A legismertebb 70 reverb plugin

Az alábbiakban bemutatjuk a legismertebb 70 zengető plugint. Nyilvánvalóan ennél több van, talán kétszer ennyi. A képeken láthatók a felületei, rajta a paraméterek szabályzóival, és esetenként diagram és egyéb kijelzők gazdagítják a látványt, valamint segítik a kezelést. Ezekből 20 reverb plugin tesztelését a közeljövőben el fogjuk végezni és közzé tesszük a honlapunkon.

 1. Aareverb
 2. Altiverb
 3. Ambience
 4. Analogflux Impulse
 5. Black Water Reverb
 6. Blue Verb DRV-2080
 7. Classic Reverb
 8. Convolver
 9. CSR: Classic Studio Reverb
 10. Deverb
 11. DX Reverb
 12. PSP EasyVerb 9
 13. Freeverb Too
 14. Tascam Gigapulse
 15. GlaceVerb
 16. Hertha
 17. Waves IR1
 18. KarmaFX Reverb
 19. KR Micro Reverb
 20. Lexicon Pantheon
 21. LexiVerb
 22. MasterVerb5
 23. MdspDuckVerb
 24. Miasma Room Reverb
 25. OldSkoolVerb
 26. PianoVerb
 27. Pristine Space
 28. R2 Reverb
 29. R66 Reverb
 30. RatShack Electronic Reverb
 31. RaySpace
 32. RayVerb
 33. Renassaince Reverberator
 34. Reverb Assistant
 35. Reverbering
 36. Reverb.it
 37. Rever-O-Matic
 38. Reverence
 39. RoomReverb
 40. RoomVerb M1
 41. RoomVerb M2
 42. SIR
 43. BlueVerb
 44. BlueVerb DRV-2080
 45. SpatialVerb
 46. SpatVerb 88
 47. Reverb 2016 Stereo Room
 48. Reverb 2016 Stereo Plate
 49. StringVerb
 50. StudioVerb
 51. Sympathizer
 52. TC Reverb
 53. WAReverb
 54. WizooVerb W2
 55. WizooVerb W5
 56. TL Space
 57. D-Verb
 58. Reverb One
 59. Classic Studio Reverb
 60. Classic Studio Reverb CSR-1
 61. Real Verb
 62. Real Verb 5.1
 63. VariVerb
 64. Space Designer Reverb
 65. Perfect Space Convolution Reverb
 66. Sonitus Reverb
 67. Sony Oxford Reverb
 68. DRV 2
 69. VSS3
 70. NonLin2

1.

Az Aareverb egy hagyományos algoritmikus FDN reverb. 200 presetet kínál.

 

2.

Az Altiverb az egyik legnépszerűbb konvolúciós plugin. A szobáktól a katedrálisokig mindenféle tér megtalálható benne többféle mikrofonozással felvett impulzusminták formájában. Az Altiverb minimum egy Macintosh G4 processzort igényel.

 

3.

Hagyományos algoritmikus reverb szoftver. Letöltésekor akkora árat fizet érte a felhasználó, amennyit megítél érte. Kommersz, minősége közepes.

 

4.

Az Analogflux Impulse a Voxengo Pristine 8 csatornás konvoluciós algoritmusából lett kifejlesztve (visszafejlesztve) sztereó változattá. WAV és AIFF mintákkal is működik. A sokféle minta között például egy rugós zengető impulzusválaszait is tartalmazza.

 

5.

A Black Water Reverb egy egyszerű algoritmikus FDN program. Eredetileg a Freeverb3-ból lett kifejlesztve. Az interneten számos ingyen algoritmus található, programnyelven megírva, melyet tovább lehet írni. Valószínűleg ez is egy ilyen fejlesztés eredménye.

 

6.

A Blue Verb DRV-2080 hagyományos vintage reverb. 96 kHz mintavételezést is támogat. Gyári preseteket kap hozzá a felhasználó. Minden paramétere automatizálható.

 

7.

