Áttörés a gitár adó vevők területén

Line6 Relay G 30 gitár adó-vevő

A drótnélküli szabadság

Ha jól szétnézünk a világban, akkor rengeteg dolgot találunk, amit csupán a technológia jelenléte hozz létre, azaz annyira nem is volna rá szükségünk, de mivel lehetséges megvalósítani, így meg is valósítják. Ezek közül akadnak hasznosabb és kevésbé hasznos dolgok, azonban a lényeg az, hogy a technológia egy más szintjén léteznek. Ilyen dolog a gitárkábel. A gitár jelének az erősítőbe juttatásával kapcsolatban sokáig eszünkbe nem jutott volna, hogy az éteren keresztül, rádiójelek formájában kapcsoljuk össze a gitárt az erősítővel. Aztán mégis itt van, valaki kitalálta, hogy ettől a gitáros szabadabban nyargalhat a színpadon nem kell félnie, hogy a gitárkábel, kihúzódik, elszakad stb. A rádiós rendszer nem mai dolog, legalább 30 éve létezik, sokáig csupán a legnagyobb produkciókban láthattuk, de úgy 10 éve az ára már lecsökkent annyira, hogy majdhogynem bárki megengedheti magának.

Közben jó néhány cég, mint az AKG, Shure, Samson, Peavey, DB Technologies, Line6, stb jelentős piaci részesedés szerzett a drót nélküli rendszerek terjesztésében.

Hogy mégsem terjedt el nagyon és nem váltotta fel a gitár kábelt, annak elég sok oka van. Ezen okok egyike, hogy költséges eszköz, és bonyolítja a hangrendszert, tartani kell egy külön adót és vevőt. Elemet kell bele venni, állandóan figyelni, nehogy kimerüljön, stb.

A rendszer maga egyszerű: a vevő a nadrág szíjára van erősítve, amibe egy rövid 10-20 cm hosszú kábelen megy a jel a gitárból, majd van a vevő egység, amiből aztán még egy külön darab kábellel megy a jel az erősítőbe. Valójában tehát a kábelt nem spóroltuk meg, mert van belőle kettő is. Sőt elektronikus szempontból a jelet egy speciális metamorfózisnak vetjük alá, először konvertáljuk ( digitális esetében) majd moduláljuk és némi korrekció és kompresszió után aztán kijut az éterbe, ahol bizony mindenféle zavar van, és a jó vevőnek pontosan ki kell szelektálnia a sok idegen információ közül a megfelelőt majd némi szűrés után végre az erősítőbe jutva hallhatjuk.

A jel éterbe küldésének tehát vannak bizonyos hátrányai, mert sok esetben a jel nem talál el a célba, a vevő nem képes érzékelni a jelet, így sokszor előfordulhat, hogy jel kimaradás miatt elhallgat a gitár, vagy csupán sistergést kapunk helyette. Ez sok mai metál zenekarban fel sem tűnik, mert az egész hangzás eléggé sistergő.... A diversity (két antennás) rendszerekkel a jel folyam biztonsága sokat nőtt, de bizony ma is szembe kell néznünk a szerkezetre jellemző anomáliákkal.

Mivel a VHF/UHF tartományú rádióadások dinamikatartománya korlátozott, így a gitár jelét mindig valamelyest kompresszálni kellett. Ez aztán vagy tetszett a gitárosnak, vagy nem. Általában nem.

Jó esetben persze a gitár hangja nem sérül hallhatóan és a jel is biztonságosan eljut a vevőbe és különösebb gond nélkül működik a szerkezet. Nos a probléma éppen az, hogy ez a bizonyos "jó eset" elég ritkán jön össze, aztán ehhez társul, hogy mindig friss elemet kell venni, mert egyszer csak elhallgat a készülék..... Ezek után megkérdezhetitek, hogy akkor mi benne a jó? Nos, aki egyszer megszokta és megszerette, az bizony függővé válik. A jó rádió olyan, mintha nem is létezne, észre sem lehet venni, csak akkor, ha kimerül benne váratlanul az elem vagy valami nagyon gonosz erős jelforrás bezavar.

Az egyetlen előny és cél is egyben, hogy a gitáros szabadon járkálhat, táncolhat a gitárjával a színpadon.

A Line6 az elmúlt években arra esküdött fel, hogy minden, ami csak szolgálhatja a gitárost és a muzsikát, azt a lehető legfejlettebb technikai szinten megvalósítja, és hozzáférhetővé teszi.

