KORG PX5D gyakorló multieffekt gitárosoknak

Azt mindenki tudja rólam, hogy állandóan kísérletezem. Most is azt teszem. Ezúttal a KORG PX5D típusú miniatűr, kifejezetten gyakorlásra szánt multieffektjétnek szeretnék valami nevet találni és kísérletezem a lehetséges magyarosan hangzó nevekkel. A fenti nevet találtam ki, azaz "gyakorló multieffekt". A névadás annál inkább is fontos volt, mert a Personal Multieffects angol megnevezésének magyarra való lefordítása ügyetlen magyar nevet eredményezett volna. Tehát maradjunk a gyakorló multieffektnél. Nemrégiben bemutattunk egy ehhez hasonló eszközt a TASCAM cégtől is. Ha már megvan a név, bizonyára felmerül a kérdés, hogy miben különbözik a gyakorló multieffekt a nem gyakorlótól. Nos, több dologban. Mindenekelőtt a kivitelében, a gyakorló effekt bárhova vihető, nem kell rack-be szerelni. Ezért a gyakorló változat célszerűen kicsi. Szolgáltatásaiban is több, mint egy színpadi multieffekt. A gyakorló változatokban találunk egy groove modult, amivel kész zenék vagy dob+basszus groove variációk vannak, melyekre játszhatunk gyakorlásképpen. Ez gyakorlatilag egy valamilyen Flash ROM-ban tárolt zeneminták gyűjteménye. Végezetül általában van fejhallgató kimenetük és egy külső műsorforrás számára csatlakozó, mint pl. CD vagy MP3 játszó.

Algoritmikusan alig különbözik. Hamarosan látni fogjuk, hogy zavarba ejtően sokat tudnak ezek a szerkezetek és kipróbálva a hangjuk is zavarba ejtően jó tud lenni, vagyis a célt messze meghaladó hangminőséget produkálnak. Természetesen az algoritmusok egyszerűbbek, általában a mintavételezés is alacsonyabb és a fizikailag miniatürizált kivitel miatt a konverterek és a tápegység is nagyon kicsi, ezért nem szabad nagy dinamikát és azt a hangminőséget várni, amit a színpadi effektektől.

A kompakt kazettának megfelelő méret nagyon kézre és zsebre áll, tehát könnyen elfér a zsebben is akár. Mióta megjelent az első Korg Pandora a kilencvenes évek közepén, azóta rengeteget fejlődött a mikroelektronika és természetesen ezzel párhuzamosan az algoritmusok is. Erről hamarosan meggyőződhetünk. Ezt már az a tény is jelzi, hogy a kezelési utasítása is igen terjedelmes. Bátran mondható, hogy ebbe a kis dobozba belefért több tucatnyi komplett gitárcucc és számos kiegészítő is annak érdekében, hogy a gyakorlás magas szinten megvalósítható legyen.

A modern kor követelményeinek megfelelően van USB csatlakozás a kompjúterhez. Ha belegondolunk, akkor elképedünk, mennyi minden fér bele egy ilyen kis dobozkába. Mindenek előtt vessünk egy pillantást a PX5D által kínált csatlakozási lehetőségekre. Ez önmagában sokat elárul a készülékről:

A gyakorló eszköz nem csupán gitárra, hanem basszus gitár számára is tökéletes. Az ábra bemutat minden lehetséges csatlakozási lehetőséget. Az is látható, hogy nemcsak fejhallgatóval használható, hanem összeköthető egy otthoni hifi rendszerrel, vagy egy gitárerősítővel, sőt egy keverőbe is beköthető a jel. Természetesen a nélkülözhetetlen beépített hangoló is megvan benne, valamint a gyakorlás tempó beállítása is lehetséges.

Van lehetőség egy külső CD játszó bekötésére is. Ez akkor jó, ha van olyan zene, amit egy CD-ről lejátszva tudunk vele együtt gyakorolni.

Bár maga a készülék is tartalmaz egyszerű dob és basszus patterneket, amire lehet gyakorolni. Itt most visszautalnék a nemrégiben közölt Tascam gyakorlóra. Annak is hasonló a célja és a koncepciója azzal a különbséggel, hogy annak memóriáját inkább a gyakorolható zenestílusok szélesebb választékára alakították ki, és a zene is gazdagabb hangszerelésű.

