Fuel Tank Classic tápegység

Az erősítők és effektek táplálásáról már több írásban is foglalkoztunk. A tápfeszültség mindenki számára oly nyilvánvaló, mint a tiszta ivóvíz, megnyitjuk a csapot és ott a tiszta átlátszó víz, vagy ott van a 230 Voltos feszültség a falban, minden jól működik róla.... Csakhogy ez ma már nem így van, semmi sem tiszta, sem a víz, sem az áram és egyre többet kell foglalkoznunk a tápfeszültséggel, az azokat előállító és szűrő adapterekről. ( A vízről már nem is beszélve...)

A probléma az, hogy a hálózati váltóáram oszcillátoron megvizsgált képe már távolról sem hasonlít az ideális szinusz hullámformához. Rengeteg egyéb zavaró hullámforma modulálódik rá minden pillanatban és ez időről időre, helyről helyre változik. A mai precíz áramkörökkel készített eszközök nem képesek azt a teljesítményt, hangminőséget nyújtani, amire tervezték őket, csupán azért, mert az őket tápláló eszköz nem képes megfelelő tápfeszültséget biztosítani. A T-REX effektek bemutatása most jó lehetőséget kínál, hogy erre a problémára újra visszatérjünk.

Ennek kapcsán bemutatnám a pedálsor táplálására szolgáló T-REX gyártmányú Fuel Tank Classic hálózati adaptert, ami a problémák egy részét orvosolja. Egy ilyen minőségű pedálsorhoz evidens, hogy megfelelő tápfeszültséget juttassunk. A csöves szerkezetek szeretik a nagyobb feszültségeket, 12 V-ot, mások 9 Volttal is beérik a jó hangminőség érdekében.

Az is látható, hogy túlzottan sok effekteket meghajtó tápegységekkel a piac ma nem kényeztet el minket, tehát mindenkinek kapóra jöhet a dán Fuel Tank. A nehéz tápegység egy stabil fémburkolatban kapott helyet. Bal oldalán egy műszercsatlakozó aljzatban lehet a hálózati kábelt csatlakoztatni. A hátoldalon elfedve találjuk a 230 V/115 V átkapcsolót, tehát a Fuel Tank megfelelő tápkábellel a tengeren túl is használható. A Fuel Tank tépőzárral kell a pedáltáblára rögzíteni. Az előlapon találunk nyolc stabilizált 9 V-os egyenáramú csatlakozót, valamint egyet 12 V DC-vel ellátandó effekt készülék számára. A T-Rex gondolt a váltóárammal működő effektkészülékekre is, ezért még egy 12 V AC kimenetet is biztosított.

A dobozában találunk nyolc fekete és két piros áramcsatlakozó kábelt. Minden 9 V-os kimenet közös testre van kötve, tehát egymástól galvanikusan nincsenek szétválasztva. A két 12 V-os azonban egyenként le van választva, így a Fuel Tank szekunder három elektromosan egymástól szétválasztott blokkból áll. Mind a tíz kimenet egyenként védett rövidzárlat ellen, ez optimális megoldás. Minden tápforrás 500 mA-es, akkor is, ha csak egyet használunk. Ez e legtöbb effekthez bőven elég, és ha meggondoljuk 10 x 500 mA nem semmi! Bizonyára van olyan, aki azt kívánja, hogy az 5 A-es összterhelhetőség kizárólag a használatban lévő kimeneteken oszoljon szét, de a padlóeffektek, gyártótól függetlenül - gyakran a csöves kapcsolásúak is -, 500 mA-nél többet fogyasztanak, így többnyire saját tápegységet igényelnek, sokszor 18 V-ost. A legtöbb, a piacon ma kapható padlóeffektet a Fuel Tank megbízhatóan és zavarmentesen látja el árammal.

A Fuel Tank nem feltétlenül nélkülözhetetlen része egy ilyen rendszernek, de ha meggondoljuk, hogy ellenkező esetben be kellene szerelni egy hosszú 10 tagos elosztót és azokba bedugni 10 darab ilyen-olyan adaptert. A túl sok transzformátor akkorát szórna a pedálokra, hogy nem hallanánk semmit a zajtól. Tehát mindenképpen megfontolandó egy központi tápegység alkalmazása.

