JamVox számítógéphez kapcsolható gyakorló interfész

Jó hosszú név....gondoltam kipróbálom. Valójában ez mond legtöbbet a szerkezetről. Az utóbbi időben írtunk pár számítógépre kapcsolható gyakorlóeszközről, ezek kis méretű, zsebbe való eszközök voltak. Most azonban egy komolyabb szerkezetet szeretnék bemutatni. Amikor ránézek egy ilyen hyper modern eszközre, akkor rajta a Vox felirat láttán elgondolkodom, hogy micsoda nagyszerű házasság történt a Vox és a Korg között. Bizonyára olvastátok lapunkon a Vox történetét. Szinte egy TV sorozatba illő izgalmas történet lehetne. Az egyik legrégibb európai erősítő gyártó oly kalandos utat futott be, miközben tucatnyiszor ment csődbe és valaki mindig felkarolta. A legutolsó felkarolás a Korg részéről történt. A Korg kezdettől fogva élen jár a mikroelektronikában, a hangszintézis technológiájában. A Vox adta nevét és legendáját, a Korg pedig a mai tudását ahhoz, hogy ma is élenjárjon a gitárosok elkényeztetésében.

Ennek egyik újabb eredménye a JamVox gyakorló USB interfész.

A koncepció

A koncepció mindazokat az amatőröket célozta meg, akik nem biztos, hogy valaha is színpadon fognak zenélni, de igényesen igyekeznek szabadidejüket eltölteni gitárral a kézben és kedvenc zenéikkel együtt muzsikálhatnak olyan hangszínen amit csak szeretnek. Mindezt kiegészítve a számítógép és az internet adta lehetőségekkel. A készülék elképesztően nagy tudású, szoftvere nagyon igényes és kreatív grafikus felületű, nemcsak hallgatni, nézni is jó. Próbálom a készüléket úgy bemutatni, hogy bárki megértse miről van szó.

A hardver

A JamVox hardvere egy doboz, amiben van egy kis sztereo erősítő, két hangszóró és egy hangkártya, mely egy külső laptoppal vagy számítógéppel kommunikál. A számítógépes kapcsolat egy USB 2.0 csatlakozóval történik. A JamVoxnak nincs külső tápegysége, azt is a számítógéptől kapja. A doboz előlapján jól láthatóak a kezelőszervek.

Szabályozható a hangszóró hangereje és a kimeneti szint. Található rajta egy mikrofon bemenet is valamint egy fejhallgató kimenet is hangerő szabályzóval.

A hátlapon az USB aljzat mellett van egy expression pedál valamint egy lábkapcsoló aljzat, hogy ugyanúgy kezelhesse a felhasználó, mint egy színpadi eszközt. Ezeken kívül egy vonalszintű Master kimenet és egy vonal bemenete van, mindkettő sztereó. A JamVox tehát tovább erősíthető egy nagyobb rendszeren és ilyen módon alkalmazható zenekari próbaeszközként is.

A szoftver

A rendszer lelke a szoftver, melyet a JamVox-hoz Cd-n adnak. Jelenleg már az 1.04 verzió működik. A készülék felélesztéséhez telepíteni kell a szoftvert és feltölteni hangmintákkal.

Amint telepítettük és elindítottuk a JamVox szoftvert az alábbi felület fog megjelenni:

A felületet áttanulmányozva láthatjuk, hogy külön szekciókban találhatjuk a gitár hanggal és a kísérettel kapcsolatos menü felületeket.

Ilyen a pickup selector ( pickup választó), a metronóm, a mixer.

A felület alján van a Master Library táblázatszerű grafikus felülete, itt választhatjuk ki az adott zeneszámot és az ahhoz tartozó gitárhangszíneket. Számunkra azonban a legizgalmasabb a gitárhangot előállító középső ablakrész. Ha a példa kedvéért kiválasztjuk a Big Lead prsetet akkor az alábbi összeállítás jelenik meg az ablakban:

Az ablakban látható milyen effekt és erősítő elemekből áll össze a hangzás. Az összeállítás elemei ki-bekapcsolhatók ( bypass), az egyes elemek tetszés szerint kicserélhetők. Az ablak három rétegből áll. A felsőben látható a hanglánc grafikusan ábrázolt blokkdiagramja. A középső mutatja az erősítő beállítását az alsó pedig az effektekét.

Ha ráklikkelünk egyet valamelyik effekt ikonra, akkor az alsó rétegben nagy felülettel jelenik meg és ott a paraméterek is állíthatók lesznek.

Ugyanez vonatkozik az erősítő ikonra is. Egyet ráklikkelve megjelenik a kezelőszerveivel együtt és onnantól szabályozható.

