Lehle jelosztó kapcsoló pedálok

A cím szinte semmit nem mond, ha általános értemét nézzük, mert róla akár egy varrógép kapcsoló pedálja is eszébe juthat az embernek, de itt a Gitárhangtechnika honlapon kissé szűkül a kör. Azért valami kevés derenghet a cím láttán is. Az érdekes pedig az lesz hamarosan, hogy kiderül, mennyi módon lehet érvényes ez a cím, és mennyiféle módon működhet egy kapcsolópedál. Az elmúlt időszakban már mutattunk be hasonló funkciójú eszközöket. Most a német Lehle cég termékeit mutatjuk be. Az is észrevehető, hogy bár a rock and roll és háttéripara inkább angolszász eredetű, azonban a német precizitás és találékonyság ide is eltalált és ma már nemcsak nagyszerű gitárokat, de erősítőket, stúdiótechnikai eszközöket és mindenféle kiegészítőket is gyártanak német földön.

A Lehle név mögött egy Burghard Georg Lehle nevű német úriember áll, aki persze maga is gitáros egyben. Nem is lehet ilyesmiket fejleszteni, ha az ember maga is nem egy gitáros. Lehle hamar felismerte, hogy az idő előre haladtával a gitárosok egyre komplikáltabb összeállításban használják eszközeiket. Elterjedt a több erősítős, több hang utas rendszer, ahol a gitáros 2-3 gitárt is használ és nem is beszélve az effektekről. Mindezekhez külön kapcsolórendszer szükséges. A kapcsolóknak nem csak össze kell valamit kapcsolni, hanem azt oly módon kell tenniük, hogy ne legyen jel veszteség, a kapcsolás zajtalan legyen és az eszköz ne módosítsa a jelet, azaz ne változzon meg a hangszín. Ez nem is olyan egyszerű dolog. Már vagy 2 évtizede kezdtek terjedni a különféle A/B kapcsolók, később három utat kapcsoló A/B/C kapcsolók. Hamar kiderült, hogy ezek igen nagy igénybevételnek vannak kitéve és egyáltalán nem mindegy mennyire megbízható egy ilyen eszköz. Lehle műhelyében ilyen eszközök készülnek. Mára egész kapcsoló család áll a gitárosok rendelkezésére és a legjobb referenciákat tudhatja magáénak. Ismert gitárosok arzenáljában megtalálhatók a Lehle kapcsolók. Ha ellátogatunk a Lehle honlapjára, akkor láthatók a begyűjtött elismerések a legrangosabb fórumoktól és magazinoktól.

A kapcsológyártás 1999-ben indult. Kezdetben diszkrét elemekből álló áramkörök és relék segítségével működtek a kapcsolási funkciók. Mára azonban sokat változott, fejlődött a kapcsolástechnika is. Műveleti erősítőkel és mikrokontrollerekkel integrált áramkörökkel működik a kapcsolók legújabb generációja. Minden pedálban aranyozott érintkezős aljzatok és relék működnek. Ezekkel a fent megfogalmazott igények mind teljesíthetőek. A továbbiakban az is kiderül majd, hogy a Lehle kapcsolók több funkciósak. Míg a piacon kapható pedálok, még a legjobbak is egyetlen funkciót tudnak, a Lehle pedálok a több feladatot elláthatnak.

Az alábbiakban bemutatjuk a Lehle kapcsolók teljes skáláját és egyéb kiegészítő termékét.

Little Lehle II

A Little Lehle II nem kevesebb, mint 3 funkciót tud: képes egyszerre egy erősítőhöz effektlupban illeszteni egy pedál effektet és fogadni tud egy gitárt. A másik variációban két gitárt kapcsolhatunk egy erősítőre. Nem kell jack kábeleket dugdosni. A harmadik funkciójában egy gitár jele két erősítőt táplálhat. Mindezt True Bypassal, zajtalanul, sztereóban és mindenféle földhurok nélkül. A pedál stereo jack aljzatokkal van ellátva, tehát sztereóban vagy szimetrikus jelhez is használható.

Lehle P-Split II

Ez a doboz egy passzív elosztó doboz, amellyel ugyancsak 3 féle funkcióban egyidejű kapcsolatokat lehet fenntartani a jel minőségének sérülése nélkül. A kimenetek elektronikusan egy transzformátorral vannak elválasztva egymástól így a brumm jellegű zaj már eleve ki van zárva. A trafót nagy impedanciás jelekhez tervezték, de képes kis impedanciás jelekkel is dolgozni. A jelek lehetnek szimmetrikusak vagy aszimmetrikusak, a beépített fázis fordító révén teljes értékű passzív DI boksz funkcióban is használható. Az alábbi ábra jól szemlélteti a használat 3 módját:

Lehle Sunday Driver

A különös fantázianevű doboz egy csúcsminőségű JFET előerősítőt illet. Ezzel lehet még több torzítást kihozni egy erősítőből. Erre is érvényes a háromféle funkció abban az értelemben, hogy gitárerősítő elé, hangfelvételi eszköz elé vagy számítógépes interfész elé egyaránt beiktatható.

Lehle Dual SGoS

Ez az előzőeknél kissé nagyobb pedál még több eszköz között tud kapcsolást végezni. Trafós illesztésével ez is teljesen zajtalan és brumm-mentes. A doboz egy gitár jelét oszthatja szét 2 erősítőbe és egy hangolóba vagy 3 erősítőbe. Szabályozható gain és sztereó jelkezelés. Van rajta fázisfordító és föld leválasztó kapcsoló is. A kapcsolódoboz érdekessége, hogy MIDI-n keresztül is vezérelhető. Létezik egy jack végződésű MIDI átalakító kábelük is, a végén majd erről is lesz szó.

