T-REX Engineering SpinDoctor csöves, torzítós előfok

Még mindig vannak emberek, akik csak az eszközt azt tudják bizalommal fogadni, ami nagy, nehéz, feketére van festve, mondván abban benne van az anyag és komoly a kinézete.....nem kommentálom. Voltak ilyen idők, és ez tendencia is volt, sőt ma sem ismeretlen, de a világ sokat változott és mindenek előtt ezzel kell szembenézni. Itt van előttem egy nagyon tetszetős, koncepciójában nagyon elgondolkodtató készülék, a dán T-REX Engineering által gyártott SpinDoctor nevű, csöves torzítós előfok. A kinézete egy közepes méretű padló effektét idézi, csakhogy ez nem az. Ez egy padlón használatos csöves torzítós előerősítő. Volt már a múltban példa arra, hogy a neves cégek szakítottak a hagyományokkal és a szokásos erősítő fejből kiemelték az előfok szekciót és egy kis dobozba, a gitáros lába elé helyezték közvetlen beavatkozást lehetővé téve. A T-REX esetében is valami ilyesmi történt, csakhogy ők eleve egy ilyet álmodtak meg, anélkül, hogy valaha is lett volna egy őse, amiből kiemelték. A koncepció több lábon áll: részben praktikum keveredik az esztétikával és hagyomány keveredik a modern technológiával és hibátlan hangzással.

A SpinDoctor neve részben a forgó potméterekből adódik. A potméterek aktuális beállítási helyzetét memóriában rögzíti a készülék, és azt egy kis szervomotor segítségével bármikor vissza lehet állítani, immár preset formájában mint egy elmentett beállítást. A szervomotoros kivitel sokaknak tűnhet gyanúsnak. Idehaza a zenész szleng is gyakran használja a VPS rövidítést, (Vakulj Paraszt System), ami arra igyekszik rámutatni, hogy vannak eladási praktikák, amiket maga a gyártó cég talál ki, hogy feltűnő, érdekes, különös, de valójában haszontalan megoldásaival elvakítsa az óvatlan vásárlót, és innentől ne tudjon szabadulni akár színében, kivitelében vagy más furcsa tulajdonságában feltűnő terméktől. A kérdés itt csupán az, hogy az alkalmazott szervomotor valóban szükséges-e, és betölti-e azt a funkciót amit egy gitáros kényelme, komfortérzete megkövetel. Más cégek digitális kijelzőket és nyomógombos kezelőfelületet készítenének, mert az olcsó. Ha azonban valaki valaha is dolgozott egy szervomotoros, "mooving fader"-es keverőpulton, vagy vezérlőn, akkor azonnal tudni fogja, hogy ez nem feltétlenül VPS, hanem az áttekinthetőség, a kényelem és komfort egy másféle megközelítése. Nyilván a szervomotoroktól nem lesz olcsóbb a készülék, de az a komfort, amit és ahogyan nyújt, az adott esetben érhet annyit egy gitárosnak, hogy beinvesztáljon egy ilyen szerkezetbe.

A koncepcióról talán többet lehet beszélni, mint a kezeléséről, mert az annyira egyszerű, hogy már nem is lehetne egyszerűbb. No de erről majd később.

Kivitel

A masszív, öntött fémdobozba épített SpinDoctor egy programozható csöves, triódás előfok. Kezelőszervei alatt mutatós LED-es háttérvilágítás gondoskodik a mindenkori láthatóságról és áttekinthetőségről. A szerkezet belsejében, mely persze kívülről is látható, - és itt jön be az esztétika, - két darab 12AX7 előfokcső. A két cső köré épített áramkör képez egy komplex előfokozatot, többféle hangszín előállítására alkalmassá téve. Az utóbbi időben előszeretettel mutogatják a készülékben elhelyezett csöveket egy rácsos vagy másként kiképzett ablakon keresztül. Ennek főleg esztétikai okai vannak. Az emberek szeretik ha a dolgok világítanak, izzanak, nagyobb bizalommal vannak felé. A Spin Doktor kellemes krémes, pasztel színeivel rendkívül kellemes a szemnek.

