A Meyer Sound történetének áttekintése termékekben

2. rész

Az előző részben megismertük John Meyert és a cégét, mely napjainkban a hangosítás technológiájának az élvonalát képviseli. A következő részben kissé mélyebben tekintjük át a cég történetét, úgy hogy betekintést nyújtunk abba a fejlődésbe, amit évről évre különböző termékeken és szabadalmakon keresztül testesült meg.

1979-et írunk. John Meyer megalapította a Meyer Sound céget Kaliforniában. Még ez évben elkészült a cég első terméke az UM-1 színpadi monitor. Ezt követte a 650 jelű szubbasszus sugárzó. Elkészült az első hangszórókat vezérlő processzor. Ezzel kezdetét vette a hangosításnak egy új korszaka, amikor a kezelőnek nem kell minden pillanatban minden körülményt figyelembe vennie, hanem a processzor segítségével megtörténik az optimális beállítás. Az év végére pedig szabadalmaztatták a rendkívül alacsony torzítású hangsugárzót.

1980: A szabadalom nyomán megalkották az MSL-10 jelű hangsugárzót, az első valóban nagyságrenddel alacsonyabb torzítású hangsugárzót. Ezt követte az UPA-1 hangsugárzó, mely jellegzetes trapéz alakú formájával megoldotta a hangdobozon belül keletkező állóhullámok problémáját. A trapéz alakú dobozban, az állóhullámok nagyon gyorsan lecsillapodnak, ezzel megszűnik a hangszóró membránjának mozgását közvetlenül befolyásoló zavaró tényező. A Meyer Sound hangfalaknak közismerten nincs doboz hangjuk, éppen ezen tulajdonságuknál fogva. Az UPA-1 jelenleg is gyártásban van, azóta számos finomítás, fejlesztés történt rajta. Mondhatjuk azt is, hogy az UPA-1 sorozat tette igazán világhírűvé a Meyer Sound céget.

1981: A következő évben azonnal szabadalmaztatták a trapéz formájú hangfal konstrukciót. Megszületett az MSL-3 hangsugárzó és szinte egyidőben a 650-R2 szubbasszus sugárzó.

1982: A cég kihozta az USW-1 mélysugárzót és egyben új területre is igyekezett betörni. Megalkották az első stúdió monitorukat 833 típusjel alatt. Ugyanebben az évben újabb szabadalmat jegyeztettek be a digitális rendszerekben előforduló torzítások javítására.

1984: A cég kezdettől fogva nagy hangsúlyt fektetett a mérési módszerek tökéletesítésére. Ennek keretében 1984-ben megalkották a forrás független (SIM).mérési módszert. Megjelent a CP-10 a fázis-parametrikus hangszínszabályzójuk

1986: A SIM megalkotásáért TEC nagydíjat kaptak.

1987: Először szponzorálták hangsugárzó rendszereikkel a Montreuxi Jazz Fesztivált. Abban az évben jelent meg az MS-100 végerősítőjük.

1988: Ebben az évben elkezdték a nagy területre koncentrált külső térben történő hangsugárzási mérési kísérleteiket.

1989: Kihozták a HD-1 jelű magas részletfelbontású stúdió monitorukat.

1990: Ebben az évben meg is kapták a TEC nagydíjat a HD-1 megalkotásáért.

1991: Továbbfejlesztették a forrás független mérési módszerüket és a SYSTEM II jelű rendszer egyben kiegészült egy FFT analizátorral is. Még ezévben kijött a DS-2 és az MSL-5 hangsugárzójuk. Újabb szabadalmat jegyeztettek be, ezúttal a kétutas rendszerek jobb tranziens átvitelének javítása tárgyában.

1992: Megkapták a legnagyobb kutatás fejlesztésért járó nagydíjat a SIM és a System II. –ért. Megjelent az MSL-2 hangsugárzójuk.

1993: Az év elején kijött az USM-1 színpadi monitor.

