Bemutatkozik a Snap Jack, a gitár kábelek új generációja

Sokan felteszik a kérdést, hogy mitől lehet egy kábel új generációs, és egyáltalán mit lehet még tenni a kábelekkel, hogy jobbak legyenek, hiszen a kábelek több, mint fél évszázada változatlannak tűnnek.

Mik a kábelek problémái?

Mindenek előtt vegyük szemügyre a kábelek gyenge pontjait. A gitárhoz és a legtöbb audio eszközhöz árnyékolt kábeleket használunk, a zajok kiszűrése érdekében. A kábel magját általában több eres réz kábel képezi, az árnyékolás ugyancsak réz fonatból készül, többféle fonási mintázattal. Ennek mintázatát részben gyártási, részben elektronikai kompromisszumok kötik.

Arra már régen rájöttek, hogy az árnyékolás megváltoztatja a kábel hullám ellenállását és kapacitív tulajdonságait is. Ezek a jellemzők nagyon meghatározóak magas és különösen hangfrekvenciás átvitel esetén.

A kábelek másik problémája maga a csatlakozó. Bár a csatlakozó dugóba és az aljzatba galvanikus módon forrasztással rögzítik a kábelt, a probléma magán a csatlakozásban van. Csupán érintkezéses csatlakozással átmeneti ellenállás jelentkezik. A csatlakozás sohasem jön létre ugyanazon és ugyanakkora felületen. Ezzel tehát minden egyes jack dugó bedugással valójában más és más minőségű elektronikus kapcsolat valósul meg. Az átmeneti ellenállás csökkentése végett a drágább dugókat és aljzatokat aranyozott bevonattal látják el. A csatlakozó fizikai kivitele tehát meghatározó.

A kábelek minőségét a hi-fi világban már oly mértékben misztifikálták, hogy nem ritka a méterenkénti 100.000,- Ft-os nagyságrendű kábel sem. Nyilván ennyivel nem jobb egy kábel, de sok esetben valóban hallható némi javulás az átvitelben.

A gitáros gyakorlatban gyakori a dugó leszakadása, a kábel széttaposása, nemegyszer esett már áldozatul az erősítő és a gitár a kábelben való megbotláskor. Bár sokat javult a helyzet a drót nélküli jelátvitellel, de azok más anomáliákat tartogatnak és még drágák is.

A gitárkábelek jobbításának egyik ígéretes alternatíváját kínálja a Jodavi által szabadalmazott Snap Jack kábel. Ránézésre úgy néz ki, mint bármely drágább gitár kábel, azonban ha közelebbről megvizsgáljuk, akkor valami egészen merész megoldást láthatunk. Továbbra is kábelen közlekedik a jel, és továbbra is jack dugókon keresztül érintkezik, de milyeneken!

Nézzük először a kábel szerkezetét. A legbelső vezetőszál OFC azaz oxigénmentes rézből készült, ezen van egy PE polietilén köpeny, majd ezt követi egy PVE polivinietilalból készült elektromosan vezető köpeny, majd egy csavarvonalban tekert árnyékoló köpeny, végül egy PVC burkolat.

A jack dugó szerkezete is teljesen más, itt a legkülönösebb az, hogy a dugó a felénél kettéválik, és a belső érintkező felületeket egy neodymium mágnes nyomja össze igen nagy erővel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jack csatlakozó fej része eltávolítható. Az alábbiakban a kábel lehetséges változatai és csatlakozó fejei láthatóak:

Milyen előnyei vannak a Snap Jack kábelnek?

Nos, mindenekelőtt az erős mágneses téren belül létesített kontaktus kiküszöböli a felcsavart hangerejű erősítőknél tapasztalt kellemetlen és káros jelenséget, amikor a jack dugó bedugásánál vagy kihúzásánál jelentkezik nagy reccsenő csattanás. Ez a hangszóróra nézve igen nagy megterhelést jelenthet és hallani sem kellemes ezt a nagy energiájú hangimpulzust.

A dugasz vezető részét 24 karátos arannyal vonták be, így az átmeneti ellenállást lecsökkentették.

További előny, hogy különféle formájú dugófejekhez lehet illeszteni. Elegendő egyetlen kábelt venni és mindössze különféle dugó fejeket alkalmazni.

Nagyon jól jön egy ilyen kábel, ha a gitáros több gitárt használ a színpadon, ráadásul szám közben kell gitárt cserélnie. Az erősítőt nem kell lehalkítani, csupán kihúzni a kábel mágneses csatlakozó részét és áttenni egy másikba. A mágnes egyszerűen a megfelelő pozícióba húzza a kapcsolódó feleket.

Hangzás

Elég macerás egy ilyen teszt, hiszen a fülünk 1 másodpercen belül elfelejti a finom részleteket, ha valamit össze akarunk hasonlítani. Ezért felvételeket készítettem a kábel segítségével és azonnal lehetett hallani, hogy a Snap Jack lényegesen és hallhatóan tisztábban engedi át a gitár jelét, zajtalanabb és valamelyest dinamikusabb is.

Gitárerősítővel is kipróbáltam és a praktikus használaton túl arra a következtetésre jutottam, hogy megéri megőrizni a jel magas frekvencia tartományú részleteit, tranzienseit. Kíváncsi voltam mit jelent ez akusztikus gitárnál. Nos, a Snap Jack kábel megtartja azokat a finom magasabb frekvenciás részleteket, amikre ezen a hangszeren szükség van. Meg is tartottam a kábelt és én magam is ezt fogom a jövőben használni.

A bedugás és kihúzás közbeni durranás immár eltűnt és csupán egy halk pisszenés lett belőle. Kipróbáltam egy másik 6 m-es kábellel és bizony hallható volt a hagyományos kábel magas tartományú vesztesége. A különbség csaknem annyi volt, mint egy CD és egy MP3 hangminősége között.

Hátránya legfeljebb annyi lehet, hogy ha mindenképpen kihúzódik a kábel, mert beleakadt a lábunkba, vagy egyéb dolog történt, akkor a jel megszakad, de nem rántjuk le az erősítőt vagy a gitárt és még a kábelünk is épségben marad....

Összegzés

Nagyszerű dolog, hogy a gitáros világ ismét kapott valamit a csúcstechnológiától, amitől jobb lehet a hangzásunk. A kábel javasolt fogyasztói ára 8600,- Ft. Egy ilyen kábel valójában egy jó hosszú távú beruházás, hiszen ha vigyázunk a kábelre, nem tapossuk szét, akkor gyakorlatilag örök élet, mert a kihúzásoktól nem fog elszakadni a forrasztás. Nem is véletlen, hogy a Snap Jack gyártója 3 év garanciát ad erre a kábelre.

A kábel hazai importőre a Sicamber Trade Kft. Nekik köszönhetően hamarosan a jobb hangszerboltokban is elérhető lesz a Snap Jack kábel.

Kapcsolódó linkek:

Szabó Sándor

2008-04-07 08:00:00