A három forgó potméter a Tube Drive ( torzítás mértéke) , a Tone Control ( hangszín) és az Out Level ( kimeneti szint) paramétereket szabályozzák.

A Boost jelű gombbal léphetünk a nagyobb torzítások tartományába.

A három szabályzó közül a hangszínszabályzó működése nevezhető érdekesnek. Egy erősítőn általában 4 potméter (Bass, Middle, Treble, Presence) enged lehetőséget a hangszínszabályzásába.

A hangszínszabályzáshoz mindössze egyetlen potméterünk van, de alatta találunk 4 db, az előbb említett tartományokat kiválasztó nyomógombot.

Ezek bármelyikének megnyomásával kiválasztjuk a kívánt tartományt és a potméterrel beállítható, majd a Store gombbal elmenthető az adott beállítás.

4 hangszín választható ki közvetlenül a masszív lábbal kapcsolható gombok segítségével. Ezt A,B,C, és D jelzéssel látták el, egy piros LED kigyulladása jelzi az aktív, bekapcsolt állapotot.

Szeretném az örökösen gyanakodó szkeptikusokat felvilágosítani és egyben megnyugtatni, hogy a SpinDoctor hangi csatornája teljesen analóg, semmi digitális megoldás nincs benne. A modern, nem analóg megoldások kizárólag a potméterek mozgatásának és a helyzeteinek memorizálásában vannak jelen. Ugyanez vonatkozik a MIDI szolgáltatásokra is. Egy MIDI bemenet lehetőséget ad, hogy külső MIDI eszközzel lehessen léptetni a SpinDoctort a megfelelő beállításra, hangszínre. A készülék MIDI nélkül 4 csatorna beállításait rögzíti, MIDI-vel ez 127-re növelhető.

A készülék kezelési utasítása felhívja a figyelmet, hogy kizárólag a hozzávaló, mellékelt tápegységről használjuk a SpinDoctort.

A ki és bemenetei a megszokott 6,3 mm-es jack aljzatokban végződnek.

A SpinDoctor hátulján találunk egy Sim Out és hozzátartozó két potmétert. Ez nem egyéb, mint egy hangfal szimulátor kimenet. A Sim Level a kimeneti hangerőt, a Frequency pedig a szimulált hangfal tonális karakterét szabályozza. Ezzel lehetőség van stúdióban vagy élőben vonalból játszani.

Alkalmazás

Használhatjuk, mint önálló előfokot, de használhatjuk, mint torzító pedált. Ha mint önálló előfőkot használjuk, akkor azt tudni kell, hogy a SpinDoctornak nincs külön tiszta hangú csatornája. Ha kikapcsoljuk az A, B. C vagy D kapcsolókat, akkor kapunk egy tiszta, de halk hangot. Ez sokszor nem elegendő hangerőben, ezért erről másként kell gondoskodnunk. Ezért is jó, ha a meglévő erősítőnkből nyerjük ki a tiszta hangzást és a SpinDoctort a torzított hangszínekre használjuk. Az alábbi rajzon látható néhány alap bekötés:

A SpinDoctort kipróbáltam egy a rajzon nem közölt módon is, loopba kötöttem egy olyan előfokon, ahová pedált, effektet vagy más előfokot is be lehet iktatni. Talán itt nyújtotta a legjobb teljesítményét és hangját. Ez azért történhetett így, mert ha pedálként használjuk egy erősítő elején, akkor a hangját az erősítő is befolyásolja.
Itt üzenjük a T-REX cégnek, hogy gondolkodjon el azon, hogy a pedáljaihoz kifejlesszen egy olyan loop egységet, ahol nem kell mindent egymás után sorba kapcsolni, hanem 3-4 csoportot párhuzamosan lehet a hangláncba illeszteni. Ezzel minden zajtalanabbul szólna, és jobban visszaadná az effektek, torzítók eredeti karakterét.