1994: Szabadalmat nyújtottak be egy, a kétutas tölcséres sugárzók polár karakterisztikáját javító módszerre és áramkörre.

1995: Bemutatták a saját beépített tápegységgel ellátott aktív hangsugárzóikat. Ezután közvetlenül kibocsátották az MSL-4 tölcséres, nagy távolságot lefedő hangsugárzójukat. A Berkeley-i székhelyükön felépítettek egy mérési célokra szolgáló süket-szobát. A nagy volumenű fejlesztések eredményeként megalkották a CQ-1 és CQ-2 jelű széles és szűk sugárzási karakterisztikájú fő hangfalaikat.

1996: Szabadalmaztatták az MTS-4 jelű aktív, saját tápegységű hangfalaikat. Ugyancsak ekkor jelent meg az UPA-1P kompakt kivitelű széles sugárzási karakterisztikájú hangsugárzó.

1997: Szabadalmat jegyeztettek be a CQ-1 és CQ-2 tölcséres hangsugárzók továbbfejlesztése tárgyában. Kihozták a DS-4P tölcséres közép tartományú basszus hangsugárzót. Szabadalmat nyújtottak be egy széles sávú akusztikai átviteli rendszerre.

1998: Elkészült a PSW-6 jelű nagyteljesítményű kardioid karakterisztikájú szubbasszus sugárzó valamint az MSL-6 tölcséres hangsugárzó.

1999: Újabb TEC nagydíj a PSW-6 megalkotásáért.

2000: Egy következő TEC nagydíj az UPA-1P-ért. Elkészül az X-10 nagyfelbontású lehallgató stúdió monitor. A hangfalak felfüggesztésére kidolgozták a QuickFly gyors felfüggesztő rendszert.

2001: Az év elejére megjelenik az M3D koncentrált sugárzású úgynevezett line array hangsugárzó. Ezt követően a Meyer Sound kijött a MAPP Online többcélú akusztikai körülményeket felmérő programmal. A drivereket gyártó részleg bővítése és fejlesztése. MAPP Online rendszer szabadalmaztatása. Az év végére kijön az MM-4 miniatűr szélessávú hangsugárzó.

2002: Az M sorozat bemutatása. Szabadalom a tölcséres hangsugárzók sorozatgyártására. (REM) További szabadalom az egymással összecsatlakoztatható hangsugárzók ( M3D QuickFly) gyors felfüggesztésére.

2003: Bemutatták a kompakt kivitelű line array rendszerű MILO hangsugárzót. Megnyitották az új 6500 négyzetméter alapterületű hangszóró összeszerelő műhely csarnokot. Kijön az UPJ-1P különféleképpen, és elforgathatóan variálható hangsugárzó rendszer. Elkészül a SIM 3 analizáló rendszer. Az év vége felé ugyancsak elkészül a 700-HP rendkívül nagy teljesítményű szubbasszus sugárzó.

2004: Bemutatják a MILO-120 hangsugárzót. Megnyitják a Pearson Theather-re keresztelt demonstrációs és oktatási célra létrehozott termüket. Az UPA-1 rendszer ünnepélyes ceremónia közepette bekerül a hangtechnika leghíresebb örökös darabjai közé a Hall Of Fame gyűjteményébe.

2005: A cég fennállásának 25. évfordulója. Újabb TEC nagydíj a MILO-ért. Bemutatják a MILO 60-at. Elkészül a Galileo hangrendszervezérlő majd közvetlenül utána bemutatják a MICA kompakt kivitelű nagyteljesítményű array rendszerű sugárzójukat. Az LCS Audio cég felvásárlása. Bemutatják a M'elodie kompakt array rendszerű új hangsugárzójukat.

Ezzel el is értünk a jelenhez. A következő részben az UPA családot mutatjuk be immár teljes részletességgel, minden műszaki paraméterével együtt.

Szabó Sándor

2007-04-28 20:15:31