T-REX pedálok
I. rész

Egyszerre 10 pedálról írni nemcsak munka, de élvezet és persze valahol egy kegyelmi állapot is. Mennyien szeretnének a veséjébe nézni (hallani) ennyi kiváló pedálnak. Mivel a tesztre kölcsönkapott pedálok mindenféle effekteket kínálnak, így arra gondoltam, hogy csoportosítva mutatom be őket, ráadásul nem egy, hanem 3 részben. Így van lehetőség némi összehasonlítást tenni egymáshoz képest és egy teljesebb áttekintést adni róluk.

Mielőtt belekezdenék a típus szerinti bemutatásba, szeretném emlékeztetni az olvasókat egy érdekes tendenciára, ami a zenében és a hangban is szinte egyszerre nyilvánul meg. A torzító felfedezésével az elektromos gitározás és a gitárzene is elindult az egyszerűsödésnek egy elkerülhetetlen útján. Csak egy példa. A 60-as évek gitárosának ismernie és játszania kellett sok akkordot, mert az akkori zene sok akkordból épült fel. A torzító megjelenésével kiderült, hogy az akkordok nem használhatók, így a gitározás leszűkült egy akkordok nélküli zenei kifejezésmódra, cserében viszont a melodikus játék kezdett el egy jellegzetes irányba menni. Ez nem jelent feltétlen fejlődést, csupán egy másik utat. A torzítót mindannyian nagyon szeretjük, de ha nagyon lojálisak akarunk lenni magunkkal és a hanggal, akkor be kell vallanunk, hogy a torzító egy véletlenül feltalált, de szándékosan használt hangrongáló eszköz. És milyen jól tudja rongálni azt a hangot! Hát igen. A zenei világban nincs is még egy olyan eszköz, amit annyira sokan igyekeznek újra feltalálni, mint a torzítót. Az elmúlt évtizedben az analóg torzítók gyártóinak és a gyártott fajtáknak száma exponenciálisan kezdett el növekedni. A régi tönkrement torzítókat és egyéb effekteket gyártó cégeket újra feltámasztották, vagy megvásárolták, és úgy támasztották fel. Ma tehát annyi cég gyárt torzítót és annyi félét, hogy külön könyvet lehetne belőle írni. És ez a folyamat még távolról sem tekinthető lezártnak még eltart egy ideig, addig, amíg újra fel nem fedezik a vintage digitális rackes effekteket..... Egyre újabb ötletek jönnek, miként lehet eltorzítani a gitár hangját. Szinte kimeríthetetlen témakör a tervezőnek és a gitárosnak is. A torzítókban is van Trabant és van Rolls Royce. A Trabantok ideje egyrészt lejárt, másrészt van helyette más, de feltétlenül van helyük a Rolls Royce-oknak is. Egy ilyen Rolls Royce minőségű márka a dán T-REX pedál sorozat.

A "hangrongálásnak" oly művészi fokát valósították meg, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül. A mostani I. részben a T-REX torzító pedálokat mutatom be.

Moeller overdrive és boost pedál

Az ember nagyon vizuális típus. Egy-egy eszköz színe már képes előre predesztinálni a további élményeket az eszközzel kapcsolatban. Ez a krémesen zöld színű pedál, valami kellemes organikus érzetet kelt a színével. Legutóbb talán valamilyen fagylaltnak volt ilyen színe, amit nyalogattam valahol... No, majd meglátjuk a hangját később....

A Moeller az írásom bevezetőjében említett probléma megoldás eredményeként keletkezett. A T-REX-ék is tisztában vannak a hangrongáló funkcióval és arra gondoltak, készítenek egy olyan torzítót, amiben az akkordok is egyben maradnak, és ugyanakkor érezhetjük a torzítás mágikusan koszos hatását, amitől olyannyira nem tudunk szabadulni. A megoldás azonban nem oly egyszerű. Sokan keverték már össze a tiszta hangot a torzítottal és lám, mindig a torzított győzött. A Moeller analitikusan oldja meg a problémát. A torzítást a hang legelején kezdi és a kitartott szakaszon szinte már csak az emléke marad meg. Ez a "pszichoakusztikai fülbecsapás" nagyon jól működik. A Moeller két szekcióval rendelkezik. A bal oldali két potméter a torzításért felel, a jobb oldali a tiszta karakterért. Középen van egy Mix kapcsoló, amivel be lehet állítani, hogy a torzítás milyen módon, meddig uralkodjon a lecsengő hangban.