A Line6 már évek óta jelen van a drótnélküli rendszerek piacán. Korábbi termékeik a hagyományos technológiával működnek. 4 fő típust gyártanak és ezek csatornaszámban és hatótávolságban térnek el.


Az áttörést azonban a Relay G30 drótnélküli gitárrendszer hozta meg. Sohasem volt egy rádiós rendszer ennyire megbízható és ennyire elérhető áron. Végre a technológia fejlődése meghozta ezt az áttörést. Most itt van és érdemes kipróbálni mennyit jelent egy ilyen rendszer. Ezúttal ezt az új rendszert mutatom be kissé közelebbről.

A kérdés, hogy a Line6 miért nyúlt bele ebbe a rádiós dologba is, bizony kérdés. De a válasz is megvan rá. Ma a 2,4 GHz tartományú távközlési technológia hatalmasat fejlődött. Nem kell tartani a külső zavaroktól, interferenciáktól. Így a Relay G30 kissé más megvilágításba helyezi a rádió használatot. A pedál méretű kis doboz, mintegy része a gitáros eszköztárának, és ugyanúgy simul bele a rendszerbe, mint bármelyik effekt pedál.

A rendszer súlya mérete kicsi, kivitele tartós és esztétikus. 6 csatornája van.30 méteres biztonságos hatótávolsággal rendelkezik, ami több, mint elegendő. Ez esetben a biztonság a fontos.Az adót 2 db ceruzaelem működteti, a vevőt pedig egy hálózati tápegység.


A 2,4 GHz frekvenciasáv használata miatt nem kell tartani TV vagy és rádiótelefon adó tornyok, vagy repülőtéri navigációs tornyok, és egyéb UHF sávból érkező zavaroktól. Az bizonyára ismert, hogy az UHF sávban 250 km-es távolságban keletkező zavarok is érzékelhetők a hagyományos rádiós rendszereken.

Használata egyszerű, a csomag tartalmazza az adót, a vevő egységet, valamint kábelt, tápegységet és az elemeket.

Hangzás

A drótnélküli rendszerek tesztelésében az a fő szempont, hogy a rádió maradjon észrevétlen, és ne koptasson hallhatóan a gitár hangon. Ennek a kritériumnak pedig tökéletesen meg is felelt. A gitár hangja nem kompresszált és valóban észrevétlennek tűnik, hogy a jel az éteren keresztül utazik.

A hangzás spektruma 10 Hz-től 20 kHz tartományt képes átfogni és a 24 bites Sigma-Delta konvertereknek köszönhetően a gitár hangja valóban nagyon tiszta. A dinamika tartomány 118 dB, így nincs szükség belső kompresszorra. Ráadásul a gitár hangjának legmélyebb tartománya ia megmaradhatott. Ez már valami. A teljes frekvencia és dinamikasáv átvitele minden részletet továbbít, így eljutottunk oda, hogy a rádiónk észrevétlen maradjon.

Használatban

Pillanatok alatt össze lehet állítani és máris használtra kész. Fontos, hogy az adó egységbe megfelelő polaritással tegyük bele az elemeket.

A próba közben a készülék kétszer is megtréfált, mert kiestek belőle az elemek. Aztán jobban megvizsgáltam és kiderült, hogy a biztosító csúszkát át kell húzni a másik oldalra, a nyíl irányába. Ez tehát nem pattintós kivitelű, hanem kellő erővel át kell húzni kattanásig és bebiztosítani, és akkor teljes biztonsággal rögzít. Készítettem pár fotót is és így talán jobban lehet látni. Ha erről tudunk, akkor a G30 nagyon hűséges szolgánk lehet.A készülékhez egy többnyelvű rajzos kezelési utasítást kapunk, ami olyan rövid, hogy szinte egy kis papír fecnin elférne az összekapcsolást mutató rajz és szöveg.

Ár/érték arány

A Relay G30 ára 80.000,- Ft ami a drótnélküli rendszerek világában ilyen minőségi szinten példa nélkül álló.

A Relay család

Időközben információk érkeztek arról, hogy a G30 egy nagyobb család legkisebb tagja, hamarosan, az év elején érkezik a Relay 50 és a Relay 90, sőt egy másik új sorozat is kijön, rack-be szerelhető változatban a V70 sorozat, ami nemcsak a hangszereseket, hanem az énekeseket is el fogja kényeztetni. Amint kijönnek az új termékek természetesen hírt adunk róluk és teszt alá vesszük őket.

A teszthez a készüléket a Medgyesi hangszercentertől kaptuk meg, melyért ezúton mondunk köszönetet.

Kapcsolódó linkek:

Szabó Sándor

2010-01-09 17:22:16