A Fuel Tank használata több kérdést is felvethet a felhasználó részéről. Különféle internetes fórumokon böngészve találtunk rá a működtetéssel kapcsolatos kérdésekre és válaszokra. Így most a bemutatás szóljon arról is, hogy milyen kérdéseket vet fel a használata és mi rájuk a válasz. Most tehát ezeket tekintsük át szép sorjában:

A Fuel Tank Classic minden T-Rex pedál ellátására alkalmas?

Nem, a ROOM-MATE és a SQUEEZER együtt többet fogyasztanak 500 mA-nél, így a 12 V-os kimenet nem látja el mindkettőt egyszerre. Azonban minden más T-Rex pedál ellátható tápfeszültséggel a Fuel Tank Classic-kal. A REPLICA számára a 12 V-os kimenetet kell használni.

A Fuel Tank Classic leválasztott áramkörökkel rendelkezik?

A Fuel Tank Classic három egységet tartalmaz: 9 V DC, 12 V AC és 12 V DC, ezek mind közös testre vannak kötve, tehát nincsenek egymástól elszigetelve.

Minden kimenet biztosítva van rövidzárlat ellen?

Igen

Használható a Fuel Tank Classic más gyártók pedáljainak tápjaként is?

Igen, a Fuel Tank Classic minden pedálra alkalmas, melyek 9 V DC, 12 V AC vagy 12 V DC tápfeszültséget igényelnek. 18 V-os pedálokat nem hajt meg (de a Fuel Tank Junior igen!). Mivel mind a három kimeneti egység egyenként 500 mA áramerősséget ad le, így az ennél nagyobb áramot igénylők táplálására nem alkalmas.

Egyes kábelek helyett használjunk inkább összekötőt (Daisy Chain)?

Igen, egyes területeken, például Görögországban a hálózat sok zavart közvetíthet. A brummot ott, ezzel a soros kábelezéssel el lehet kerülni.

Minden T-Rex pedál meghajtható 12 V DC-vel?

Igen, még a REPLICA is! Minden pedál, még amelyiknek elemtartójába 9 V-os címkét ragasztottak is, hiszen a használati utasításból nyomatékosan kiderül: "9-12 V DC".

Van olyan készülék, ami nem működik a Fuel Tank Classic-kal?

Igen, a Mojo Vibe: ez a 9 V-ot belül feltranszformálja 18 V-ra, ami rettenetes brummot okoz. A Mojo Vibe-hoz önálló tápellátást javaslunk. Ezen kívűl azt is megállapítottuk, hogy a Lehle termékeihez külön kimenetet kell használni.

Hogyan kötöm be egyszerre a REPLICA-t és a ROOM Mate-t a Fuel Tank Classic-ra?

A REPLICA egyaránt működik 12 V DC-ről, mint 12 V AC-ról. Használd a piros kábelt, ha a Fuel Tank 12 V AC kimenetére kötsz. Így a ROOM-MATE-et rá lehet kapcsolni a 12 V DC kimenetre.

Boss márkájú pedáljaimat is hajthatom FuelTank-el?

Igen, a Boss pedálok 9-Volttal működnek, de elviselik a 12 V DC-t is.

Ár/Érték

A T-REX Fuel-Tank Classic tápegységnek csak tájékozató ára van jelenleg, mintegy 50 ezer Forint körül lehet számítani az árára. Végülis, ha 10 darabot jó minőségű adaptert vesz az ember, az sem sokkal olcsóbb és még további problémákat vet fel. Megfontolandó tehát.

A T-REX termékek hazai forgalmazója a Cemid Kft. Bár a termék még elég friss és új a hazai piacon, a partnerboltjaikban remélhetőleg hamarosan kipróbálhatók és megvásárolhatók a T-REX termékek. A Fuel Tank Classic-ot a Cemid Kft adta kölcsön kipróbálásra, melyért ezúton is köszönetet mondunk.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

2008-11-24 00:48:54