Line6 UX 1 POD Studio interfész

Kb. másfél éve mutattuk be a Line6 Tone Port UX1 interfészét egy igen részletes írásban. Mielőtt bemutatnám az újabb UX 1-et mindenképpen javasolt kötelező olvasmány a korábbi írás. A jelenlegi UX 1 több tekintetben fejlettebb, sok apró, de fontos módosítást eszközöltek rajta és még nagyobb szoftver támogatottságot élvez, mint valaha. Az UX 1 bemutatásában főleg a különbségekre fogok részletesen kitérni, magát a készüléket szükségtelen az előző részletességével bemutatni, a különbségek is jókora olvasmányt fognak kitenni.

Áttekintésként még most az írás elején tekintsük át, hogy hova illeszthető ez a termékcsalád a Line6 kínálatában:

A legkisebb a családban a POD Studio GX 1. Ez egy külső audió hangkártya, interfész. Professzionális gitárerősítő, basszusgitár erősítő-, effekt-, mikrofonelőfok modellező USB-s stúdióhangkártya, ami tartalmaz 18 gitárerősítő, 24 gitárhangfal, 6 basszus erősítő modellt 5 basszus hangfal, 29 effekt, 6 mikrofon előfok modellel.

A következő a sorban, az alábbiakban részletesebben is bemutatásra kerülő UX 1 interfész.

A harmadik az UX2, ugyancsak egy külső hangkártya, mely a POD XT és Bass POD XT legfontosabb erősítő, hangfal és effekt modelljei mellett profi mikrofon előfok modelleket is tartalmaz. Bármilyen szintű házistúdióban kiválóan alkalmazható. Több be- és kimenetének

köszönhetően több sáv egyidejű felvételére is alkalmas. A felvett anyag a Gear Box kezelőfelületén könnyedén szerkeszthető.

Az UX 8 egy az UX 2-höz nagyon hasonló 8 felvételi csatornával rendelkező külső audió interfész már nyolc sáv egyidejű felvételére alkalmas. Professzionális külső kezelőfelületével és a GearBox szoftverrel már mélyebben szerkeszthetők a hangzások. 18 gitárerősítő-, 24 gitárhangfal-, 5 basszusgitár-erősítő-, 5 basszusgitár-hangfal-, 6 mikrofonelőfok-, 29 effektmodell; Line 6 ToneDirect monitorozás; a
hardveres monitorozásnak köszönhetően 0-hoz közeli latency; AU, VST és RTAS-kompatibilis GearBox plugin; 16 és 24 bites AD/DA konverzió; 44,1, 48, 88,2 és 96 kHz-es mintavételezés. professzionális USB-s stúdióhangkártya beépített erősítő- és effektmodellekkel; 2U-s, rackes kivitel;

A POD Stúdió családjában kivételes helyet tölt be a KB 37 MIDI vezérlős külső hangkártya. A billentyűzet ne tévesszen meg senkit, ez nem egy játék szinti, sokkal inkább egy professzionális gitárerősítő-, basszusgitárerősítő-,effekt-, és mikrofonelőfok-modellező USB-s külső hangkártya, 37-billentyűs MIDI-kontrollerrel kiegészítve, (ezért van a billentyűezet). 18 gitárerősítő modell, 24 gitár hangfal 6 basszusgitár erősítő, 5 basszushangfal, 80 effekt, 6 mikorfonelőfok modell, 1 db hangszerbemenettel valamint 2 db fantomtápos mikrofonbemenettel.

A komplett gitár hangstúdió koncepció

Aki nagyon lusta a kötelező olvasmányhoz, de szeretné tudni mi fán terem ez az interfész, annak dióhéjban csak annyit, hogy a gitározás technikai arzenálját ma már nem csupán a színpadi eszközök képezik, hanem a gyakorló és stúdió felvevő eszközök is. A legutóbbi törekvések azt mutatják, hogy mindez együtt képez egyetlen egységet. Ez sok esetben annyit jelent, hogy ami alkalmas a stúdióban hangfelvételre, az kiváló gyakorló és színpadi eszköz is egyben. Az eszközök kezdenek bizonyos módon egyesülni. Mindez a számítástechnika mai színvonalának hátterével lehetséges. Ha vetünk egy pillantást az alábbi ábrára, akkor látható, hogy a számítógép miként szövi be a hangrendszert. Valójában mindennek az agya és vezérlő szerve.

Az ábra egy olyan komplett rendszert ábrázol, ami minden gitáros funkcióra megfelelő. A Tone Port ezt a rendszert valósítja meg különböző igények szerint. Az USB csatlakozóval lehetséges a nagysebességű adatátvitel és kommunikáció a számítógéppel, így a gitárelőfok máris része a számítógépnek és innentől már interfésznek is nevezhetjük. Az interfész fizikai modellezésű algoritmusokkal állítja elő a gitárhangokat, beleértve az erősítők, hangfalak modelljeit és az effekteket is.