A Classic Reverb egy sima hangzású univerzálisan használható program. 96 kHz mintavételezést támogat, teljesen automatizálható. Alacsony CPU terhelést ígér, de mint minden ilyen, a minőség rovására megy.

 

8.

A Convolver egy hasznos eszköz annak, aki konvolúciós zengetőket használ. Impulzus mintákat lehet vele rögzíteni, melyek aztán konvolúciós algoritmusokon futtatható. Windows Media 9 / 10 formátumon is működik.

 

9.

A CSR: Classic Studio Reverb egy komplikáltabb FDN algoritmus. Mindenféle reverb típust kínál. Van egy egyszerűbb és egy komplikáltabb üzemmódja. A komplikáltabb Advanced üzemmódban 50 paraméter nyílik fel és áll a felhasználó rendelkezésére. Minősége a legjobb plugin reverbek közé sorolható. Fejlett modulációs matrixal rendelkezik, ezzel különleges effektek készítésére is alkalmas ez az algoritmus. Teljesen automatizálható.

 

10.

A Deverb kifejezetten az elektronikus zenékhez készült plugin. Hangzása jócskán eltér a megszokottól, egyes MIDI beállításaiban ritmikusan szólal meg a reverb. Extrém mértékben szabályozható, extrém hatások elérésére.

 

11.

A DX Reverb a legjobb minőségű pluginok közé sorolható. Fejlett architektúrája 64 bites
belső processzálással működik. Támogatja a 24 bit/ 96 kHz-es felbontást. Hangzása nagyon tiszta. Igazi sztereo plugin.

 

12.

A PSP EasyVerb 9 zengető algoritmust kínál. 96 kHz-es mintavételezést támogat. Könnyen kezelhető. Közepes minőségű.

 

13.

A Freeverb Too 32 bites belső processzálással működő plugin, gate funkció, egyszerű kezelés

 

14.

A Tascam Gigapulse az egyik legfejlettebb konvolúciós plugin reverb. Sok szempontból megelőzi a jobb konvolúciós algoritmusokat. A lecsengés hosszúságának változtatását megoldották úgy, hogy a térérzet nem omlik össze. A grafikus felületen jól látható, hogy a mikrofonok és a hangforrás helye választható. Ez a precizitás a térszimulátorokhoz igen közel hozza ezt a plugint. Akár egy felvételről képes leolvasni az impulzus válaszokat. Ezért sokan használják impulzus minták "vadászatára".

 

15.

A GlaceVerb a DaSample egyik első kísérlete az alternatív reverb algoritmusokkal való kísérletezésre. Az algoritmus a Residual Vector Modulation (RVM) elvén működik. Hangja rendkívül érdekes, alig emlékeztet a hagyományos zengetők hangjára, nagyon fémes, mintha egy nagyzenekar egy vékony fémlemezből készült teremben játszana. 64 presetet kínál, teljes automatizálhatósággal. Különösen érdekes elektronikus zenékhez.
Tettek kísérletet a hangzás természetesebbé tételére, de az RVM technológia inkább a mesterséges, eddig nem hallott hangzásokat támogatja inkább.

 

16.

A Hertha egy egyszerű, hagyományos reverb plugin. Lehetséges a korai reflekciókat (ER) külön a mixhez keverni.

 

17.

A Waves IR1 a legismertebb és legnépszerűbb konvolúciós algoritmusú plugin. Különlegessége abban áll, hogy a reverb és a korai reflekciók (ER) külön szabályozhatók,
Sőt a reverb néhány főbb paramétere editálható, a térérzet összeomlása nélkül.
Rengeteg impulzus minta tartozik a programhoz. Hangzása természetes, azonban még az egyik legjobb pluginként is hallható, hogy csökkent dinamikával és frekvenciasávval működik. Létezik a surround verziója is.

 

18.

