Boss ME-20 gitár multieffekt

A gitár effektek fejlődése két irányra szakadt szét. Egyik irányban, a retro őrületnek köszönhetően elképesztő mértékben újra éledtek az analóg effekt pedálok, különösen a torzítók és a modulációs effektek. A másik irány a digitális elven működő kisebb nagyobb effekt pedálok. A rack-es effektek fejlesztése szinte teljesen leállt, csupán pár prominens cég igyekszik tartani az állásait ők is csupán a piac megtartása érdekében. Valós fejlődés nincs ezen a területen. A Roland/Boss cég természetesen a piacvezető prominens cégek között nemcsak a rack-es, hanem a padló effektek területén is jó nagy darabot hasított magának a piaci részesedésből. Mindig újítanak valamit, tényleg törődnek a gitárossal és figyelembe veszik az érezhető tendenciákon túl a fejlődés lehetséges irányait is. Az ME-20 multieffekttel a gitárosok vékonyabb pénztárcájú rétegét szólították meg.

Felépítés, kivitel

Az ME-20 kivitele nagyon szép, esztétikus, áttekinthető. Anyaga masszív, fémből készült háza van, fém expression pedállal immár nem hasonlít az eldobható tiszta műanyag kivitelű cuccokra, amiből oly sok készül szerte a világon. Ez is sugallja, hogy ez a modell hosszabb távra készült, bizonyára sokáig fogja gazdája használni, és az idő alatt nem fog eltörni, szétesni a keményebb használattól sem. Persze sosem árt vigyázni egy szerkezetre, mert belső tartalmában finom, érzékeny dolgokat tartalmaz.

A masszív kivitelben csupán egy valami lóg ki a sorból. A használat során egyedül a kezelőpulton elhelyezett 5 db paraméter szabályzó potméterre kell ügyelni, mert azokat könnyen le lehet taposni a gitározás hevében. Ezt egyes más cégek termékein fémből készült védő rámpával oldották meg. Ennél sem ártott volna.

Az előlapra ráfestették az effektek fő típusait, így azonnal tudhatjuk, mit kell szabályoznunk.

Az effektek 4 fő csoportja, az Overdrive/Distortion, a Modulation, a Delay és az EQ típusú effektek nevei külön sorokban vannak feltüntetve. Ehhez tartozik egy piros színű LED és egy nyomógomb a sor végén. A gombot megnyomva máris bejutunk az adott sor paramétereibe.

A fő effekt blokkhoz 4 potméter rendeltek melyek szabályozzék a kiválasztott paramétereket.

Az ME-20 3 masszív lábkapcsoló gombjaival kapcsolja a funkcióit. A Bypass/Tuner üzemmódhoz az első két gomb együttes lenyomásával férhetünk hozzá. Ugyanígy a Memory üzemmódhoz a 2. és 3. nyomógomb együttes lenyomása által.

A nyomógombok mellett fel vannak tüntetve az effektek altípusai is, így máris látható, hogy milyen effektekből áll össze az ME-20.

Bankok és Patchek

Az ME-20 10 memória bankot tartalmaz, bankokként 3 úgynevezett Patch-et tartalmaz, amit nevezhetünk paraméter csoportoknak is az adott preseten belül.

Csatlakozások, szolgáltatások

Az összes csatlakozó hely a hátlapon kapott helyet. Az alábbi ábra önmagáért beszél, mindent megtudhatunk a csatlakozási lehetőségekről:

Ma már minden digitális padlóeffekt alap szolgáltatása a digitális hangoló, melynek bekapcsolásakor a kimenetet lenémítja.

Az ME-20 jobb oldalán van egy expression pedál, ami a Wah vagy hangerő pedálként üzemelhet, függően a pedál be- vagy kikapcsolt állásától.

Találunk egy Aux bemenetet, ide külső CD vagy MP3 lejátszót csatlakoztatva elsőrangú gyakorló eszközzé válik az ME-20. A csendes gyakorláshoz vagy editáláshoz fejhallgató kimenet is van.

Kezelhetőség

Valóban egyszerű. Az ME-20 -on nincs külön bekapcsoló. A bekapcsolást a gitár jack kábelének bedugása végzi.

