Aphex Xciter pedálok

Sokaknak bizonyára új lesz amiről most írunk, bár hangtechnikai körökben a kaliforniai Aphex cég fogalom. A hazai közönség a kilencvenes évek elején ismerhette meg a nevüket. Kiváló minőségű stúdió technikai eszközöket terveznek és gyártanak. Ebbe a körbe csöves és félvezetős mikrofon előerősítők, konverterek, dinamika szabályzók tartoznak. A cég 1975-ben a világon először szabadalmaztatott egy pszichoakusztikai eljárást és egy készüléket, melynek angol neve Transient Discriminate Harmonics Generator. Magyarra nehéz lefordítani, legfeljebb körülírni érdemes a nevét. A szerkezet a sok processzálás, dinamika szabályzás során elveszett tranzienseket és felharmónikusak állítja helyre a hangfelvételeken.

Sokan ezt az eljárást szkeptikusan fogadták, de a gyakorlatban nagyon sikeresnek bizonyult és nagy népszerűségre tett szert a stúdió technikában.

A technológiát elnevezték Exciter-nek és a készülékek is ezt a nevet kapták. Így lett a sorozat neve Aural Exciter.1990-ben tovább léptek az exciter technológiában, még precízebb analóg áramköri megoldásokkal a legmélyebb hangzási tartományt is birtokba véve megoldották az alacsony frekvenciák helyreállításának problémáját is. Ez a sorozat lett a Big Bottom Aural Exciter sorozat. Kb. ekkoriban jelent meg hazánkban is az Aphex képviselet és ezzel lassan a megismerhettük.

A Big Bottom megjelenése nemzetközi tekintetben is sok változást okozott a turnézó muzsikusok körében. Az addig csak stúdiókban alkalmazott beépített rack szabványú eszközök elkezdtek megjelenni a hangosító rendszerekben majd a muzsikusok színpadi rack-jeiben is. Mivel a gitár hangtechnika újra fellángolt az elmúlt években az Aphex is belépett erre a piacra és valóban különleges pedálokkal gazdagítja a mindenféle célra készült pedálok egyébként is sok ezres táborát.

A mai írásunkban a gitárosoknak készült sorozatot mutatjuk be. A sorozat 3 tagjából kettőt le is tudtunk tesztelni. Létezik egy negyedik tagja is, de erről majd később teszünk említést.

Az Aphex pedálos kivitelű Xciter sorozata 3 különféle hangszer számára készült effektből áll. Kissé furcsa effektnek nevezni, de valójában bizonyos tekintetben ez is hangmódosító eszköz, csak éppen fordítva. Igyekszik a megfáradt jelet kissé felfrissíteni.

A sorozat 1401 jelű tagja az akusztikus gitárosok részére készült. Színe zöld. A sötét kék 1402 kifejezetten a basszus gitárosok számára, míg a piros színű 1403 a gitárosok számára készült.

Kivitelükben teljesen megegyezik mindhárom típus. A hátlapjukon ugyanazok a kezelőszervek, ki- és bemenetek vannak. Színükben és a beállított hangzó tartomány tekintetében különböznek egymástól.

Kivitel, szolgáltatások

A pedálok dobozának anyaga öntött könnyűfém. Ez jó árnyékolást is biztosít. 4 db potméter és egy nyomógomb képezi a felső panel kezelő szerveit. A hátlapon azonnal feltűnik egy XLR aljzat. Ez nem más, mint egy DI kimenet. Ez nagyon hasznos a közvetlen vonalban való alkalmazáshoz. Tehát az Xciterek egyben DI boxok is egyben. A DI kimenet 48 Voltos fantom tápot is biztosít. Ennek tudatosítása fontos, hiszen a Ground lift kapcsoló fantomtáp alatti ki-bekapcsolása működés közben akkora reccsenést okozhat, ami azonnal padlóra küldi a hangszórót. A kimenet megvan jack formában is. A bemenet sima jack aljzat. Mellette elhelyeztek egy kis nyomógombos kapcsolót az aktív vagy passzív gitárok szintjének előválasztására. Még további két nyomógomb található a hátlapon. Egyik egy földelés kiiktató, a másik pedig a DI kimenetre vonatkozó választó kapcsoló. A kapcsoló állásától függően a bemenet jelét küldhetjük tovább DI-on szimmetrizált formában, vagy az effektezett jelet küldjük a DI kimenetre. Ez hasznos funkció.

Ugyancsak a hátlapon helyezték el a tápegység aljzatát. A készülék érdekes modern megoldású táp áramkörrel működik. A tápegység feszültsége 5 és 32 Volt között lehet AC adapternél és +/- 7 Volt eltéréssel DC, azaz egyenáramú adapternél. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy szinte minden a kereskedelemben előforduló táp adapterről működik, aminek 6MMx2MM szabványú dugasza van.

A bekapcsolás a bemeneti jack dugó bedugásával történik. A készülék működik 1 db 9 Voltos elemmel is, aminek fészkéhez az alján lévő 4 rögzítő csavar és a fedél eltávolításával lehet hozzáférni. A kezelési utasítás leírása szerint 100-150 órás használat lehetséges a belső elemmel.

Mit csinál az Exciter?