A Voice kapcsolóval a közép tartomány torzításába lehet beavatkozni, mondhatni keményebb vagy lágyabb magot képezni a hang számára.

Ez a torzító olyan hangzást ad meg, amit nagyon nehéz lenne még két külön erősítővel is megvalósítani.

Hangzás

Ilyen fajta torzítást a legdrágább, legjobb erősítőkből lehet hallani. Mindig van egy tiszta magja, és mindig harap, de csak a hang elején. A tiszta magnak köszönhetően állandóan érezzük a gitárunk saját karakterét. A torzítások az enyhétől a vad fuzz jellegűig terjednek, de mindegyik nagyon zenei. A Moellert hallgatva az volt az érzésem, hogy ezek a fiúk kidesztillálták a legjobb torzított hangokat és beletették nekünk ebbe a dobozba. Mint egy finom krémes fagyi, de átható, intenzív ízzel.... A kipróbált torzítók közül a Moeller adta a legkarcosabb élű torzítást nagyjából hasonló beállítás mellett.

Mudhoney overdrive torzító

A Mudhoney névre keresztelt torzító megint csak nem egy egyszerű eset. Kinézetre annak látszik, azonban miként a színe is sugallja, telt, meleg és vastag érzetet kelt már kinézetében is. A hangja is ezt követi.

A cél az volt, hogy minél vastagabban tartani a gitár tónusát és közben a finom, éppen csak megtört overdrive torzítástól, az agresszív fuzz jellegű torzításig terjedjen tonális palettája. Mint más torzítónál, itt is találunk egy Gain, Tone és Level szabályzót, azonban a szabályzási tartományuk meglehetősen nagy.

Hangzás

Sokféle hangzás idézhető fel gitártól és erősítőtől függően. A feltűnő karakter a vastag húsos hangzás, ahol kisebb gain tartományokban az akkordok is egyben maradnak egy darabig, majd a Boost bekapcsolásával és a Gain további növelésével egy furcsa fuzz hangot kapunk, ami attól furcsa, hogy iszonyúan vastag, homogén és magja van. Tónusa a legsötétebb és egyben leglágyabb a kipróbált torzítók közül azonos beállítás mellett, már amennyire azonosan be lehet őket állítani..

DR Swamp torzító

Az égnek van néha ilyen kék színe. Minden esetre a szép kékség kellemes asszociációt vihet a hangi élménybe, de ha nem, akkor annál inkább jobb kontraszt lesz a hang és a küllem között.

A cél az volt, hogy aki már eleve kedvelte a Dr Swamp jellegzetes torzítását, ebben az új változatban egyetlen gombnyomással a potméterek tekergetése nélkül tudjon a gitáros egy kísérő hangszínről egy szóló hangszínre kapcsolni. Ez valójában két torzítót jelent egy dobozban. A kezelőszervek megegyeznek bármely más torzítókon találhatókkal, Gain, Tone és Level.

A Tone esetében van egy kis VPS érzetem, de mivel jól néz ki, és egyben mutatja melyik hangszín működik, megbocsátom neki.

Hangzás

Meglepő a széles hangzás tartomány, a hang élével mintha külön foglalkozna ez a torzító, és ez így is van. Kristály tisztán kezdődik a hang és a lecsengő szakasz a Gain mértékétől függően lesz torz, de a lecsengés vége tiszta marad. Ezzel el tud menni a kemény, torkos hard rock torzításig, sőt a sistergős fuzz-ig, de az is használható marad. Egyszerű kivitel ellenére sem lehet azt mondani, hogy egyszerű torzító. Több annál. Talán az is mondható, hogy a torzításban felfedezi a tiszta magot.... Ha valakinek van egy imádott jó Stratója, akkor ebben az irányban érdemes torzítani, mert megmarad a gitár áttetsző tónusa a torzított hang mögött.

Összehasonlítva az előzőekkel, ez adta a legfeszesebb hangzást nagyjából hasonló beállításban.

Bloody Mary metal torzító

Csak rá kell nézni, metál színű, és a káosz vonalai szabdalják át, hogy a végén egy koponya sziluettje rajzolódhasson ki. Kicsit Terminátor benyomása is van az embernek, ami maga a halál, ha emlékszünk a Terminátor című filmre. Nem is lehetne jobb tálalása ennek a torzítónak, mint ez a jelképes koporsó.....No de mit is temetünk? A korábbi jellegtelen recsegős, sistergős, szutyogós torzítókat.