A KarmaFX Reverb hagyományos algoritmus, mely az FDN matrix mellett a korai reflekciói valós termek impulzusai. 10 különféle algoritmust kínál. Mindössze 6 presetet tartalmaz . A KarmaFX reverb hasonlít a TC VSS algoritmusainak koncepciójához, azonban minőségben a közepes pluginekhez tartozik.

 

19.

A KR Micro Reverb egy egyszerűen kezelhető plugin. Hagyományos FDN technológiával. Támogatja a 96 kHz-es mintavételezésű hangot. A korai reflekciók és a diffúz mező tér mérete külön szabályozható.

 

20.

A Lexicon Pantheon a jól ismert Lexicon hangzást reprezentálja plugin minőségben. Ez azt jelenti, hogy az olcsóbb Lexicon zengetők hangzásának szintjén van. Hangzása jellegzetes, éppen ezért keresett és népszerű plugin. 6 reverb típus, 35 preset tartozik a programhoz. Lebegőpontos processzálás, 16 szabályozható paraméter. Minősége a felső közép kategóriába tartozik. Ez a program fut az olcsóbb hardver zengetőikben is.

 

21.

A LexiVerb az egyik legfejlettebb plugin, amennyire ismert, amit a Lexicon számítógépes platformra átírt. Egyenlőre csak a ProTools TDM rendszerén fut. A hagyományos FDN algoritmusok közül az egyik legkifinomultabb. Jellegzetes Lexicon hangzása van. Fut a ProTools TDM rendszerén is. 24 bites belső processzálású, 100 gyári program, 4 klasszikus Lexicon algoritmus ( Hall, Chamber, Plate, Room), automatizálható.

 

22.

A MasterVerb5 az egyik legjobb minőségű plugin. Hangzása teres, lecsengése finom, selymes, három dimenziós, jól érzékelhető térmélységgel. Hosszú évek kutatása előzte meg e pluginnek a kiadását. Grafikus felülete szép és informatív, arányban áll a hangzásával. 192 kHz mintavételezést támogat.

 

23.

Az MdspDuckVerb egy kompresszorral kombinált egyszerű reverb algoritmus. Nem a hagyományos módon szól, inkább speciális effektekhez, elektronikus zenéhez ajánlott.

 

24.

A Miasma Room Reverb egy egyszerű közepesen átlagos minőségű, könnyen kezelhető plugin. Az ingyen adott reverbek általában a leggyengébb minőségi kategóriát képviselik. Sok esetben jól használhatók egy-egy trackre, azonban egy egész mixet rábízni megfontolást és próbát igényel.

 

25.

Az OldSkoolVerb minden olyan helyen használható, ahol nincsenek éles tranziensek a hang elején. Ez nagyon lekorlátozza használatát. Így ütősökre használhatatlan, legfeljebb kis mértékben alkalmazva enyhe térérzet előidézésére lehet legfeljebb alkalmas.

 

26.

A PianoVerb egy furcsa algoritmus a piacon fellehető reverb pluginok között. Másféle algoritmussal idézik elő a zengést, melyben rezonátorok dolgoznak. Egy zongora húrjainak rezgésére emlékeztető zengést ad. Lehet állítani a húrok egymáshoz képesti elhangolását. Érdekes effekt, főleg elektronikus zenében működhet jól.

 

27.

A Pristine Space egy igen preciz konvolúciós plugin. Az impulzus mintákat 8 csatornán át tudja kezelni. Ezért alkalmas surround konvolúcióra is. WAV és AIFF formátumú mintákat is tud kezelni. Lineáris fázisú EQ szekciója van, minősége a jobbak közé sorolható.

 

28.

Az R2 Reverb egy közepes minőségű zengető, ambience szimulátor. 32 bites lebegőpontos belső processzálással működik, a mintavételezést tág határok között támogatja:32 kHz-192 kHz-ig. A tér méretek és a diffúz mező szélessége változtatható.

 

29.

