VI. Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztivál

Az idén, 2007-ben immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztivál. Ez a fesztivál attól is érdekes és egyedülálló, hogy 12 helyszíne van, és gyakorlatilag egy utazó fesztivál. Minden évben 3 külföldi vendég mellett a házigazda Szabó Sándor lép fenek fel. Az elmúlt években óriásit lépett előre a rendezvény a látvány tekintetében. Megyeri László video installációja magas fokú művészetként haja át az egyébként is magas színvonalú zenei produkciókat. A hangminőség páratlanul tiszta, ami nem is véletlen, hiszen az első pillanattól kezdve Meyer Sound rendszeren dolgoznak. Az idén is készül egy összeállítás a Gitarhangtechnika.hu számára a turné technikai hátteréről. Aki hallotta bármelyik évben a fesztivált az tudja, hogy ez a hazai kezdeményezésű produkció mind zeneileg, mind megrendezésében és összhatásában megállná a helyét a világ bármely színpadán.

A legtöbb ember, ha meghallja az akusztikusgitár szót, akkor még mindig néhány könnyű sikálós zenét játszó emberhez köti. Ez a műfaj nagyon magas színvonalra jutott és ma már önálló kortárszenei jelenségként kezelendő. A fesztivált szervező Akusztikus Gitárzene Közhasznú Egyesület azért jött létre, hogy a mai kortárs akusztikus gitárzenét a helyére tegye, bemutassa minden ágát igyekezve a teljességet bemutatni. Ezen kívül persze közönséget építeni. A mai aksuztikus gitárosok egy része magas színvonalon komponál és adja elő a műveit. Mint minden műfajban itt is megvannak a könnyedebb, látványosabb, akrobatikusabb stílusok és előadók, amit már arról is fel lehet ismerni, hogy az illető állva játszik. Azonban ez a fesztivál a hallgathatóbb részéből is a legmagasabb színvonalú előadókat mutatja be.

A napjainkra nemzetközi rangra emelkedett rendezvénysorozatot számos cég és szponzor támogatja, mint a AER Közép-Európa Bt, Chromatica kft, Eurhytmix Kft, az idén a Magyar televízió is belépett a támogatók sorába. Az önkormányzati szervek közül a Bp. XI. kerület adja a legnagyobb támogatást kezdettől fogva.

Az idei évben is csupa új neveket ismerhetünk meg, közülük Peter Finger az, aki már járt nálunk 5 évvel ezelőtt, és akit a közönség nagyon a szívébe zárt, ezért most újra meghívtuk. Az idei turné gazdagabb lesz egy utazó hangszerkiállítással is. A Medgyesi Hangszerbolt fog egy kiállítással bemutatkozni minden helyszínen. A Taylor és a Line6 gitárok bemutatása lesz a fő a cél, ahol maga Medgyesi Tibor hangszerkészítő mester fogja bemutatni a hangszereket a koncertek előtt és a szünetben.

Reméljük, hogy az idei fesztivál legalább olyan sikeres lesz, mint az eddigiek. Az alábbiakban láthatók a turné helyszínei és a művészek bemutatása.

VI. Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztivál meghívott művészei

Dylan Fowler (www.dylanfowler.com) neve az elmúlt években tűnt fel a nemzetközi akusztikusgitár világában, mint a mai fiatal brit akusztikus gitárosok egyik legigéretesebb művésze. Olyan nagyszerű brit muzsikusok mellett nőtt fel, mint Danny Thompson és Richard Thompson. Zenéjében a kelta kultúra ősi hagyományait ápolja és keresi az átjárókat más népek kultúrájához. Ez az útkeresés számos külföldi országba eljuttatta őt. Ennek keretében koncertezett Indiában, Bulgáriában, Norvégiában, Kanadában, Belgiumban, Németországban, Hollandiában és Finnországban.

