Furman SPB-8C
Áram kondicionált effektpedál pult

Azt bizonyára a legtöbb pedálos effekteket használó gitáros tapasztalta, hogy 5-6 pedál esetében igen komoly összeget emésztenek fel a rendszeresen vásárolt 9 Voltos elemek. A profibbak inkább vásárolnak, vagy csináltatnak egy több pedált is ellátó tápegységet. A jobb fülűek azonban azt is hallják, hogy a 9 Voltos elemmel a pedál tisztábban, vastagabban szól, nyugodtabb a hangképe. A jelenség jól ismert, a hálózatból összeszedett "szennyezett" tápfeszültség okozza ezt a hallható hangminőség csökkenést. A Furman cég volt az első, aki kitalálta a megoldást. Olyan tápegységet kell készíteni, ami megoldást kínál nemcsak a sok bosszúságot okozó problémára, hanem praktikus egyéb szolgáltatásokat is biztosít.

A Furman kifejezetten színpadi használatra készített a gitárosok számára egy nagyon praktikus eszközt az SPB-8C névre hallgató áramkondícionáló tápegységgel egybeépített pedál pultot. Ez az eszköz nagyon hasznos, több funkciójánál fogva. Mindenekelőtt hordozható, zárható helyet ad a gitáros előre összeszerelt pedálkészletének. A pultban található egy tápegység, melyben áramkondícionáló szűrők biztosítják a szűrt tápfeszültséget. A pedálok öntapadós ragasztófóliával rögzíthetők a pulton tetszés szerinti elrendezésben.

A tápegység 8 db egymástól teljesen független 9 Voltos egyenáramú tápkimenetet biztosít. Ez azt jelenti, hogy 8 db pedál áramellátását tudja biztosítani.

A pedál pult a tápegységen túl lehetővé teszi, hogy a gitár jelét egy patch-bay rendszeren keresztül osztja ki igény szerint. Fémházas jack aljzatokkal ellátott csatlakozó panelből több mono vagy sztereó pedálhoz lehet eljuttatni a jelet, illetve send-return loop építhető ki, mellyel 2 erősítő táplálható az effektek jelével.

Az alábbi képen az SPB-8, egy korábbi kiadású pult kivezetései mutatják miként vannak elrendezve az audio patch bay aljzatai:

A tápegységet úgy készítették el, hogy 4 további eszközt is táplálhasson 230 Voltos tápfeszültséggel is. Ezzel tehát a rack szabványú 230 Voltot igénylő effektek vagy éppen erősítők is táplálhatók.

Szabó Sándor

2007-02-16 00:12:44