Az ME-20 teljes kihasználásához kell még vennünk pár dolgot. A rendszerbe való beillesztést az alábbi rajz mutatja:

Az erősítővel való összeállítás ábrázolása mellett még további ábránk van a vezérlő pedálokkal való kibővítéshez. FS-5U vagy FS-6 kapcsolókkal további funkciókat hívhatunk elő. Ezekhez persze meg kell venni a megfelelő PCS-31 típusú Y kábelt is, vagy forrasztunk magunknak egyet.

Fontos megvizsgálni milyen kapcsolónk van, mert a kapcsolókon be kell állítani a helyes polaritásokat. Ehhez nyújt segítséget az alábbi ábra:

Az előlapra ráfestették az effektek fő típusait, így azonnal tudhatjuk, mit kell szabályoznunk.

Az effektek 4 fő csoportja, az Overdrive/Distortion, a Modulation, a Delay és az EQ típusú effektek nevei külön sorokban vannak fetüntetve. Ehhez tartozik egy piros színű LED és egy nyomógomb a sor végén. A gombot megnyomva máris bejutunk az adott sor paramétereibe.

Fontosabb adatai

Az ME-20 fontosabb adatait az alábbi adat táblázat foglalja össze:

 • AD konverzió: 24-bit + AF módszer
 • DA konverzió: 24-bit
 • Mintavételezési frekvencia: 44.1 kHz
 • Program hely: 30 (user)
 • Névleges bemeneti szint: INPUT: -10 dBu, AUX IN: -18 dBu
 • Bemeneti impedancia: INPUT: 1 M ohm, AUX IN: 22 k ohm
 • Névleges kimeneti szint: -10 dBu
 • Kijelző: 7 segments, 2 characters LED
 • Kezelőszervek: OD/DS/1 pedál, MOD/2 pedál, DELAY/3 pedál, Expression pedál
 • Csatlakozók: INPUT jack (1/4 inch), AUX IN jack (Stereo miniatür jack), OUTPUT jack L/MONO, R (1/4 inch), PHONES jack (Stereo 1/4 inch), FOOT SW jack (1/4 inch TRS), AC Adapter jack
 • Tápegység: DC 9 V: Száraz elem LR6/R6 (AA) 6 db, AC Adapter (PSA sorozat: külön meg kell venni)
 • Áram felvétel: 90 mA , várható elem élettartam folyamatos használat esetén: Alkaline: 13 óra, Carbon: 3.5 óra (A megadott értékek működési körülményektől függően változhatnak.)
 • Tartozékok: Kezelési utasítás, Száraz elemek LR6 (AA) (alkaline) 6 db, Roland Szervíz (Brossúra)
 • Külön megvásárolhatók: AC Adapter: PSA sorozat, Lábkapcsolók: FS-6, FS-5U, Csatlakozó kábelek: Roland PCS-31 (Stereo 1/4 inch - 1/4 inch x 2)

Méret és súly adatok

 • Szélesség: 294 mm
 • Mélység: 179 mm
 • Magasság: 54 mm
 • Súly: 1.6 kg

Effektek

Az ME-20 14 féle effektet tartalmaz. Vessünk egy pillantást az ábrára:

Az effektek legjobban bevált sorrendjét alkalmazták az algoritmus kialakításánál. A sorrend fix, megváltoztatni nem lehet:

Nagyon okos megoldásnak tartom, hogy a zajzárat ( Noise Supressor) a legzajosabb effektcsoport után tették közvetlenül, majd csak utána következnek a zajtalan algoritmusok. Ennek azért van értelme, mert ha a legvégén lenne a zajzár, akkor hagynánk, hogy a zajtermelő effektek ( overdrove, torzító, kompresszor, EQ) bekoszolják az egyébként zajtalan effekteket is és a zaj elnyomása után sok fontos részletet veszítenénk el a zajtalan effektekből is.

Ezt a megoldást érdemes azoknak is figyelembe venni, akik sok analóg pedált kötnek egymás után össze. A hangzásra majd visszatérek, de többek között ezért szól nagyon tisztán az ME-20.

