Két érdekes hír

Bricasti M10 távvezérlő

A Bricasti Design lassan már egy éve kihozta az M7 nevű térszimulátorát. Most megjelent a hozzávaló M10 távvezérlő is. Csakúgy, mint a hasonló koncepciót követő high-end zengetők, ez is több M7-est képes vezérelni egészen pontosan 4 db-ot.

Amikor megkérdeztem Brian Zolnert a cég kereskedelmi igazgatóját, hogy valóban szükséges-e egy ilyen távvezérlő, akkor elmondta, hogy Amerikában , de más országokban is vannak studiók ahol 4-6 db Brticasti M7-et használnak. Egyes helyeken a surround hangzás igényel több effektet, más helyeken pedig csupán sztereó hangzáshoz is 3-4 reverb van használatban. A távvezérlővel minden paraméter és MIDI funkció elérhető. Használata nagyon egyszerű és a kezelő felülete is áttekinthető, egyszerű. Hamarosan a kereskedelmi forgalomban is megjelenik. Ehhez kapcsolódó további hír, hogy hamarosan új szoftver frissítés is jön. Ez részben új preseteket, de legfőként a távvezérlővel való együttműködést támogatja.

Sajnos az új termék még annyira friss, hogy csak a frankfurti vásáron volt látható először, és még a weblapjukon sem található meg, de rövidesen bővebben olvashatunk róla. Nekünk azonban már képünk is van róla.

Kapcsolódó linkek:

SSL Pro-Convert átalakító szoftver

A legendás SSL termékeknek új hazai képviselője van az Audiomonde személyében. Remélhetőleg a jövőben gyakrabban adhatunk hírt a cég által forgalmazott termékekről. Előzetesként röviden megemlítjük, hogy végre megszületett a sokak által régen várt átalakító szoftver. Jelenleg legalább száz különféle DAW rendszer van forgalomban. Ezek között vannak zárt és nyitott rendszerek. Például a Pro Tools egy zárt rendszer, azaz nem hagy sok kompatibilitást más audio hardver rendszerekkel. Saját platformot alakított ki, ami viszont más rendszerekkel nem kompatibilis. A nyitott rendszerek, mint például a Logic, a Samplitude, a VST, a legtöbb hardverrel jól működnek. Még a pluginek formátumában sem teljes az egyetértés, de legalább ebben már csak kevés formátum van. Az egymással való inkompatibilitás kiküszöbölését tűzte ki a célul az Solid State Logic a Pro-Convert átalakító szoftverével.
Az alábbi táblázat mutatja, hogy mely szoftverek project/session fájljai alakíthatók át egymáséba. Például elkezdjük a munkát egy Pro Tools rendszeren, de valami okból egy másikon kell tovább folytatni, például egy Samplitude-on. Ez esetben a a Pro-Convert képes átkonvertálni a Protools session fájlt a Samplitude formátumára. A konvertálás után a Samplitude-ban behívható az összes beállítás és immár Samplitude project formátumában folytatható tovább a munka a Samplitude rendszeren.

Kapcsolódó linkek:

Szabó Sándor

2008-04-19 14:44:46