Big Bends gitárápoló termékek

Sokan nem is gondolnák, de a gitárokkal való bánásmód, ápolás, karbantartás mára már szakmává vált. Ennek megfelelően egyre több olyan kiegészítő termék jelenik meg, mely a gitár ápolását segíti. Ilyen célra szolgáló kiegészítőket számos cég gyárt, többnyire olyanok, amelyek például valami biztos alapot nyújtó termékkel, például húrokkal, képesek eltartani az üzletet. Azonban olyan cég, ami mindössze 6 féle gitár ápoló terméket gyárt és forgalmaz, és meg is él belőle, az elég hihetetlenül hangzik. Nos, ilyen cég pedig létezik, Amerikában és nevük Big Bends.

Mitöbb, ezek a termékek itthon is kaphatók a Stageshopban. Úgy gondolom érdemes bemutatni ezeket a termékeket, annál is inkább mert, mostanra jó pár év tapasztalat áll a termékek mögött és nem utolsósorban olyan referenciák, amelyektől méltán bízhatunk a termékekben. Lássuk tehát miket gyárt a Big Bends.

Kenő anyagok

Nut Souce (Lil Luber, Groove Luber, Bench Luber)

Ez a praktikus kiszerelésű anyag egy 5 cl nagyságú injekciós fecskendőbe van betöltve, kapunk hozzá kiszúró pálcát és egy zárókupak védi a kipárolgástól. A tartalma egy kompozit kenőanyag, ami tartalmaz grafitot, teflont és szintetikus összetevőket.

ülönösen jól használható a húrlábaknál, nyergeknél, ahol a húr felfekszik és például a tremolószerkezetek esetében mozgásnak is ki van téve. A gitáros izzadt kézfeje ezeket a húr felfekvési pontokat kezdi ki legjobban, ezért a húrok is ezen a ponton szakadnak el váratlanul. A felső húrnyergen, különösen olyan gitároknál, ahol nincs satu, a hangolás a húr mozgását biztosítani kell. Itt sokszor akad a húr, és csupán egy erősebb hajlítás kell, hogy a húr elhangolódjék. Ezt előzi meg a Lil- Luber kenőanyag. A felsorolt 3 nevű anyag valójában a kiszerelésében különbözik, függően attól, hogy mire használjuk gyakrabban. Például húrvezető, nyereg, húrláb, vagy tremolószerkezetek érintkezési pontjaiban, illetve mekkora kiszerelésben.

Ára: Lil-Luber: 3563,- Ft
Groove-Luber: 7188,- Ft
Bench-Luber: 16.563,- Ft

 

Húrvédő PVC csövek

Nagyon egyszerű, leleményes ötlet a String Sleeve. Ezeket a húrvédő csövecskéket Jeff Beck és SRV kezdték használni. Amikor befűzték az új húrokat a tremolószerkezet fémtömbjébe, akkor ráhúztak egy vékony PVC csövet, hogy a húrt védjék a fémtömb sarkánál lévő éles töréstől. Az ábra jól szemlélteti az alkalmazás módját:

Ára: 1375,- Ft/ készlet

 

Fényező folyadék

A Gloss Sauce Polish egy különleges összetételű tisztító, polírozó folyadék. A gitár lakkozott felületét kezelve azt tapasztalhatjuk, mintha most fényezték volna újra a gitárt. Nagyon hatékony anyag. Létezik többféle kiszerelésben, hiszen nemcsak a gitárosok, hanem a gitárjavító üzletek is alkalmazzák.

Ára: kisebb: 1375,-Ft
nagyobb: 7500,- Ft

 

Fogólap tisztító és kezelő folyadék

A Fret Board Juice ugyancsak egy érdekes anyag. Az eddig ismert anyagok legtöbbje citrusolajból készült némi oldószer hozzáadásával, ez azonban ultra tiszta,100 %-os savmentes fehér ásványi olaj.

Ára: 1375,- Ft

 

Törlő, polírozó kendő, kesztyű

Ezernyi különféle törlőkendőt lehet kapni, azonban a Big Bens ebben is teljesen más akart lenni, mint az összes többi. Olyan szövetet keresett, aminek a lehető legnagyobb a szálsűrűsége. Az AXS Wipes tízszer finomabb szövetű, mint a selyem, hiszen négycet inch-enként 70.000 szálat tartalmaz. A törlésnél nem hagy nyomot, nagyon sokáig használható, mosható anyag. A fényező folyadékkal együtt minden idők leghatékonyabb polírozó készletét képezi.

Ára: 2250,- Ft

Ugyanebből az anyagból készül a polírozásra is alkalmas kesztyű, ami használható összeszereléshez, vagy húrozáshoz.

Ára: 2750,- Ft

 

Húr tisztító kendőcskék

A húrok tisztítása legalább olyan régi ötlet, mint maga a fémhúr. A húrok élettartamát és hangzását nagyban befolyásolják a kézről rákerülő agresszív korrodáló anyagok, az izzadtság, a levegőben lévő savas, lúgos gőzök. Ha a húrról minden használat után, esetleg minden szám után eltávolítanánk a rárakódott szennyeződést, akkor talán a húr élettartama is megtöbbszöröződne. Régen a szegényebb világban, a húrokat mosószeres oldatban kifőztük és újra használtuk a húrt...

A tisztításra gyakran használnak tiszta fehér ásványi olajat, ez inkább megelőzi a korrózív anyagok felületre kerülését. String Cleaning Wipes speciális Benzethonium, klorid, és isopropilt. Ez a keverék leszedi a húr felületéről az oxidációt és a zsíros szennyeződéseket. Ezzel a húr hangzása is hallhatóan kifényesedik. Ezzel a kendőcskével tisztíthatók a fogólapok is és a kezet is meg lehet tisztítani játék előtt. Létezik 25 és 50 darabos kiszerelésben.

A fenti termékek némelyikét én magam is megelégedéssel használom. A további részletek és referenciák miatt javaslom a Big Bends honlapjának meglátogatását. A termékek pedig a Stageshopban megvásárolhatók.

www.bigbends.com

Szabó Sándor

2009-07-14 08:00:00