Hangzás

Az első legfontosabb észrevételem az volt, hogy bármekkora torzítást is állítottam be, a gitár tiszta karaktere valamiként mindig benne marad a hangzásban. Minden torzítási fokozaton homogén, krémes és gazdagon részletező. Néha szúrós tud lenni, mint egy fullánk, de soha sem süvítő és recsegő. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a legsimább, legjólfésültebb torzított hangszíneket produkálja, amit fizikailag meg lehet valósítani. Különösen jól megtartja és kiemeli a Strato hangzás áttetsző fényét. Persze ez távolról sem jelenti azt, hogy nem lehetne rajtuk metálosan zúzni, lehet, de nem az a legfőbb erőssége. A zúzást olcsóban is meg lehet úszni, például egy T-REX Bloody Mary-vel. Azonban a gazdag, homogén torzított hangzáshoz kissé más koncepció kell, éppen olyan, mint a SpinDoctoré.

Külön szeretném kiemelni páratlan hangkitartását. Ha még a SpinDoctor párosul egy jó gitárral és egy jó erősítővel, a nagyszerű hangzás "menthetetlenül és elkerülhetetlenül" be fog következni.

A humbuckeres gitárok, mint például a Les Paul egy külön dimenziót kap a SpinDoctorral. Ritkán hallható, hogy egy Les Paul hangjában van egy viszonylag tiszta, elkülöníthető mag. Ez a mag itt evidens és nyilvánvaló.

A SpinDoctor tónusa semleges, ami azt jelenti, hogy semmi mást nem csinál a hanggal, csak torzítja, de azt a legjobb módon teszi. Meghagyja a gitár és az erősítő saját karakterét is.

A teszt végére megértettem miért nevezik Doctornak is. Azért, mert amelyik rendszerbe ezt bedugják, ott nagyfokú jobbulás tapasztalható....

Jut eszembe, a hangfalszimulátor jól működik, de átütő ereje azért elmarad az erősítős használatétól. Ennek ellenére csupán kis igazítás, és gyorsan megtalálható az optimális vonal beállítás.

Ár, érték

A SpinDoktor sajnos nem biztosít "doktor létére sem" valamiféle rosszullét elleni gyógyszert, mert esetenként elkelne, amint meglátjuk a 217.200,- Ft-os árát. Bár azt írják, hogy a földkerekség legjobb torzítója, tegyük hozzá, egyben a legdrágább is. Én ezt kissé másként is tudom látni, ami persze nem vigasz annak, aki nem tudja megvenni. Bár nagyon drága, de amire készítették azt 110%-osan végzi..... Amikor ilyen drága eszközt látok, a legnagyobb szeretetem ellenére is rendkívül kritikus vagyok és azonnal eszembe jut, hogy mit hagytak ki belőle, amit igen jó szívvel vennénk, ha benne lenne.

És itt megint üzennénk a T-Rex cégnek, nagy szeretettel: Ha már előfokként is működik a SpinDoctor, ráadásul vonalból is, akkor érdemes lett volna legalább egy sztereo effektloopot kialakítani, és akkor nemcsak modernebb összeállításban lehetne használni egy vintage erősítőt, hanem jobban viszonyulna a vásárló is az árához.

A jelenleg zajló pénzügyi válság további áremelést fog hozni, tehát a fenti árat érdemes csupán tájékoztató jellegűnek tekinteni.

A SpinDoctort a legigényesebbek és a megszállottabb "vérprofik" részére tudom ajánlani, illetve mindenkinek, aki meg tudja engedni magának, és a torzítás problémáját egy életre ki akarja pipálni a probléma tárában....Mindenesetre a SpinDoctor egy életre szóló precíziós darab.

Az is meggyőződésem, hogy aki a SpinDoctort meghallja, kipróbálja, és beleszeret, utána a szervomotoros forgó potméteres megoldás már csak "hal a tortán". Igaz, hogy a drágábbik fajta hal egy nem olcsó tortán....Tudom, nem mindenki szereti a halat.....

A T-REX termékek hazai forgalmazója a Cemid Kft. Bár a termék még elég friss és új a hazai piacon, a partnerboltjaikban remélhetőleg hamarosan kipróbálhatók és megvásárolhatók a T-REX termékek. A SpinDoctort a Cemid Kft adta kölcsön kipróbálásra, melyért ezúton is köszönetet mondunk.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

2008-11-19 22:41:05