Interjú Wolf Buchleitnerrel a Quantec fejlesztő mérnökével

Az alábbi írás az Amazon.de internetes portálról származik. Ennek külön története van. A Quantec cégtől 3 és fél éve rendeltünk egy nagyteljesítményű térszimulátort. Miközben a cég súlyos financiális válságon ment át, a készülék csak mostanában készült el. Wolf Buchleitner a cég fejlesztőmérnökével tartom a kapcsolatot és miközben technikai dolgokról is beszélgetünk egyik kérdésemre a figyelmembe ajánlott egy nemrégiben megjelent interjút. Nagyon tanulságos információk tudhatók meg Wolf Buchleitnertől a térszimulációról. Mivel lapunk kiemelt figyelmet szentel a térszimulációnak, így arra gondoltam, hogy az interjú szövegét leközöljük. A fordítást Heidrich Roland készítette:

AMAZON.de: Buchleitner Úr, hogyan lehetséges az, hogy az Ön által 1983-ban fejlesztett algoritmus, amely az akkori technikára készült, még a mai napig is a legjobb térszimulátor algoritmusok közé tartozik? Hogyan közelített annak idején a számítási mód hangi optimalizálásához? Valódi teret vett alapul, annak idején?

W. Buchleitner: Egy a KEYS-nek adott interjúban elhangzott nyilatkozatom időközben szállóigévé vált szakmai körökben, miszerint "a térszimulátor algoritmus egy műalkotás, amely a reflexiók egy ezrelékével és a sajátfrekvencia századával hallásunknak a valós tér jelenlétének érzetét kell, hogy keltse".

Habár a hangtér tökéletes másolása gépi úton, mint ahogy korábban sem, ma sem lehetséges, arra kell törekedni, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban érjünk el arra a pontra, ahol a hallást be lehet csapni.

Egy terem és ilyenformán a terem modellje leírható impulzusválaszokkal vagy sajátfrekvenciákkal, vagyis időbeni lefutásával és frekvenciaviselkedésben. Mindkét leírás egyenértékű és átkonvertálható a másikba.

Hamar felismertem azonban, hogy az időbeniségben, (impulzusválaszokban) való gondolkodás, ami a szokásos geometriai modellezésen alapszik, nem igazán célravezető a valódi térérzet eléréséhez. Aki annak a számolásába bocsátkozik, hogy a tőle "x" méterre álló oszlopról "y" milliszekundum múltán milyen reflexiónak kell érkeznie, meglehet, pont a lényeget nem fogja megragadni. Éppen ezért is tűnhetnek a külön beállítható első reflexiók "alulfejlesztetteknek" a Quantec-nél.

A kezdeti kísérleteknél lenyűgözött, hogy egy nyitott zongorába ordítva, (természetesen a zengető pedál lenyomása mellett) használható zengést hallhattam vissza. Ekkor ébredtem rá, hogy a terem frekvenciaviselkedését figyelembe véve, sajátfrekvenciái nyomán sokkal hamarabb juthatok értékelhető eredményre. (Mint egy komplex rezonátornak tekintve a termet.)

Ezzel megtaláltam a "királyi utat". Bár a processzorok számolási kapacitása akkoriban még igen csekély volt, a frekvenciaelvű trükkömmel átlendültem azon a küszöbön, ahol a hallás már "becsapható".

Hogy mintául szolgált-e egy valódi tér? Természetesen: a Szt. Bonifác templom! Egyesek tudják talán, hogy 12- 13 évesen a zsebpénzemet templomi orgonálással kellett keresnem. Az igazán izgalmas dolgok azonban hétköznap történtek. A plébános úr megengedte, hogy esténként órák hosszat töltsek a templomi orgona mellett. Szinte teljes sötétségben, két apró mécses társaságában ültem az orgona előtt. Ilyenformán teljesen kiélhettem magam a templomi akusztika adta lehetőségekben. Rövid síphangokkal, hangos füttyentésekkel, trillákkal és a billentyűk nagyon lassú lenyomásával, - ami a Goll orgona mechanikája által csodálatosan fanyarúra hangolt intonációt eredményezett - tápláltam a hangteret. Az útnak eresztett hangokat utána csak hallgattam, hallgattam és hallgattam. Azóta igen határozott képem van a természetes templomi akusztikus terek hangzásáról.

AMAZON.de: Elárulja nekünk, hogy milyen további effekteket tervez a Yardstick-hez? További terekkel, vagy esetleg más algoritmusokkal is bővülni fog a készülék?

W. Buchleitner: Mindkettő. Már kifejlesztettünk egy több mint egy perces sztereo delay-t, melynek beállítása nanoszekundumos tartományban történhet. Következő lépésként azonban fel kell mérnünk, hogy mely effektek kívánkoznak inkább számítógépes platformra (egzotikus effektek), és melyek igényelnek külső hardware-es megoldást (ismert effektek).

Engem mindig is érdekelt a zárt tér szimulációjának ellenpontja, a nyitott terek szimulációja. Ezt értem az egzotikus effektek alatt.

Kisfiúként, mindig lenyűgözve figyeltem a Balaton partján, amint a nyári estében, a távolban tovalejtő gőzösökön mulató emberek hang-kavalkádja eljutott hozzám. A hajóról átszűrődő dalokat hangról-hangra ismertem már, mégis gyönyörködtem különleges, távoli hangzásukban.

A QRS/XL multieffektben megtalálhatóak olyan különleges, mégis inkább ismert effektek, mint a fázistorzítás-mentes equalizer, flanger és chorus, valamint mások is. Ezeket szívesen átmenteném a jelenbe.

AMAZON.de: Mikortól számíthatnak a felhasználók a HTML-editorra?

W. Buchleitner: Még ebben az évben. Jómagam már játszottam a "Bargraphs"-al és a "Schiebern"-el a böngészőmben. Nagy erőkkel dolgozunk ezen a projekten a Yardstick fejlesztésében előforduló ingadozó tempó ellenére is.

AMAZON.de: Megoldott már a Yardstick MIDI-vel való editálhatósága és vezérelhetősége?

W. Buchleitner: Legkésőbb 2008 májusára elérhető lesz ez az opció. Az ezt tárgyaló dokumentum már letölthető a honlapunkról.

AMAZON.de: Köszönjük, hogy rendelkezésünkre állt.

KONKLÚZIÓ:
Quantech mindig is egy karakteres, különleges cég volt, ami a Yardstick sorozatból is jól látható.
Korrekt beállításokkal, valóban nagyon természetes hangzással, helyenként egyenesen lenyűgözően szimulálja a teret a készülék. Sikerült az algoritmusokat a mai kor technikája számára átmenteni.
A Yardstick minőségét tekintve mindenképpen méltó vetélytársa konkurenciájának, végeredményben azonban mindig a hangzásideál, az egyéni ízlés dönt. A jövőt illetően: Quantech szeretne más algoritmusokat is átmenteni, fejleszteni, színesíteni a palettát, azonban ez még csak tervekben realizálódott.

POZITÍV:
+++++ nagyon jó térszimuláció
+++ egyszerű kezelhetőség
+++ 192 kHz-es mintavételezés
++ Ethernet / LAN / MIDI / RS232 csatlakozás

NEGATÍV:
- nincs teljes DAW integráció
- a 2492-nél nem állítható a terem mérete (későbbiekben az lesz)
- magas ár

2008-11-06 22:52:04