Röviden így lehetne összefoglalni a Tone Port koncepcióját. A Line6 továbbra is megtartotta a Tone Port koncepciót, azonban miközben magát a hardvert is fejlesztette, még kiegészítette és összeházasította más funkciókkal. Ilyen koncepcionális kiegészítés a POD Studio, mely által a rendszer egy teljes gitár hangfelvételi komplexummázé, gyakorló és komponáló eszközzé vált, ahol minden szükséges együtt van és ami a legfontosabb, hogy bővíthető, frissíthető. Ebben a rendszerben hihetetlen mennyiségű szoftverrel használható az összes eddigi POD termék és mintegy csereszabatosan illeszthető be a hangstúdióba.

Mennyivel több és jobb az új UX1 a korábbinál?

Ezek után tekintsük át az UX 1 legfontosabb tulajdonságait, ami által több és jobb lett az előz verziónál.

 • 12 dB-el alacsonyabb zajszint a hasonló gitár felvevő interfészekkel összehasonlítva
 • A felvételkor tapasztalható késést (latency) problémáját egy Tone Direct nevű megoldással minimalizálták
 • Lehetséges a 24 bit/ 96 kHz felbontású felvétel
 • POD FARM plugin csomag, Macintosh rendszerben AU, RTAS és VST, a Windows rendszerben pedig RTAS és VST pluginek használhatók ezeken belül:
  • 18 gitárerősítő és 24 hangfal modell
  • 5 basszuserősítő és 5 hangfal modell
  • A 29 effektpedál és stúdió effekt immár 64 re nőtt beleértve az új FX Junkey modell csomagot is.
  • 6 különféle meleg és színes hangképet biztosító mikrofon előerősítő
 • Ideálisan használató AbletonŽ Live, CubaseŽ, LogicŽ, GaragebandŽ, Pro ToolsŽ, CakewalkŽ és más felvevő platformokkal.
 • Az UX 1 csomag tartalmazza az AbletonŽ Live Lite Line 6 Studio Edition 8-sávos felvevő szoftvert valamint a felvevő szoftvert is, továbbá a RiffWorks™ T4 felvevő szoftvert is.
 • USB 1.1 és 2.0 compatibilis

Pod Farm

A Pod Farm nem más, mint egy összetett szoftvercsomag, mely mind rendelkezésre áll az UX 1 számára. A szoftvercsomag oly nagy számú (több száz) erősítő, hangfal és effekt modellt tartalmaz, hogy a felsorolásuk meghaladná e cikk olvashatóságát, így csak azt tudom javasolni, hogy a Line6 honlapjára látogatva a Manual letöltési helyén meg lehet nézni mennyiféle modell áll rendelkezésre. Csak a kezelési utasítás 177 oldal, úgyhogy tessék megkapaszkodni kissé...

Számítógép követelmények

Rendszerünk összeállítása előtt vizsgáljuk meg, milyen követelményeknek kell, hogy megfeleljen számítógépünk:

WINDOWS

Minimum:

 • Pentium 4 1,2 GHz
 • Windows XP SP2 vagy SP3
 • 512 MB RAM de 1 GB mindenképpen ajánlott
 • 1 GB szabad HD terület
 • 5400 rpm, de inkább 7200 fordulatú HD
 • CD meghajtó
 • Internetkapcsolat az Online szolgáltatásokhoz
 • Egy szabad USB 1.1 vagy 2.0 kompatibilis csatlakozás

Ajánlott:

 • Pentium 4 2,5 GHz vagy több
 • 1 GB RAM vagy több
 • 10 GB szabad HD terület vagy több a felvételeink számára
 • 7200 rpm vagy gyorsabb fordulatszámú HD

MACINTHOS

Minimum:

 • Intel vagy Power PC G4 1.25 GHz lehetőleg multicore processzorral
 • OS X 10.4 vagy magasabb verziójú operációs rendszer
 • 512 MB RAM, de 1 GB javasolt
 • 1 GB szabad HD terület
 • 5400 rpm, de inkább 7200 fordulatú HD
 • 1024 x 768 képernyő felbontás
 • CD meghajtó
 • Internet kapcsolat az Online szolgáltatásokhoz
 • Egy szabad USB 1.1 vagy 2.0 kompatibilis csatlakozás

Ajánlott:

 • G 4 1,67 GHz vagy több
 • 1 GB RAM vagy több
 • 10 GB szabad HD terület vagy több a felvételeink számára
 • 7200 rpm vagy gyorsabb fordulatszámú HD

Az előző verzióhoz képest a 64 bites Windows operációs rendszer is támogatott. Bár a POD Farm pluginjai 32 bitre íródtak, simán futnak a 64 bites rendszeren.

Line6 Monkey szoftver

A csomagban szereplő 3 CD tartalmának feltelepítése után kell felrakni a Line6 Monkey szoftvert. Ez egy intelligens segéd program, mellyel az aktuális update-k elérhetők és telepíthetők élő internet kapcsolaton keresztül, másik funkciója az alkalmazott hardver regisztrációja. Enélkül nem fog elindulni a program.

Installálás után el kell indítani az alkalmazást.

