Aphex 1402 Bass Xciter

Valamikor tanúja voltam egy beszélgetésnek, amikor egy hangtechnikus beszélgetett egy basszus gitárossal a stúdióban. A problémájuk az volt, hogy a basszus nem ment le elég mélyre a felvételen. Megoldást nem találtak, csak azt, hogy újra kellene játszani az egész basszus tracket egy másik jobb, drágább gitárral. A probléma mindenki számára ismerős az olcsó távol-keleti gyártású hangszerek esetében. A fa minősége nem teszi lehetővé, hogy a húr legmélyebb rezonanciáján is rezegjen, így a pickup sem fogja hallani a húr és a testre szerelt pickup együttes, eredő mozgása által leképezett szubbasszus tartományt. Aztán pár év múlva ezt én magam is megtapasztaltam egy kritikus anyag összekeverése során.

Amikor erről a problémáról először hallottam, akkor még nem tűnt fel semmi más megoldás, de már létezett, bár valóban a legkézenfekvőbb megoldás az, ha egy jó gitárral újra feljátsszák a basszust.

Pedig volt, és ma is van más megoldás is különösen, ha az egyébként zeneileg nagyon jó játék hangilag nem elég széles. Ilyenkor lehet elővenni a Big Bottom Aural Excitert és átengedni rajta a már felvett basszust. Vagy éppen azt bekötve eljátszani a basszust.

A Big Bottom megjelenése a basszusgitárosok körében kezdett legelőször elterjedni. Az Aphex az új Xciter pedáljai között a basszus gitárosokra is gondolva kiadta a 1402 Bass Xciter pedált Mostani írásunkban ezt a basszus gitárosoknak készült pedált mutatjuk be.

Kivitel, szolgáltatások

A pedálok dobozának anyaga öntött könnyűfém. Ez jó árnyékolást is biztosít. 4 db potméter és egy nyomógomb képezi a felső panel kezelő szerveit. A hátlapon azonnal feltűnik egy XLR aljzat. Ez nem más, mint egy DI kimenet. Ez nagyon hasznos a közvetlen vonalban való alkalmazáshoz. A Bass Xciter egyben DI box is. A DI kimenet 48 Voltos fantom tápot is biztosít. Ennek tudatosítása fontos, hiszen a Ground lift kapcsoló fantomtáp alatti ki-bekapcsolása működés közben akkora reccsenést okozhat, ami könnyen károsíthatja a hangszórót.

A kimenetet jack formában is kialakították. A bemenet sima jack aljzat. Mellette elhelyeztek egy kis nyomógombos kapcsolót az aktív vagy passzív gitárok szintjének előválasztására. Még további két nyomógomb található a hátlapon. Egyik egy földelés kiiktató, a másik pedig a DI kimenetre vonatkozó választó kapcsoló. A kapcsoló állásától függően a bemenet jelét küldhetjük tovább DI-on szimmetrizált formában, vagy az effektezett jelet küldjük a DI kimenetre. Ez jól jöhet sok esetben.

Ugyancsak a hátlapon helyezték el a tápegység aljzatát. A készülék érdekes modern megoldású táp áramkörrel működik. A tápegység feszültsége 5 és 32 Volt között lehet AC adapternél és +/- 7 Volt eltéréssel DC, azaz egyenáramú adapternél. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy szinte minden a kereskedelemben előforduló táp adapterről működik, aminek 6MMx2MM szabványú dugasza van.

A bekapcsolás a bemeneti jack dugó bedugásával történik. A készülék működik 1 db 9 Voltos elemmel is, aminek fészkéhez az alján lévő 4 rögzítő csavar és a fedél eltávolításával lehet hozzáférni. A kezelési utasítás leírása szerint 100-150 órás használat lehetséges a belső elemmel.

Hangzás

A pedál éppen az elvárásaimnak megfelelően viselkedett, nemcsak a mély, hanem a magas tartományban is tud valami frissítő tartalmat adni a hanghoz. Az alábbi táblázat jól szemlélteti, hogy a 1401-2-3 sorozatú exciterek milyen frekvencia tartományban működnek.

Feltűnő, hogy a mély tartomány 30 Hz-től 210 Hz-ig megy fel, míg a magas tartomány 500 Hz és 5kHz között aktív.

Összegzés

Kiemelném a pedál alacsony alapzaját, masszív kivitelét, a DI box funkciót és a kreatív használhatóságot. Az olcsó basszusból drágát csinál....

Ára: 27.600,- Ft

A teszthez a pedált az AudMax kft. bocsájtotta rendelkezésünkre, melyért ezúton mondunk köszönetet.

Kapcsolódó linkek:

Szabó Sándor

2008-02-15 08:00:00