Az R66 Reverb egy teljesen más koncepció szerint működő algoritmus 32 bites belső processzálással, Martijn Zwartjes írta ezt a plugint. Hangzása meleg és áttetsző. Figyelemre méltóan nagy tereket képes szimulálni, a korai reflekció generátorában a kisebb terek mérete 0,33 métertől indul és 83,3 méterig terjed. A diffúz mező esetében 2,6 métertől 666 méterig terjed a tér mérete. 192 kHz-ig terjedő mintavételezést támogat. Teljesen automatizálható, 104 gyári preset és 24 user regiszter
A plugin kategóriában az egyik legfigyelemreméltóbb algoritmus.

 

30.

A RatShack Electronic Reverb a korábbi Realistic Electronic Reverbből lett tovább fejlesztve. Ez valójában csak egy analóg delay volt, érdekes, különös hangzással. Az Audio Damage ennek a mintájára hozta ki a RatShack plugint, mely már inkább reverbként funkcionál. Hangja torz, az elektronikus zenészek használják. Jobb nézni, mint hallgatni kategória.

 

31.

A RaySpace plugin egy érdekes megközelítése a tér szimulálásának. A programba berajzolhatunk egy tetszőleges alakú és méretű teret majd a program sugártükrözéssel leszkenneli az így lerajzolt virtuális teret. 512 irányt ismer fel és használ. Nem alkalmaz szűrőket, azonban az elnyelési tulajdonságokat modellezi. Az algoritmus valós időben működik 4 csatornán, így surround hangzás is előidézhető. Automatizálható.

 

32.

A RayVerb plugin volt az első reverb algoritmus, ami inverz sugár tükrözéssel szkenneli le a virtuális teret már meglévő minták felhasználásával valós időben. Igen komplikált algoritmus. A meglévő mintákat analizálja és ebből épít fel egy virtuális teret, amit aztán sugártükrözéssel letapogat. A hangforrás helye változtatható, ezért közelebb áll a térszimulátorhoz, mint a sima egyszerű zengetőhöz. A mintákat audio formátumban képes olvasni. Figyelemre méltó alkotás!

 

33.

A Renassaince Reverberator egyszerűen kezelhető plugin, inkább zeneiséget akar adni, mint technikai bravúrokat bemutatni. Közepes minőségű. Elnagyolt korai reflekciókat is tud adni a diffúz mezőhöz.

 

34.

A Reverb Assistant egy a Schroder/Moorer mára inerteneten is hozzáférhető, tovább írható programjából született, hagyományos FDN algoritmus. A 8 fésűs és 4 all-pass szűrők hálózatával kialakított reverb blokkban a reflekciók randomizásával (véletlenszerű megjelenítés) sikerült valamelyest jobb hangminőséget elérni.

 

35.

A Reverbering egy igen egyszerű algoritmus. A megszokott paramétereken túl van egy pár Noise and Grain nevű paraméter is, mellyel szemcseszerű zajt ad a hangzáshoz. A tiszta zengéshez ezeket 0-ra kell állítani. Elektronikus zenében használható, ahol a zaj fontosabb, mint a térérzet. Jobb nézni, mint hallgatni típus.

 

36.

A Reverb.it egy jobb minőségű plugin, amit egy randomizált algoritmusra építettek. Bármekkora teret állítunk be, a sztereó kép valóságos marad. Lecsengése sűrű, sima hangzású, eléggé hihető tonális karakterrel. Szabályozható paraméterei egy lepke szabályzót (EQ) is tartalmaznak. 32 bites lebegőpontos processzálás, 192 kHz mintavételezést is támogat. A jobb minőségű pluginok közé sorolható.

 

37.

A Rever-O-Matic az ősrégi Moorer féle algoritmusból lett tovább írva. 6 fésűsszűrőt alkalmaz párhuzamosan és egy all-pass szűrőt. Ez az algoritmus 44,1 kHz-n tud működni.

 

38.

A Reverence is egy egyszerű algoritmus. Készítőjét a régi hardware zengetők ihlették. A grafikus felülete kissé idézi a legendás Ursa Major Space Stationjének képét. Főleg szintihez és énekhez ajánlott.

