Yamaha APX 900 fémhúros elektro-akusztikus gitár

A Yamaha APX 900 modellre is vonatkozik, hogy egyike azon gitár típusokénak, amiknek a formáját nem akusztikai meggondolások alapján szerkesztették, hanem szigorúan szubjektív esztétikai vagy/és célszerűségi szempontok figyelembevételével.

Az APX családot kifejezetten azon gitárosok számára fejlesztették ki, akik alapvetően és elsődlegesen elektromos gitáron játszanak. A fejlesztés, mint minden esetben kompromisszumokra késztette a tervezőket. A testet eleve le kellett redukálni egy az állva gitározó által kényelmesen tartható nagyságúra és mélységűre. Ez már eleve megszabta, hogy mekkora akusztikus hangerőt és dinamikát lehet elérni a gitárral. A fejlesztésnél sokkal inkább a kényelmi és általános esztétikai szempontok domináltak, amik persze azonnal találkoztak az elektromos gitárosok kényelmi elvárásaival is. Így az APX sorozat lett az egyik legnépszerűbb elektro-akusztikus gitár.

Részletek

A kifogástalan igényességgel kidolgozott gitár a specifikációk szerint tömör fenyő tetővel és habos jávor kávával és hátlappal készül. Ehhez képest a tető rétegelt, a káva tömör jávor, azonban a hátlap is rétegelt.

Ez jól látszik, ha összehasonlítjuk a hát belső és külső erezetét. A fogólap és a húrláb anyaga ében. A nyak natoból készült. A nato egy a mahagónihoz eléggé hasonló, közepes sűrűségű és súlyú fa, távol-keleten nagyon gyakori. Mára az egyik legfontosabb alternatív faanyag lett a gitár gyártás számára.

A test a nyaknál 80 mm mély és a legvastagabb ponton 90 mm.

A hangnyílás a megszokottól eltér, sokkal inkább esztétikai elvek szerint tervezték oválisra, mint akusztikaiak szerint. A lyuk mentén elhelyezett műanyag karima ugyan ízléses, de tömeggyártásról és takarékosságról tanúskodik.

A nyak szélessége 43 mm. A nyak profilja és vastagsága itt is emlékeztet a Les Pauléra, ami az elektromos gitárosoknak kényelmes. A nyakba beépítettek egy merevítő fémpálcát is. A gitár fejformája harmónikusan illeszkedik a gitár elegáns kontúrjába. A húrkulcsok aranyozottak, szintén jól illeszkedve a gitár szőkés megjelenésébe.

A képen jól láthatóan a tető merevítése X mintázatú. A tető a megszokott fémhúros akusztikus gitárokhoz képest valamelyest merevebb építésű. Ezzel is igyekeztek egy az akusztikus gerjedésre kevésbé érzékeny hangszert létrehozni.

Elektronika

A gitárba a húrláb alá építettek egy B-Band típusú piezzo filmes hangszedőt. Ennek jellemzője, hogy 3 külön pickup egységból áll össze a rendszer. Mondhatjuk úgy is, hogy 2 húronként van egy pickup és ezek külön futnak be az előerősítőbe. A test felső részébe építették az előerősítő és hangszínszabályzó elektronikát.

Az előerősítő kezelőfelületén találunk egy 3 sávos parametrikus hangszínszabályzót, egy hangerő és egy középszabályzót. Két külön potméterrel szabályozható a húrláb alatt lévő hangszedők aránya, külön a mály és külön a magasaké.

Hangzás

Kis gitár lévén nem várhatunk nagy hangerőt. Ez a gitár könnyűzenei célokra készült és az arra jellemző elektronizált színpadi körülményekhez tervezték A könnyűzenei színpad hangos, tele van monitorokkal és más hangszerekkel. Egy érzékeny gitárral nem sokat lehet kezdeni ilyen helyzetben. Az APX 900-ban a színpadi könnyűzenét játszó gitárosok igényeit tartották szem előtt.

A tónusa édeskés, kiegyenlített és valamelyest kompresszált. A hangereje ugyan kicsi, de elektromosan használva nem lényeges mekkora a hangereje akusztikusan, hiszen nem akarnak szóló darabokat előadni rajta. Mellesleg a gitárhoz kínálnak egy hangnyílást lefedő műanyag fedőlapot is az akusztikus gerjedés veszélyének további csökkentése céljából.

Az APX 900-at kipróbáltam egy AER Acousticube 3 és a Laney A1 akusztikus erősítőivel. Mindkettővel igen jelentős hangerőt tudtam elérni.

Az APX 900 tehát a hangos zenekari környezetben jól megállhatja a helyét.

Az erősítéssel elérhető nagy hangerő részben attól is lehetséges, hogy a gitár kissé nehezebb így a hangja kompresszált. Ez azt jelenti, hogy a halk és a leghangosabb részletei között nincs nagy különbség. A nagyobb súlyt eredményező alkatrészek, mint a merevítő pálca, a húrkulcsok, az elektronukis szerelvények, elszívják és akkumulálják a rezgési energiát, így a hang nem lesz dinamikusan robbanékony, viszont jó hangkitartással szólal meg. Erősítés esetén azonban megfelelő részletességgel szólalnak meg a halkabb hangok is. Ez fontos, ha például egy dobossal kell együtt játszani. Az APX 900-nak így esélye jó van kiszólni a bandából megfelelő hangerővel.

Összegzés

A gitár egy kényelmi kompromisszum eredménye. A gitár kiegyenlítetten szól, de nem túl nagy akusztikus hangerővel és kis dinamikával.

Hangos színpadi szituációkban nagyon jól megállja a helyét. 199.900,- Ft-ba kerül. Ár/érték arányát átlagosnak tartom. A gitárhoz érdemes venni egy kemény tokot, mert információim szerint nem adnak hozzá kemény tokot.

A teszthez a gitárt az Eldorádó Zichy utcai boltjától kaptuk, melyért ezúton mondunk köszönetet.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

2008-07-22 08:00:00