Számos neves művésszel működött együtt közös produkciókban. Partnere volt a kanadai gitáros Don Ross, a török Husna Arslan, az indiai Konorak Reddy, a bolgár Nikolay Ivanov. Hazájában napjaink egyik legnépszerűbb népdalénekesével, Julie Murphy-vel a közelmúltban turnézott és készített felvételeket. Egyik legutóbbi albuma a német Acoustic Music Records gondozásában jelent meg. Hazánkban először mutatkozik be.

Peter Finger (www.peter-finger.com) német gitáros Európa legfontosabb gitáros személyisége napjainkban. Az ő nevéhez fűződik az Acoustic Music Records kiadó megalapítása, mely nélkül ma nem beszélhetnénk a gitár új reneszánszáról. Gyermekkorában klasszikus zenei képzést kapott, hegedűsként vonósnégyesben is játszott, majd később gitárra váltott és a hatvanas évektől pályája töretlenül ívelt felfelé. Zenéjében a jazz hangsúlya és virtuózitása, a klasszikus zene harmóniája és a modern akusztikus gitározás stílus elemei ötvöződnek. Zenéjére nagy hatással voltak a francia impresszionista zeneszerzők. Mindezt egy senkire sem hasonlító rendkívül energikus és sodró lendületű egyéni stílusba kovácsolta. Világjáró muzsikus. Játéka több, mint 20 albumon hallható, 13 szólóban és a többi egyéb antológiákon. Peter Finger nem csupán muzsikusként, de a nemzetközi akusztikus gitár mozgalmának vezéregyéniségeként is ismert. Magyarországon már második alkalommal turnézik a Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztivál keretében.

Dean Magraw (www.deanmagraw.com) amerikai gitáros a Minessota állambeli Minneapolisban él. Ha egy pillantást vetünk Dean Magraw 30 éves pályafutására, akkor azonnal feltűnik mennyire sokoldalú színes egyéniség. Akár szólistaként, akár partnerként egy duóban vagy tagként egy zenekarban mindig a kifejezés maximumát nyújtja. Az elmúlt évtizedekben számos neves produkcióban szerepelt. Játszott együtt Nitta Masahiroval, a japán shamisen művésszel, Nigel Kennedyvel a klasszikus hegedűssel, az indiai énekessel és vína virtuózzal Nirmala Rajashekerrel, a jazz bőgős, komponista Anthony Coxal. Ezen kívül számos filmzenét írt és az Altan nevű ír együttes tagjaként is ismert. Saját együttesével jelenleg világzenét játszik. Gitárjátéka folyékonyan ritmikus, ugyan akkor lírai és könnyed, mint egy balett táncos mozgása. Zenéjére a jazz, a rock nagy hatással volt. Nagyon jó improvizatőr és komponista is egyben. Szuggesztív előadó, zenei poénjaival azonnal a közönség kedvence tud lenni. Európában számos alkalommal koncertezett. Eddig 12 hanglemeze jelent meg különféle amerikai és európai kiadóknál. Magyarországon ez az első bemutatkozása.

Szabó Sándor (www.sandorszabo.com) a sokhúros és bariton gitárok mestere a gitár nemzetközi birodalmában. Zenéjét a klasszikus zene, a keleti zene, a jazz, a népzene folyamatosan formálja. A kilencvenes évek közepétől pályája lassanként a kortárs akusztikus gitárzene nemzetközi világa felé irányult. Egyéni hangvételű játékával, jellegzetes hangzásával és kompozicióival mára a nemzetközi akusztikus gitár világának elismert hazai művésze lett. Európában csaknem minden országban bemutatkozott, az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban és Koreában is többször koncertezett már. Eddig több mint 20 hanglemezen hallható játéka. Az elmúlt években sokat tett azért, hogy az akusztikus gitárzene itthon is ismert legyen. Szellemi kezdeményezője és egyik partner szervezője a hazai Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztiválnak.

Akusztikus Gitárzene Közhasznú Egyesület

2007-04-01 22:30:29