Walden WAD-550 CE fémhúros akusztikus gitár

A fémhúros gitáron való tanulás általában autodidakta módon történik. Nincs tanár, aki javaslatot tudna adni egy tanulásra is alkalmas hangszerre. A fémhúros gitározásnak egyébként sincs idehaza kultúrája, így aki fémhúros akusztikus gitárt akar, legtöbbször a kinézete és az ára után vásárol. Ilyenkor aztán nagyon sok esetben kudarccal végződik a tanulás, mert alapvető ismeretek nélkül vásárolt rossz gitáron már az első akkordok lefogása után alábbhagy a tanulási és gyakorlási kedv. Egy jól elkészített hangszeren pedig öröm lenne a tanulás és a gyakorlás is.

A kezdőknek szeretnék segíteni az eligazodásban, de sokkal inkább konkrét javaslat formájában. Mindig keresem azt az olcsó gitárt, amit érdemesnek tartok bemutatni és jó szívvel tudok javasolni kezdőknek is. Most egy ilyen gitár akadt horogra.

A Walden Dreadnought formájú akusztikus gitárja a fémhúros Natura sorozatból való és D 550 CE jelzéssel gyártják. Testét a magasabb fekvések jobb hozzáférése miatt kivágással készítették. Tetőlapja tömör fenyő, kávája és hátlapja sapele/mahagóni rétegelt anyag. A tető merevítése könnyített X rendszerű. A nyak ugyancsak sapele, rajta indiai rózsafa fogólappal. A húrláb is rózsafa.

A gitárba építettek egy Fishman Classic 4 típusú piezzo hangszedős elektronikát. A gitár nitrocellulóz selyemfényű lakkozást kapott.

A fejforma jellegzetes Walden fazon, jól mutat a hangszeren. A hangolókulcsok zárt kivitelűek, nikkelezett felületkezeléssel.

Hangzás, játékkényelem

A gitár természetesen a kezdőket célozza meg. Ebben a kategóriában a korrekt intonáció, a kényelmes nyak, a könnyű játszhatóság a legfontosabb elvárások. Ezeknek a gitár megfelel.

Súlya kissé nagy, de ez a rétegelt lemezből készült gitárok velejárója. A tónusából hiányoznak az igazi mélyek, a hangereje is szolidabb, mint a tiszta fagitároké. Kivitele azonban korrekt és a beépített Fishman hangszedő jócskán emel a használati értékén.

A gitár ár/érték aránya átlagosnak mondható. A WAD-550 CE fémhúros gitár javasolt fogyasztói ára 83.100,- Ft

Az árakról annyit érdemes tudni, hogy ez a forgalmazó által beállított javasolt fogyasztó ár, ami a bolti gyakorlatban ennél valamivel kisebb szokott lenni. Javasolni tudom, hogy keressétek meg a legközelebbi CEMID partnert és nála bizonyára ki is lehet próbálni a hangszereket.

A gitárt a Cemid Kft-től kaptuk meg a bemutatáshoz, melyért ezúton mondunk köszönetet.

Kapcsolódó linkek:

Szabó Sándor

2008-04-06 08:00:00