A kompjúterrel való kapcsolat jócskán kiterjeszti a használati lehetőségeket. A mellékelt editor szoftver lehetővé teszi, hogy a PX5D jele bekerülhessen a kompjuteren futó DAW szoftverbe, így azzal közvetlenül dolgozhatunk.

Az ábra azt is mutatja, hogy a kompjuterrel összekötve, minden ottani hangi történés kimegy a kimenetre, tehát hallható az adott erősítőn, vagy amire rákötöttük a PX5D-t.

Az editor szoftver

Az editor szoftver több tekintetben is hasznos. Egy ilyen kisméretű, nagy tudású készülék kijelzője nem biztosítja azt az áttekintést, amit a számítógép monitora kínál, ugyanakkor a kis gombokkal való szerkesztés jó szemet igényel, türelmet és időt is. Az editor szoftvert egy CD-n kapjuk a készülékkel együtt. Miután feltelepítettük az alábbi felület fogad bennünket:

Ez a felület egyszerre mutatja milyen funkciókat, milyen paraméterekkel érhetünk el. Itt minden a kezünk és a szemünk előtt van. Csupán erről a képről kiderül minden fontos a PX5D-ről. Megtudhatjuk, hogy milyen effekt blokkok találhatók benne. Ezek részletezésére még visszatérek.

Az editor szoftver másik funkciója a gyakorláshoz alapot adó basszus és dob patternek kiválasztása és megfelelő sorrendbe helyezése. Ehhez az alábbi felület tartozik:

Itt máris láthatók, hogy milyen patternek állíthatók be, milyen hangnemük legyen és az ismétlések számát is be tudjuk állítani. Valójában egy kis szekvenszerrel van dolgunk, ami a gyakorlást nagyon jól segíti. A tempót, a hangerőt is szabályozhatjuk és még egy kis reverbet is adhatunk a dobhoz, hogy ne érezzük oly száraznak azt amire játszunk.

Technikai áttekintés

Az alábbiakban egy rövid felsorolást adok a PX5D tudásáról, fő specifikációiról:

 • 180 különféle effekt algoritmus
 • maximum 7 egyszerre összekapcsolható effekt
 • 100 felhasználói program hely
 • 100 gyári program
 • Hangoló frekvencia sávja: 27,5 Hz- 2,095 Hz-ig (A0-C7)
 • Ritmus patternek száma: 774
 • Tempó: 40-240 bpm
 • Tápegység: külön kell venni: (DC 4,5V)
 • Két ceruzaelemről 5-7 órán át működhet, a kijelző háttérvilágítás használatától függően.
 • Mérete: 118x75x20 mm
 • Súlya: 154 gramm

Programváltás lábkapcsolóval

A gitáros gyakorlat nem létezhet ilyen, olyan, bármiféle lábkapcsoló nélkül. A PX5D tervezői úgy gondolták, hogy a szerkezet már van olyan komoly, hogy a programváltást is lábkapcsolóra lehessen vinni. A programok ilyen módon történő váltása nagyon megkönnyíti a gyakorlást.

Erősítő szimuláció

A PX5D a REMS típusú, a KORG által kifejlesztett fizikai modellezést alkalmazza, hasonlóan a nagyobb gitár multieffektekhez. Az egyszerű és gyors áttekintés érdekében táblázatokban fogom bemutatni a PX5D szoftveres lehetőségeit. Vegyük elsőnek az erősítő modelleket:

Hangfal szimuláció

A REMS igen jó eredményeket mutatott fel a hangfal szimulációban is. Most ezeket már a gyakorló effektek szintjén is produkálják:


Effektek

Röviden: ami csak elképzelhető, még az intelliges pitch Shifter is megtalálható. Ez esetben is legjobb, ha áttekintjük a táblázatokat:

Tartozékok

A készülékhez adnak egy USB kábelt valamint egy Y-kábelt a lábkapcsolókhoz. Sajnos hálózati tápegységet külön kell vásárolnunk hozzá.