EZ Edit
azaz gyors editáló üzemmód

A legtöbb gitáros gitározni szeret nem editálni. Még a legegyszerűbb multieffektnél is közel 100 paramétert kell kezelni. Az ME -20 esetében ehhez nyújt segítséget az EZ EDIT üzemmód. Ennek lényege az, hogy amint EZ Edit üzemmódba kapcsolunk, már előre félig kész presetek kerülnek az editáló memóriába. Ezeknek nevük is van, így könnyen ki lehet választani azt, ami a legközelebb áll ahhoz, amit szeretnénk. Ezek után csupán csak egy vagy két paraméter változtatása szükséges a kívánt hangzás eléréséhez. Az alábbi táblázat a félig kész preseteket mutatja:

Általános kezelhetősége megfelel a kategóriában hasonló eszközökének.

Hangzás

A torzítók lényegesen szaturáltabbak, telítettebbek, mint az előző ME típusoknál. A bemeneti konverter is kevesebb jittert termel, mert lényegesen feltisztultabb, színezetlenebb a torzítás.

Érdekesek és gazdagon szólnak a torzítók. Mind az öt fajtája jól használható. Mint minden hasonló torzítós multieffektnek, ennek is van egy jellegzetes torzított hangja, egyfajta szúrós Rolandos karaktere, amit lehet szeretni vagy nem szeretni. Valójában erről lehet felismerni őket. És ez jó dolog. Kis hangerőn ez a megkülönböztető karakter erősebb, nagy hangerőn pedig átalakul és beleveszik egy homogénebb hangzásba. Mint minden digitális előfok esetében, az erősítő nagyobb hangerején kezdenek igazán feléledni a hangszínek, és különösen csöves erősítőn át adják maximális hangi gazdagságukat. A többi effekt tiszta hangzását kell kiemelnem. A fentiekben említettem, hogy a zajzár használatával is valahogyan gazdagabb maradt a hangzás. Ezt az effekt blokkok legoptimálisabb sorrendjével érték el.

Bár az ME-20-at kifejezetten a vékonyabb pénztárcájú kezdőknek tervezték, azt tapasztaltam, hogy hangminősége alapján a profik is ugyanúgy használhatják. Bárkinek jó szívvel tudom javasolni.

Ár/érték arány

Kiválónak mondható. Ebben a kategóriában a legtisztább hangzású padló effekt. Ára: 47.000,- Ft. Bár senki sem szeret külön kapcsolókat venni, mert sokszor a szükséges mennyiségű kapcsoló és kábel készlet drágább, mint maga a szerkezet.

Két negatívumot emelek ki, az első a marketinggel függ össze: nem adnak hozzá legalább PSA adaptert, bár nagyvonalúan adtak hozzá 6 db ceruza elemet, ami majdnem annyiba kerül, mint egy tápegység. Igen, ezek a marketinggel összefüggő huncutságok. Csupán ez árnyékolja be kissé az ár/érték arányt.

Esetleg jó lett volna, ha az expression pedál más paraméterhez is hozzárendelhető lenne, de a hallottak után ez már igazán megbocsájtható az ME-20-nak.

Pozitív viszont, hogy a Roland hazai képviselete jól lefordított értelmes és esztétikus magyar nyelvű gépkönyvet is ad a készülék mellé. Bár ezt a törvény is előírja, de ennek ellenére csak kevés cég biztosítja ezt.

Másik észrevételemet már az elején jeleztem, miszerint a potméterek közel vannak a lábkapcsolókhoz, és könnyen szét lehet őket taposni.

Bár nem mindenki szeret barkácsolni, azért mégis adnék egy ötletet: a kék színű előlap alsó két csavarhelyét felhasználva oda lehetne még rögzíteni egy alumíniumból vagy rozsdamentes acélból hajlított védö rámpát, ami átível a potméterek fölött védve azokat az eltévedt lábaktól.

Az ME-20-at a Roland Radnóti utcai márkaboltjától kaptuk kölcsön a tesztelésre, melyért ezúton mondunk köszönetet.

Kapcsolódó linkek:

Szabó Sándor

2008-02-03 17:08:13