 

39.

A RoomReverb egy egyszerűen kezelhető zengető, ami tiszta hangzású kisebb tereket, főként szobákat modellez eléggé hihető minőségben.

 

40.

A RoomVerb M1 a Virtuális Térmodellezésen alapuló plugin. A beállítható tér nagysága 1-50 méterig terjed. A korai reflekciók és a diffúz mező paraméterei külön szabályozhatók. Lehetőség van a diffúz mező modulálására is. A plate üzemmód is elérhető. Közepes minőségű plugin.

 

41.

A RoomVerb M2 a korábbi M2 továbbfejlesztése. Igen figyelemreméltó, hogy a tér mérete igen nagy határok között szabályozható, 1-200 méter között. Külön érdekes, hogy plate és külső terek szimulációja is megtalálható benne, a presetek között. 200 preset található 15 bankba rendezve. A szimuláció kiterjed a hangforrás és a hallgató pozíciójára is. Ez a plugin már a jobb térszimulátorok közé tartozik. Takarékosan bánik a CPU erőforrással, ha valamilyen funkciót nem használunk, azt ki lehet kapcsolni.
Bármilyen zenei alkalmazásra javasolt.

 

42.

A SIR egy egyszerű konvolúciós engine. Sztereóban működik, fix késéssel, mely 8960 minta. Ezt be kell kalkulálni a használatánál és kompenzálni kell, ha szükséges.

 

43.

A BlueVerb a korai vintage reverbek legegyszerűbb algoritmusát alkalmazza. Minősége a 80-as évek reverbjeit idézi. Az a fajta, amin semmit sem lehet állítani és vagy tetszik, vagy nem teszik.

 

44.

A BlueVerb DRV-2080 a korai vintage reverbek algoritmusát alkalmazza. Minősége a 80-as évek reverbjeit idézi, azonban 96 kHz-es mintavételezéssel azoknál tisztábban szól. Az újabb verzió 192 kHz mintavételezést is támogat. Automatizálható.

45.

A SpatialVerb a korai reflekciókat sugártükrözéssel (ray tracing), a diffúz mezőt pedig FDN szűrő matrixal valósítja meg. Az algoritmus 2 hangforrás pozícióját tudja kezelni. Ez a plugin egy kezdetleges, egyszerű térszimulátor.

 

46.

A SpatVerb 88 egy 8 csatornás algoritmus, megtudni csak akkor lehet bármit is róla, ha kipróbálja az ember. Minden csatornához önálló paraméter csomag tartozik.

 

47.

A Reverb 2016 Stereo Room az Eventide SP 2016 egyik Reverb algoritmusa plugin formátumban. Érdekesség, hogy ebben a korai algoritmusban már voltak törekvések a hangforrása és a hallgató pozíciójának modellezésére is. Érdekes hangzású, jó minőségű plugin.

 

48.

A Reverb 2016 Stereo Plate az Eventide SP 2016 egyik Reverb algoritmusa plugin formátumban. Érdekesség, hogy ebben a korai algoritmusban már voltak törekvések a hangforrása és a hallgató pozíciójának modellezésére is. Érdekes, kissé fémes színezetű hangzású, jó minőségű plugin.

 

49.

A StringVerb nem igazi, hagyományos zengető. Rezonáló húrok hangzását utánozza rezonátorok összekapcsolásával. Működését és hangzását tekintve hasonló a PSP PianoVerbhez. Érdekes hangzású, bármihez lehet használni ízléssel.

 

50.

A StudioVerb egy jó minőségű plugin. Tisztán, színezetlenül szól. 8 csatornát képes kezelní, így az 5.1, 6.1, 7.1 surround formátumokat mind tudja. 8,16,24,32 bites formátumokat kezeli. 32 bites lebegőpontos processzálás.

 

51.

