Michael Manring / Ralf Gauck / Szabó Sándor

3 rendkívül izgalmas koncert lesz Október végén Magyarországon. A koncert sorozat címe: "A Mélység Birodalma"

A különös cím arra utal, hogy ez a három nemzetközi mércével is különleges és fontos muzsikus a zene hangzásának legmélyebb tartományaiban játszanak. Michael Manring elektromos basszusgitárjain, Ralf Gauck akusztikus basszusgitáron, Szabó Sándor pedig a mélyre hangolt bariton akusztikus és bundnélküli gitárokon, valamint egy hatalmas ősi kínai citerán a guzhengen játszik. A produkció ötlete Szabó Sándortól származik. Már korábbról ismerte a német Ralf Gauckot, legutóbbi turnéján Kanadában pedig találkozott Michael Manringgal. Mivel Szabó Sándor a tengerentúlon ismert és keresett muzsikus, valójában ő képviseli a magyar gitárzenét külföldön így a különleges közös produkció ötletére mindkét művész igent mondott.

A Mélység Birodalma című koncerteket Debrecenben a Kölcsey Művelődési Központban Október 21-én, Vácott a Madách Művelődési Központban Október 25-én és Budapesten Október 26-én a Millenárisban hallhatja a közönség.

A produkció művészi koncepciója abban áll, hogy egy magyar művész ver hidat a két nyugati, egymástól eltérő kultúrán nevelkedett és más irányba tartó művész között. Ízelítőt adnak a legmélyebb hangzású húros hangszereken játszható zenékből. A produkció különleges, hasonló összeállítású formáció a világon még nem mutatkozott be. A produkció kifejezetten Magyarországi kezdeményezésre hazai közönség számára jött létre. A két részes koncerten mindhárman bemutatják azt az oldalukat, amitől világhírűek, azaz szólóban mutatkoznak be, majd duó kombinációkban végül trióban folytatják a műsort, folyamatosan váltogatva a különféle felállásokat. A két részes koncert nemcsak zeneileg, hanem a hangzásban és a multimédiás videó vetítésnek köszönhetően látványban is az egyik legkülönlegesebb produkció lesz 2007-ben Magyarországon.

 

Michael Manring (USA)....basszusgitárok

www.manthing.com

A kaliforniai Michael Manring ma kétségtelenül korunk egyik legeredetibb, legkülönlegesebb baszusgitárosa. Az amerikai Bass Player Magazinban 1994-ben az év basszusgitárosának választották. Michael senkihez nem hasonlítható hangzást alkotott magának. Nem követ trendeket, a saját útját járja, és úgy tűnik egyre inkább ő mutat irányt a művészetével. Sokan úgy tartják, hogy a világ egyetlen szólista basszusgitárosa. Speciális Zon basszusgitárjain az elmúlt két évtizedben jócskán kitolta a basszusgitározás hangzási és játéklehetőségeit. Rengeteg rajongót szerzett magának a közönsége körében szerte a világon lélegzetelállító kompozícióival és elképesztő hangszeres tudásával. Michael Manring a Windham Hill kiadó által lett ismert és népszerű, ahol számos művésszel játszott közös albumokon. Olyan nagy nevek társaságában tűnt fel, mint Alex De Grassi, Henry Kaiser, Michael Hedges, Patti Larkin, John Gorka, Thomas Dolby.

Legutóbbi Soliloqui című albumán, mely az első szólólemeze is egyben, minden tekintetben megerősíti a világ legjobb basszusgitárosai között elfoglalt előkelő helyét. Magyarországon először lép fel.

 

Ralf Gauck (Germany)......akusztikus basszusgitár

www.ralf-gauck.de

Ralf Gauck Európa egyik legfontosabb basszusgitáros egyénisége, az egyetlen, aki polifónikus játékával képes szólóban is egész koncerteket játszani. Nem csupán azért különleges, mert ő is szólistaként lett ismert, hanem azért is, mert akusztikus basszusgitáron játszik. Eddigi pályája során olyan nevekkel játszott együtt, mint a Herman's Hermits, Tony Sheridan, Allan Taylor, Peter Ratzenbeck, Chris Jones, Claus Boesser-Ferrari, Roger Sutcliffe, Jan Akkerman, Denny Seiwell (Wings) és Angelo Branduardi. Egyre több elismerést kap szakmai fórumokon és a közönség is hamar a szívébe zárta. Albumain és koncertjein egyaránt szívesen játssza ismert zenék szóló feldolgozásait valamint saját kompozícióit. Magyarországon először lép fel.

 

Szabó Sándor......akusztikus gitárok, guzheng

www.sandorszabo.com

Szabó Sándor a különleges sokhúros, bundnélküli és bariton gitárok mestere a gitár nemzetközi birodalmában. Zenéjét az európai és keleti klasszikus zene, a jazz, a népzene folyamatosan formálja. A kilencvenes évek közepétől pályája fokozatosan a kortárs akusztikus gitárzene nemzetközi világa felé irányult. Egyéni hangvételű kompozícióival, játékával és jellegzetes hangzásával mára a nemzetközi akusztikus gitár világának elismert művésze lett. Európában csaknem minden országban bemutatkozott, a távol-keleten Japánban és Koreában, a tengeren túl Kanadában és az Egyesült Államokban számos alkalommal koncertezett már. Számos nemzetközi formáció tagja, ezek közül egyik legfontosabb az amerikai Georgian Contemporary Unit nevű kortárszenei társulás. Eddig több mint 30 hanglemezen hallható játéka. Az akusztikus gitár legnagyobb neveivel játszott együtt, mint Alex De Grassi, Peter Finger, Isato Nakagawa, Tim Sparks, Claus Boesser Ferrari, Bob Bonastre, hogy csak a fontosabbakat említsük. Az elmúlt években sokat tett azért, hogy hazánk hírét, kulturális értékeit terjessze a határainkon és a tengeren túl is, valamint hogy a modern akusztikus gitárzene idehaza is ismert legyen.

2007-09-09 14:01:11