Az Aphex csak annyit árul el a működésről, amennyit éppen szükséges. Szabadalmazott technológiáról van szó, így ez érthető. Sokan próbálják utánozni, lekoppintani, de mindig valami egész más lesz belőle. A lényeg mégis az, hogy az Xciteren átengedett hangok jó beállítás után melegebbek, a basszusok tisztábbak, teltebbek és érthetőségük javul. Ugyancsak ez vonatkozik az akusztikus hangokra is, ahol a hang egyszeriben megtelik élettel, a tranziensek újra élednek. Az Xciter azt a hiányzó energiát teszi a hanghoz, ami a sok processzálás során eltűnt, elkopott belőle. Az Xciter nem EQ és nem kompresszor, de nem is valamiféle szintetizátor. Nem is viselkedik úgy.

Az Exciter használatának van egy fontos előnye: Úgy lehet többlet energiát hallani a hangból, hogy a hangszórót nem bántja, nem terheli.

Az Xciterek két alaptípusának elvi blokk diagramját mutatja az alábbi két kép.

Az első kép az Aural Exciter működését mutatja:

A következő kép a Big Bottom működését szemlélteti. A Big Bottom kifejezetten a mély hangok felfrissítésére készült. Ez a szerkezet alkalmas basszus gitárok hangjának felturbózására olyan esetben, amikor a gitár hangjából hiányzik a szub tartomány. A Big Bottom ezt képes előhozni.

A három Xciter modell alapelveiben nem különbözik, csupán a szűrőik vannak más, az adott hangszerre jellemző tartományokra hangolva. Az alábbi táblázat mutatja ezt:

Ezek után tekintsük meg közelebbről kettőt a háromból típusból.

A 1401 Acoustic Xciter pedál


Manapság már az akusztikus gitárhoz is elég sok kiegészítő eszközt, effektet, EQ-t, dinamika szabályzót használnak. A sok processzálással együtt járnak a hangi veszteségek is. Az Acoustic Xciter képes a tranziensek és felharmónikusok visszapótlására. Persze nem szabad egy pillanatra sem azt gondolni, hogy az eredeti állapotot állítja vissza, hanem intelligens áramköri megoldásokkal olyan felharmónikusokat állít elő és kever a hanghoz, ami egészen bizonyosan már nincs jelen kellő mértékben, vagy egyáltalán a hangzásban.

Hangzás

Elképesztő változásokat okoz a hangzásban úgy nem bomlik meg a hangzáskép tonális egyensúlya. Ha például EQ-t használunk, és valahol belenyúlunk a hangképbe, akkor más tartományokban is változások állnak be. Egyfajta energia kiegyenlítődés történik. Itt az energia megnövekedik az adott tartományban, de nem igazán hallani a jellegzetes EQ-nál megszokott változásokat. Ettől kiszámíthatóbb lesz a beavatkozás eredménye. A beállításokat persze el lehet túlozni is, de nem ez a cél. Hamar meg lehet találni a kellemes hangzást, nem úgy, mint az EQ-nál, ahol valamelyik irányban elkezdjük változtatni a hangképet, és szinte kiszámíthatatlanuk változik más tartomány is. Az EQ kicsit hosszúkás léggömbre emlékeztet, amikor erősen összenyomjuk az egyik oldalát és kitüremkedik a másik oldalán.

Az akusztikus gitárnál az az érzésünk támad, hogy közelebb halljuk a hangszert, több részletében.

1403 Guitar Xciter pedál


Hangzás

Elektromos gitárhoz egy egészen kreatív eszközzé válhat az Xciter. A torzított hangokat felmelegíti. Különösen alkalmas lehet vékony szúrós hangú torzítók megvastagítására. A szimpla hangszedő hangjából készíthetünk humbucker hangot. Beállítástól függően lehet egy kísérő hangszínből ugyanolyan tonális hangképpel egy jól kiemelkedő magvas szóló hangszínt kreálni egy gombnyomással. A hangkitartást torzított hangszíneken érezhetően megnöveli, de nem úgy, mint a kompresszor vagy valami belső visszacsatoló áramkör. Ez a cucc ideális szóló kiemelő. Ha csak erre használja valaki, már megéri az árát.

A próbák során nagy hatást tett rám ez a pedál család. Másként befolyásolja a hangzást, mint amit megszoktunk, kíméletesen, de nagyon hatékonyan.

Sajnos a tesztre csak a két fenti pedált kaptuk meg, de remélhetőleg eljut hozzánk a 1402 Bass Xciter is.

Végül megemlíteném, hogy a család bővült egy 1404 Punch Factory opto kompresszorral is, és talán egy alkalommal ezeket is letesztelhetjük.

Összegzés

Kiemelném a pedálok alacsony alapzaját, masszív kivitelét, a DI box funkciót és a kreatív használhatóságot.

A teszt során negatív dolgot nem tapasztaltam azonban azt igen, hogy a felhang dúsítást is túlzásba lehet vinni, ami sem a fülnek, sem a zenének nem kedvez. Ne essünk túlzásokba!

Ára, mindegyik pedálé egységesen: 27.600,- Ft

A teszthez a pedálokat az AudMax kft. bocsátotta rendelkezésünkre, melyért ezúton mondunk köszönetet.

Kapcsolódó linkek:

Szabó Sándor

2008-02-04 22:31:35