A Sympathizer egy nagyon különleges plugin.Nem kifejezetten reverb a szó szoros értelmében, a 28 hangolható rezonátor sokkal inkább tonálisan hangolható rezonáns utóéletet ad a hangnak, ami persze furcsa reverbre emlékeztet. Sok paraméter szinte végtelen lehetőségeket enged ennek az érdekes pluginnek. A Lexicon PCM 80-ban van egy hasonló rezonátoros reverb algoritmus, igazi túlvilági effekt.

 

52.

A TC Reverb az egyik legjobb plugin a piacon. A TC REV1 algoritmusának plugin változata. Sugár tükrözéses korai reflekció generátora van és fejlett FDN diffúzmező generátora. Hangja tiszta színezetlen, mint általában a TC reverbeké.

 

53.

A WAReverb-ről sokat nem lehet tudni. Le kell tölteni a demo verziót és utána lehet fogalmat alkotni a hangjáról.

 

54.

A WizooVerb W2 az egyik legújabb és legjobb reverb algoritmus, mely plugin formában kapható. A konvolúciós algoritmus együtt működik egy FDN algoritmussal, és a kettő kombinálható egymással. Igazi sztereo üzemű, nagy precizitású algoritmus. Hangzása tiszta, áttetsző, színezetlen. Térhatása és a leképezés precizitása a legjobbak között említhető.

 

55.

A WizooVerb W5 az egyik legújabb és legjobb surround reverb algoritmus, mely plugin formában kapható. A konvolúciós algoritmus együtt működik egy FDN algoritmussal, és a kettő kombinálható egymással. Igazi 5.1 üzemű, nagy precizitású algoritmus. Hangzása tiszta, áttetsző, színezetlen. Térhatása és a leképezés precizitása a legjobbak között említhető.

 

56.

A TL Space napjaink egyik legfejlettebb konvolúciós algoritmusa. A ProTools rendszereken fut, de RTAS és Audio Suite formátumban is működik. Az impulzus minták mellett hagyományos algoritmikus megoldásokat is használ és ezeket kombinálja. Az eredmény egy egyszerűen kezelhető, tiszta hangzású plugin. Létezik native változata is, melyet hardver kulcs véd a másolástól.

 

57.

A D-Verb a Protools rendszerekhez ajánlott egyik első Digidesign fejlesztésű plugin. Hagyományos FDN mátrix, kezelése egyszerű. Hangja a régi vintage zengetőkét idézi. 7 különféle algoritmust kínál, a kis szobáktól a nagy koncerttermekig. 24 bites belső processzálású. Automatizálható. Mivel alacsony CPU terheléssel dolgozik, igen sokat lehet belőle használni. Közepes minőségű. 96 kHz mintavételezés támogatva.

 

58.

A Reverb One a Digidesign legfejlettebb zengető algoritmusa. Ára a pluginok között messze feltűnik, minőségével a jó pluginok közé sorolható. 192 kHz mintavételezés támogatva, a reverb lecsengő szakaszának további kezeléséhez egy dinamika szabályzó szekciót és egy modulátort is beépítettek. A korai reflekció generátorában számos paraméter található, amivel széles határok között szabályozhatók a tér tulajdonságai.

 

59.

A Classic Studio Reverb 4 változatban létezik, Hall, ROOM, Ambience, Inverse. Mindegyik külön plugin. Hagyományos FDN technológia, minősége a jobbak között van, automatizálható, két üzemmódja, van az egyikben csak pár fontos paraméter állítható, ezzel nagyon leegyszerűsödik a kezelése, azonban ha valaki mélyebben be akar avatkozni a működésébe, akkor 100 paraméter nyílik fel.

 

60.

A Classic Studio Reverb CSR-1 ebben a verziójában immár egy algoritmusban kínálja a Hall, ROOM, Ambience, Inverse algoritmusokat. Mindegyik külön plugin.

 

61.

A Real Verb igen jó minőségű plugin, mutatós grafikus felülete egyszerű kezelést biztosít. Mivel a hangforrás és a hallgató pozícióját is szabályozni lehet, így valamivel több, mint egy zengető, azaz térszimulátor.