Használat

Köszönhetően az okosan megtervezett kezelő felületnek és szabályzóknak a PX5D kezelése nem nehezebb, mint egy mobil telefoné. A gitár hangszín beállításához a jellegzetes erősítő szabályzók közvetlenül rendelkezésre állnak.

A gyári presetek megítélése szubjektív, azonban legalább egynegyede annyira jó, hogy nem nyúlnék hozzá, a többi kis finom beállítással nagyon használhatóvá válik. A lábkapcsolót sajnos annak hiányában nem tudtam kipróbálni, de tudom, hogy mennyire megnöveli a PX5D használati értékét.

Egyéb funkciók

A ritmus szekció lelke egy kis hanggenerátor, generátor elég sokoldalú, hullámforma és egyéb szűrő paraméterek állíthatók. Tulajdonképpen egy kis szinti hangmodul. A PX5D-ben a késés már korántsem akkora, mint az előd PX4D-ben, ahol már szintén alkalmaztak egy szinti modult.

A ritmus blokk egy belső MIDI csatornára kiosztotva működik. Ez csak a számítógépes kapcsolaton keresztül hozzáférhető és editálható. A 9-es és a 10-es MIDI csatornán lehet a dob/basszus szekciót elérni és editálni.

A ritmus blokk sok stílusban tartalmaz groove és basszus patterneket a rockabillytől a metálig. A dobhoz lehet kis zengetőt keverni, a basszus szárazon szól.

Hangminőség

A fülem kb. MP3 minőséget érzékelt, ami gyakorláshoz éppen elegendő. Érdekes lett volna pár korábbi Pandora típussal összehasonlítani a PX5D hangminőségét.

Összegzés

Az alábbiakban a következők szerint lehetne összegezni a tapasztaltakat annak tükrében, amiket a korábbi Pandora effektek tudtak:

 1. A lábkapcsoló újdonság, végre akár "színpadképes" az effekt. Eddig ez nem volt.
 2. Ez a Pandora már nem 32kHz-es mintavételezéssel dolgozik, ez is előre lépés.
 3. Újdonság, hogy a kíséret patternek editálhatók is, a PX5D-ne belül egy MIDI hang generátor működik. A 9-es MIDI csatornán egy basszus hangszín, a 10-es csatornán pedig egy dob hangszín használható, saját kíséretek megírására.

A számítógéppel összekötve, mint audió interfész működik, azaz egyfajta USB-s hangkártyaként funkcionál. USB 1.0-hoz képest alacsony latencyvel, és a célnak megfelelő hangminőségben rögzít.

Az elődje, a Pandora PX4D óta az effektek kombinálva vannak, tartalmaznak gitárosok és basszus gitárosok számára egyaránt erősítő/effekt beállításokat. Tehát mindkét gitáros társadalomnak alkalmas eszköz.

A hangszín kombinációkban találhatunk egy érdekes gitár-basszus szinti hangszínt is. Egy másikban egy brit karakterű erősítő modell, kombinálva egy oktávval alatta, egy szinti hanggal. Nagyon hatásos! Milyen jó lenne, ha párhuzamosan két erősítő modellt is kezelne a szerkezet! Nem baj, majd a következő Pandora...... A szinti generátor elég sokoldalú, hullámforma és egyéb szűrő paraméterek állíthatók és a PX5D-ben már a késés sem akkora, mint az előd PX4D-ben (ott is volt szinti modul.)

A PX5D mindent tartalmaz, amiről egy gitáros a gyakorláshoz csak álmodhat. Hangminősége, zajszintje a célra mind tökéletesen megfelelnek. Számítógéppel együtt használva egy házi stúdió részeként is jól funkcionál. Segítségével közvetlenül készíthetünk felvételeket.

A PX5D listaára 74.900,- Ft, bár egyes boltokban 68.000,- Ft-ért is láttam.

A tesztekhez a készüléket az ATEC/KORG.hu ZóNA bocsátotta rendelkezésünkre, amelyekért ezúton mondunk köszönetet.

Csatalakozó linkek:

Szabó Sándor

2008-05-15 12:00:57