A pedál stereo jack aljzatokkal van ellátva, tehát sztereóban, vagy szimmetrikus jelhez is használható.

Lehle Dual D.Loop SGoS

Teljesen programozható effekt loop kapcsoló, két különálló True-Bypass-t biztosító aranyozott érintkezős relékkel. Egy szabályozható +12 dB emelésű csúcsminőségű erősítő fokozatot is tartalmaz. ( Buffer). Az előzőhöz hasonlóan MIDI-vel szinkronizálható vagy vezérelhető. A pedál stereo jack aljzatokkal van ellátva, tehát sztereóban, vagy szimetrikus jelhez is használható.

Az alábbi ábra mutatja a lehetséges bekötéseket:

Lehle 1at3 SGoS

Egy igen leleményes True-Bypass kapcsoló, mely több funkciót ellát és ezzel az egyik leguniverzálisabb kapcsoló a Lehle pedálok között.

A bemenő jelet 3 irányba képes szétosztani, például erősítőbe, hangolóba, effektekbe. A B kimenet és a C-B aljzat használható úgy is, hogy loopként kötjük be, így egyszerű kapcsolással válthatunk a tiszta és az effektezett hang között.

Lehle 3at1 SGoS

Ez a kapcsoló pedig 3 bemenetet tud fogadni és különféle módon szétosztani. Meghajthatunk 2 erősítőt 3 gitárral, vagy egy erősítőt és egy hangolót 3 gitárral. Szabályozható gain, zajtalan kapcsolás, sztereó jelkezelés.

Lehle Little Dual

A Lehle Little Dual is egy transzformátoros illesztésű elosztó kapcsoló. Két bemenete és két kimenete van. Zajmentes, és sztereóban is használható. Ellátták fázisfordító és földleválasztó kapcsolóval. Az egyik alkalmazásában olyan gitárokhoz is használható, amiknek van piezzo és magnetikus pickup kimenetük is és ezek jelét egymástól függetlenül két külön erősítőhöz lehet küldeni. A web lap 3. ábrája láttán bizonyára feltűnik, hogy hol a gitár, kis gondolkodás kellett, de aztán leesett a tantusz: a gitár jele ( ami nincs ábrázolva) egy effektláncba megy be aminek sztereó kimeneti vannak. A Little Dual A/B bemenetébe megy az effekt bal kimenete, az A bemenetbe pedig az effekt jobb kimenete és ezek után küldheted a jelet 2 erősítő felé választva.

Lehle MIDI Junction

A fentiekben említettem a MIDI keresztüli kapcsolás lehetőségét. Ezen lehetőség több pedálra történő kiterjesztéséhez találta ki Lehle a MIDI Junction dobozt, ami ez esetben a MIDI jelet osztja szét 4 irányba. Ezen belül is csak a kapcsoló információk vonalát. Így lehetséges az, hogy az 5 pólusú DIN szabványú MIDI csatlakozó egy sima sztereo jack dugóban végződik.

A doboz passzív eszköz, csupán szétosztó szerepe van. Az oldalán található a DIN szabványú MIDI bemenet és mellette a 4 db jack.

Lehle MIDI Cable

A képhez nem kell sok magyarázat, itt látható az átalakító kábel. Ezzel lehet vezérelni a Lehle SGoS kapcsolókat. Az SGoS rövidítés a Second Generation of Switching) azaz második generációs kapcsolási mód. Ez a legfejlettebb mikrokontrolleres megoldást jelöli. Az átalakító kábel kapható 0,3m, 0,6m, 1m, 3 m, és 6 m-es hosszakban.

A Lehle jelosztó kapcsolók áraiból azt találtam meg, amik a boltban egyébként is kaphatók jelenleg:

1at3 : 48.000,- Ft
3at1 : 48.000,- Ft
D,Loop SGoS: 63.000,- Ft
Dual SGoS A/A/T: 58.800,- Ft
Little Dual: 46.800,- Ft
Little Lehle Switcher/Looper: 25.200,- Ft

Az árakhoz nem akarnék kommentárt fűzni, mert a Lehle-t igazi profik használják. Nemcsak elektronikai felépítését tekintve kiváló eszköz, hanem a Lehle által kifejlesztett elnyűhetetlen nyomógomboknak köszönhetően gyakorlatilag elnyűhetetlenek és tönkretehetetlenek. Sajnos a zuhanó Forint árfolyam hamarosan ezt a magasnak tűnő árat is felülíratja majd. Érdemes megnézni azt a videót, amin egy kocsi áthajt a Lehle pedálon, a gitáros pedig, mintha mi sem történt volna játszik tovább a hang megszakadása nélkül, http://www.lehle.com/video/LehleAB.mpg

A készülékekhez színvonalas magyar nyelvű fordítás is letölthető, a Stageshop honlapjáról. A nagyobb pedálok csomagolása egy kis csomagolás technikai remekmű, szinte művészi. Akár egy drága parfümöt is lehetne így csomagolni. Jut eszembe: nemrégen a repülőtéren láttam a drágább Lehle pedálok áráért parfümöt is.....

A fenti termékek kizárólagos hazai forgalmazója a Stageshop. Ezúton is köszönkük, hogy a bemutatáshoz a Lehle kapcsolókat a rendelkezésünkre bocsátották.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

2009-02-12 20:41:06