Nagyon szellemes megoldás az effektláncokból való kivétel: egér bal billentyű lenyomásával egyszerűen grebbeléssel ki tudjuk húzni az effekteket. Most csak az erősítőt hagytam benne és akkor az alábbi képet mutatja az ablak:

Az effekt ikonok valamelyikére gyors dupla klikkeléssel előjön az effekt könyvtár, amiből lehet válogatni egy klikkeléssel. Az alábbiakban bemutatom az összes effekt bankot.

Az erősítők modelljei egy külön bankból hívhatók elő:

Itt jól látható, hogy a Vox az egyetlen erősítő, ami a saját nevén jelenik meg. A konkurenciának csak ráutaló kinézetet és nevet adtak. Ez jól látható a képen. A Boutique nevű erősítőkhöz tartoznak a kis példányszámban gyártott speciális darabok, mint pl. a Soldano, és társai, amik nincsenek nevükön nevezve, de a hangminta alapján lehet következtetni a nevére.

A fentiek szerint eljárva készítették a preseteket amikből párat most megmutatnék:
A fő ablakban a Master Library menüben található a GXT Programs bank. Ebben az egész hangzásra vonatkozó közvetlen hangszín beállítás lehetséges:

A JamVox igazi online eszköz. Nemcsak zene minták, hanem beállítások is letölthetők, elmenthetők a JamVox honlapjáról.

Hangzás, használati érték

A használati értéke vitathatatlanul magas. Kiváló gyakorló és tanuló eszköz az amatőr gitáros számára. Azt szeretném kihangsúlyozni, hogy amatőr, mert a profi gitáros már nem mások utánzásával vesztegeti az idejét, hanem próbálja megtalálni saját hangját. Azt hiszem nem járok messze az igazságtól, ha a JamVoxot egy "gitár karaoke"-nek nevezem.

A JamVoxban a gitár riff minták és a dob patternek is mp3 formátumuak. A készülék saját konvertere 96kHz/24bit-en működik. A készülék képes wav fájlokat is kezelni. A beépített hangszínek, presetek nagyon jól szólnak, nem is annyira az ragadott meg, hogy mennyire sikerült megközelíteni egyik másik dalban lévő gitárhangzást, hanem az a kreativitás, amivel tovább is lehet lépni.

A forgalmazó szakemberével konzultálva arról beszélgettünk, hogy a JamVox, mint professzionális lehetőség meg fog-e jelenni egy profi gitáros munkaállomás képében. Erre csak azt a választ kaptam, hogy ez nem szerepel a koncepcióban, amit egyébként feltűnően alacsony ára is sugall. A hangminőség erre megfelelőnek tűnik, azonban jelenlegi állapotában a JamVox gitárhang előállító szekciója már így is belépett a legjobb gitárhang modellező eszközök közé. A személyes ízlésemet nem akarom terjeszteni, ezért megmutattam a készüléket pár gitáros ismerősömnek és egyértelműen az jött le, hogy maga a készülék potenciálisan kiváló, a beírt presetek minősége változó, egyik másik zseniális, de akadnak átlagos beállítások is.

A JamVoxot várhatóan fejlesztik, legalábbis a rajta játszható zenemintákat mindenképpen bővítik. Az érdeklődőknek jó és fontos hír, hogy hamarosan érkezik a 2db Hal Leonard által összeállított rock és blues klasszikusokat tartalmazó Backing Track CD.

A használati értékét nagyban megemeli az, hogy ASIO/AU felületű Audio Interfészként bármilyen szekvenszer programban használható.

A JamVox fő vonalkimenetét kipróbáltam Genelec hangfalakon és bizony úgy tűnik, hogy akár stúdió felvételhez is közvetlenül alkalmazható a maga stúdiókész programjaival. Nagyon gyorsan meg lehet tanulni a kezelését. A grafikus felület és a koncepció nagyon eredeti, felhasználóbarát, így nem csak az utánzó amatőrök, hanem a kreatív gitárosok is meg fogják találni benne a saját elképzeléseiket is.

Minden esetre azt hiszem a világ egyik legjobb gyakorló eszközét és egyben egy nagyszerű, ígéretes házi stúdió hangmodellező/felvevő eszközt mutathattam most be a JamVox képében.

A JamVoxban a gitár riff minták és a dob patternek is mp3 formátumuak. A készülék saját konvertere 96kHz/24bit-en működik.

Az JamVox javasolt fogyasztói ára 64.000,- Ft, azonban a boltokban jellemző ára 58.000,- Ft körül alakul
Végezetül néhány hasznos link:

A tesztekhez az erősítőket a ATEC/KORG.hu ZóNA bocsátotta rendelkezésünkre, amelyekért ezúton mondunk köszönetet.

Szabó Sándor

2008-12-28 14:24:40