 

62.

A Real Verb 5.1 az előző kifinomultabb, surround verziója. Egyike a legjobb térszimulátor pluginoknak. Várhatóan több effekt formátumban is ki fogják adni.

 

63.

A VariVerb a Magic egyik legfontosabb reverb algoritmusa, a jobbak közé tartozik. A természetes terek mellett például a rugós zengetők hangját is szimulálja.

 

64.

A Space Designer Reverb az Emagic legjobb reverb pluginje, könnyen kezelhető, szép grafikus felületű program jó minőségű. A konvolúciós engine számára 1000 impulzus mintát kapunk, mindenféle térről. Ez a program kizárólag a Logic Audio 6.3 szoftverje alatt fut.

 

65.

A Perfect Space Convolution Reverb a Sonar cég egyik válasza a pluginok között oly népszerű mintavételezéses zengetők versengésében. 64 bites konvolúciós technológiát alkalmaz, az egyik legjobb felbontású plugin, hangzása nagyon hihető. Kezelése egyszerű. Lineár fázisú EQ, 340 impulzus mintával adják. A Sonar 6 rendszeren fut. Minősége a legjobb pluginok közé emeli.

 

66.

A Sonitus Reverb a Cakewalk egyik első reverb pluginje. Minősége a felsőközép kategóriába tartozik, egyszerű kezelni. A Sonar programok alatt fut.

 

67.

A Sony Oxford Reverb a jobbak közé tartozik. A Sony az elsők között fejlesztette ki a konvolúciós technológiát. Ők készítettek elsőször "vas" konvolúciós zengetőt. Ez az algoritmus a hagyományos FDN technológiával működik. Mint minden Sony Oxford plugin könnyen kezelhető és jó hangminőséget biztosít.

 

68.

A TC DRV 2 pluginjét az S6000 programjaiból írták át a ProTools TDM és a TC saját fejlesztésű Powercore rendszerei számára. Viszonylag nagy algoritmus, de mivel a legendás EMT 250 lemezes zengetőjének a modellje, így valamelyest kisebb, mint az ezután következő VSS3. A képen csak a főoldal látható, még további oldalakon érhetők el a többi paraméterek. Érdekes, hogy milyen nagy algoritmus képes egy régi egyszerű mechanikus eszközt utánozni.

 

69.

8 év telt el, mire a TC VSS3 algoritmust az S6000 programjaiból írták át a ProTools TDM és a TC saját fejlesztésű Powercore rendszerei számára. Hatalmas algoritmus. A VSS3 sugártükrözéses korai reflekció generátort alkalmaz, a diffúz mezőt pedig egy teljesen újra gondolt, tovább fejlesztett FDN mátrix képezi. A VSS3-nál már sikerült kiküszöbölni az FDN technológia legtöbb gyermekbetegségét. A képen csak a főoldal látható, még további oldalakon érhetők el a többi paraméterek. Érdekes, hogy mekkora algoritmus képes egy régi egyszerű mechanikus eszközt utánozni. Az első algoritmus volt, mellyel külső terek akusztikáját lehetett modellezni. Minősége szinte azonos az eredeti VSS3 S6000-en futó eredetijével.

 

70.

A NonLin2 egy különleges sztereó reverb algoritmus, melynek lecsengése fordítva történik, halkról kezdődik és a hangisnál hirtelen ér véget. A TC Electronic ezt még az M5000-hez fejlesztette ki, majd tovább fejlesztve az S6000 szoftvercsomagjába tette. Most több, mint 10 évvel a megjelenése után plugin lett belőle. Nagyon fejlett algoritmus. A nem lineáris lecsengésű reverbek közül az egyetlen, amely ugyanazzal a precizitással szól, mint bármely TC algoritmus. Ilyen tekintetben egyedülálló, más cégek hasonlóval sem jöttek ki. A képen csak a főoldal látható, a további paraméterek további oldalakról bérhetők el.

Szabó Sándor

2007-02-18 18:22:37