyhén meg is domborították és ezzel a rétegelt lemezből kihozták, ami fizikailag kihozható belőle.

Ha jól meggondoljuk, a gitár legnagyobb felületű és legnagyobb tömegű és ezen keresztül a legdrágább anyag mennyiséget magában foglaló része maga a hátlap. Ezzel nyilván komoly megtakarítást, árcsökkenést lehetséges előidézni. A rétegelt anyag persze érezteti a hatását a hangminőségben, de éppen csak annyira, hogy a vásárlót komolyan elgondolkodtatja, hogy megelégszik-e azzal a hanggal és azzal az alacsonyabb árral. Általában igen így a rétegelt hátú gitár egy megfizethetőbb kategória tud lenni.

Egy ilyen gitárt mutatok most be, az S42 CR-CUT modellt. Továbbra is a Super Jumbo családból választottam.

Felépítés

 gömbölyded cutaway-el kialakított test ennél a modellnél is a Super Jumbo-ra jellemző 425 mm széles. A húrhosszúság 650 mm. A tető merevítése X rendszerű. A belső bordák hegyesen elvékonyodóak a minél kisebb súly és minél nagyobb amplitúdójú rezonancia érdekében. A nyakát ovangkolból készítették. A viszonylag kis felületű húrláb rózsafából valamint a fogólap ugyancsak rózsából készült, rajta keskeny, középmagas bundozással.

Részletek, kidolgozás

Ez a gitár puritán, de hibátlan kidolgozású. Magas fényű lakkozást csak a tetőn alkalmaztak. A káva és a hátlap lakkozása csaknem matt, de inkább selyemfényűnek mondanám. A feje Furch berakása gyöngyház, csakúgy, mint a többi modellnél. Az S42 fogólapján nem is találunk berakásokat, csupán a fogólap szélén apró festett pontokat.

A tető anyag sűrű erezetű cédrus. Az indiai rózsa rétegelt hátlappal és tiszta fa kávával remek kombináció, csakúgy, mint az S23 esetében, bár annál a hátlap is tiszta fa. A tónusuk némileg hasonlít is egymáshoz.

A hangnyílás berakások itt egyszerűbbek és tiszta fa intarziákat alkalmaztak. A fejre Schaller gyártmányú aranyozott hangolókulcsokat szereltek fém gombokkal.

Az S42 tetejére is felragasztották a tető puha anyagának védelmére szolgáló a vékony átlátszó öntapadós fóliát. Ez nagyon hasznos, ha valaki például megtámasztja a pengetős kezét, vagy esetleg pengetővel, sikálós módszerrel játszik. A fólia a hangzásra semmilyen észrevehető hatással nincs, viszont tényleg óvja a hangszert.

Hangzás

A cédrus tetejű S42 tónusa vastag, sötét, és gyorsan induló tranzienssel rendelkezik. Hangereje megfelelően nagy, ahogy ennek lennie kell tiszta fa tetejű gitároknál. Nagyon jó hangkitartás jellemzi és tökéletesen kiegyenlítettek a hangok minden lefogott hangnál. A próba során az S42-őt is leengedtem D-re. Ahogy az mindig lenni szokott, egy még jobb gitárt hallhatunk. Bár tisztában vagyok miért lett hagyomány az E hangolás, ennek ellenére gyakran azt gondolom, hogy a fémhúros gitár E hangolásban egy tévedés....

D hangoláson még vastagabb lett, és előjött pár olyan részlet is amik a feszesebb E hangolásnál gyorsan lecsengenek, D hangolásnál azonban tovább szólva még gazdagabb tónust adnak. Ez a gitár már nem fogja változtatni a hangminőségét, tehát nem kell bejáratni, betörni. A cédrussal készült gitár már azonnal készen van....

Játékkényelem

Nyaka nagyon kényelmes, normál hangoláson is könnyű rajta a játék. A nyak nyílegyenesre ki van feszítve és a nyergeket tökéletesen beállították a megfelelő magasságra.

Schertler Bluestick hangszedő

Az S42-be beépítettek egy nagyon érdekes hangszedőt, a Schertler Bluestick-et. A svájci Schertler termékekre majd egy külön írásban fogok kitérni, hiszen egy nagyon magas színvonalú felső kategóriás termékcsalád az akusztikus erősítésben.

A Bluestickről csak annyit, hogy nem a hagyományos piezzo elven működik, így hangja sem a jellegzetes ropogós piezzo tranzienssel kezdődik, hanem simán, ahogyan egy mikrofon hangja. Azért is nevezem mikrofonnak, mert valójában az is. Egy miniatűr, kondenzátor mikrofon. Lapos és keskeny csíkra hasonlító kis eszköz, amit a húrláb alá tesznek be, hasonlóan a piezzókhoz. A gitár hangja azonnal felismerhető amint bedugjuk az erősítőbe. Mellesleg egy Schertler David típusú akusztikus erősítőn próbáltam ki egy Laboga lengyel gyártmányú kábellel és bizony a legnagyobb elismeréssel szólhatok mind a gitár elektronikus hangzása, mind az erősítő, sőt a kábel hangzásáról is. A Schertler Dávidról és a többi tagjáról is fogunk írni a közeli jövőben, így most a hangjára nem térnék ki részletesebben. A Laboga kábel érdekes tulajdonságokat mutatott. Meg van nyíllal jelölve melyik irányból menjen a jel az erősítő felé. Kipróbáltam mindkét irányt. Ha a nyíllal ellentétesen használtam, akkor olyan volt, mint egy közönséges gitárkábel, azonban ha a nyíl irányának megfelelően dugtam be, akkor egy vastagabb, részletesebb hangot hallottam olyannyira, hogy már az erősítőn is kellett kis mélyet vágni. Alig hittem el. Mindenesetre rendeltem magamnak is egy ilyen kábelt, mert azon a 7440,- Ft-on már nem múlhat egy drága gitár hangja....

A Bluestick hangja, tiszta, vastag. A hangban éreztem enyhe kompresszáltságot, de ez minden esetben a fantom feszültség nagyságából adódik. 9 V-os előfeszítésnél a dinamikasáv keskenyebb, mint 48 V esetében. Ez a kompresszáltság azonban zenekari környezetben kifejezetten hasznos, mivel a gitár jól kiszól a zenekarból.

Ár, érték

Az ára 178.800,- Ft. Ez az ár tartalmaz egy jól ki bélelelt puhatokot is. Itt ismét zavarba ejtő ellentmondásokat tapasztalhatunk, hiszen ez az ár a rétegelt lemez gitárok felső árkategóriája. Vásárlásnál nem lehet kérdés, hogy az ember ne ezt válassza.

A Shertler Bluestick 48.000,- os ára természetesen nincs benne a gitár árában, azt külön meg kell venni hozzá, amit a műhelyben gyorsan és szakszerűen be is szerelnek. Ami viszont megint figyelemre méltó, hogy a hangszedő árából 15% kedvezményt és ingyen beszerelést adnak, ha valaki Furch gitárhoz Bluesticket kér.

Az S42-t jó szívvel ajánlhatom igényes műkedvelőknek, vagy minden este dolgozó profi muzsikusoknak egyaránt.

Csatlakozó linkek:

A gitár teszteléséért ezúton mondok köszönetet a Stageshopnak.

Szabó Sándor

2008-11-14 08:00:00