Mac rendszerben: Application/Line6

Windows rendszerben: Start/ Programs/Line6/Tools

Néhány POD Farm plugin alkalmazás és maga a hardver is aktivizálást igényel, enélkül nem indul el. Aki nem jártas a számítástechnika alapjaiban, kérjen meg valakit és akkor ez simán fog menni.
A kezelési utasítás ennek lépéseit érthetően leírja, bár ehhez angolul tudni kell olvasni...

Ha minden megvan, akkor a felhasználó része lesz egy központi Line6 adatbázisnak és felhasználói hálózatának. Ez sok előnyt jelent, ha valami megjelenik, akkor internetről simán lehet vásárolni a Line6 Shop-ból. Itt most szoftver frissítésekre és új pluginokra gondolok.

A Line6 felkínálja azt a lehetőséget is, hogy az egyébként védett szoftverekkel bárhol, bármely stúdióban lehessen dolgozni, ahol a POD Farm rendszer installálva van. Ehhez kell vásárolni egy iLok USB hardver kulcsot, ami tartalmazza a saját hozzáférési kódjainkat, melyekkel odahaza dolgozunk. Ha egy másik vagy egy professzionális stúdióban folytatódik a munka, akkor csak a hardverkulcsot kell magunkkal vinni és így folytatható a munka egy másik munkahelyen.

Grafikus felület

Az UX1-hez installált POD Farm szoftver rendkívül szemléletesen kínálja fel a lehetőségeket. A szép grafikus felület nemcsak a szemnek jó, hanem inspirációt ad a jó munkához. A példa kedvéért itt egy oldal szemlélteti a használható erősítő modelleket. Mindegyik képileg és név szerint is megjelenik az ablakban és a vízszintes görgető sávval mozgatható oda vissza.

A kiválasztandó hangfal és a mikrofonozáshoz használt mikrofon modell az alábbi felületről választható ki:

Ugyanígy az effektek is hasonló stílusban jelennek meg:

Amikor betöltünk egy presetet, abban azonnal láthatók a résztvevő elemek és azok összekötési sorrendje. Két üzemmód is lehetséges, amikor egy és amikor két hangút működik egy időben:Standalone üzemmód

A lehetőségek között szerepel egy nagyon hasznos funkció, az úgynevezett Standalone üzemmód. Standalone funkcióba kapcsolva az erősítő modell a számítógép DSP-jén fog futni, és mellette játszhatunk a POD interfészünkkel is.

Tone Direct monitoring

A számítógépes felvevő rendszerek jellegzetes, a működésből adódó hibája a lejátszott és az éppen bemenő jel késése (latency). Ez rájátszásnál sokszor zavaró lehet a gitárosnak, azonban egyre kevesebbet kell ezzel a jelenséggel bajlódnunk, mert ma már több megoldást is kidolgoztak a késés minimalizálására. Azért fogalmazok minimalizálásként, mert valamennyi késés mindig lesz, hiszen a digitális jelfeldolgozás egy időben zajló folyamat, ami lehet nagyon gyors és a cél az, hogy az érzékelés szintje alá csökkentsék a késést. A Tone Direct Monitoring immár elhanyagolható késést produkál, így a rendszer kényelmesen használható felvételek/rájátszások esetén.

Lehetne még kb. 100 oldalon folytatni minden aprósággal, amit csak a POD Farm szoftverbe beleraktak.

Ezzel az írással természetesen nem meríthettük ki a kezelési utasításban foglalt összes funkciót, azonban megkönnyíthetjük vele az újdonsült UX1/POD Farm tulajdonosok dolgát azon kívül pedig nem titkolt szándékunk, hogy bátorítsuk a gitárosokat, hogy lépjenek egy szinttel magasabbra, ne féljenek a számítógéptől, hanem csatlakozzanak a Line6 felhasználói hálózatába és tanulják meg ezt az új gitáros környezetet, és alkalmazást, mert úgy gondolom, hogy mindenképpen ez a jövő útja.

Ár/érték arány

Az UX1 esetében döbbenetes ár/érték arányt kapunk. Ha csak azt nézzük, hogy ennyi pénzért egy közepes minőségű effekt pedált kapunk, akkor már a hardver sem drága, azonban a hozzáadott, a szoftverek és a bennük rejlő tudás, és lehetőség egészen fantasztikus és ez egy más megvilágításba helyezi az ár/érték viszonyt. Így a bruttó 32.000,- Ft-os árával igazán rendkívülinek tűnik. Ha már az írás elején bemutattuk a család többi tagját is, érdemes áttekinteni az egyes típusok közötti árakat is:

GX 1: 22.100,- Ft
UX 1: 32.000,- Ft
UX 2: 47.300,- Ft
UX 8: 141.000,- Ft
KB 37: 72.000,- Ft

Az UX 1-et a Line6 magyarországi képviseletétől a Medgyesi Hangszercentertől kaptuk meg tesztelésre, melyért ezúton mondunk köszönetet.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

2010-01-10 16:00:00