Erről sem lehet elmondani, hogy iskolás torzító. A hangszínszabályzó szekciója, csakúgy, mit egy erősítőn Low, Mid, High tartományokra oszlik és ezen belül számtalan hangszín előállítható.

Hangzás

A Gain szabályzó igen nagy tartományban szabályoz, így, ha létezik, akkor a jól fésültebb akadémikusabb metál hangszíntől a death metál szuper telített hangzásig minden beállítható. Van azonban egy nagy különbség. Míg az olcsó metál torzítók nem törődnek a hang magjával, itt ez is állandóan hallhatóan, jól megformálva jelen van. Az eredmény pedig egy nagyon meggyőző magvas metál hangzás, ahol a gitár hasznos felharmónikusai még mindig egyben tartják az összhangzást. Az egyik legjobb metál torzítónak tartom, amit valaha gyártottak. Teljesen más, mint a többiek, semmi hasonlóságot nem mutat a többivel azonos beállításnál. A Bloody Mary egy teljesen más világ a torzítók világán belül. Nagyon érdekes, izgalmas és állandóan csiklandozza az ember fantáziáját.

Twin Boost pedál

Az alkonyi kék színű doboz, azt sugallja, hogy hamarosan itt az este és hamarosan kezdődik valami szuper rock koncert, ahol talán éppen ilyen Twin Boost pedálal érnek el valami libabőrt előidéző jó hangzást.

Sokan nem értik mire jó ez a pedál. Akik már eljutottak odáig, hogy megkedvelték, és nem tudnak megválni az öreg csöves erősítőik hangjától, ugyanakkor szeretnének olyan torzítást kihozni a cuccból, amit maga az erősítő állít elő, nem valami külső torzító. Ilyenkor kell egy további erősítő fokozatot az erősítő elé beiktatni, ami már képes lesz akkora jelet adni, ami simán torzításba hajszolja az öreg csöves erősítőt. Csakhogy ezt lehet sokféleképpen tenni. A nagy felismerés akkor történt, amikor rájöttek, hogy a fülünk számára éppen a közép tartomány torzítása a legkellemesebb. Elkezdődött egy folyamat, amikor ki-ki megépítette magának a saját közép kiemelő erősítő fokozatát, (Toni Iommi, Brian May, stb) és ezzel új irányt vett az erősítők gyártása is.

A T-REX Twin Boost ezt a közép kiemelést duplán kínálja, külön 3 tartományú hangszínszabályzóval. Nagyon sokoldalúan használható, különféle tónusú, kis és közepes torzításokat érhetünk el öreg erősítőkön, újabbakon pedig, tovább fokozható a torzítás általunk megszabható irányban. Használható szóló kiemelésre, vagy csupán hangszínváltásra is.

Hangzás

A Twin Boost nagyon ügyel arra, hogy ő maga ne tegyen a hanghoz torzítást, csupán a megfelelő tartomány kiemelésével vagy éppen csillapításával befolyásolja az erősítő természetes túlvezérlését. Ezért hangja semleges és jól hagyja élni a gitárok és az erősítők eredeti karakterét.

Összegzés

A T-REX 17 féle pedált gyárt. Ezek közül van pár, amit a basszus gitárosok részére készítenek, ezeket nem állt módunkban kipróbálni, azonban, most 5 alapvetően a torzított hangzást előállító pedálokról van egy közös benyomásom, ami mindegyikre egyaránt vonatkozik.

Elmondható róluk, hogy tonális szempontból eléggé semlegesek, nem viszik el a gitár vagy az erősítő hangját egy harmadik irányba. További közös tulajdonság, hogy a torzítást igen nagy műgonddal, koncepciózusan formálták meg. A koncepció lényege, a hang kitartott részében állandó áttetsző mag képzése. Ez a tulajdonság, még a legjobb torzítóknál sem mindig szempont.

Ár/ érték arány

Már elhangzott, hogy úgy tartják, a T-REX torzítók a földkerekség legjobb torzítói, és egyben a legdrágábbak is. Az ár nemcsak a termékből élők mohóságát és arcátlanságát, - és ebben benne van az állam is,- hanem a beépített tudást, kísérletezést és technológiát is magában foglalja. A Rolls Royce ára pedig köztudottan mindegyik felsoroltat magában foglalja, és ezt a világ el is fogadja úgy ahogy van. Ha nem fogadná el, akkor nem lenne Rolls Royce.

Én magam problémamegoldó típus vagyok. Ha írok egy hangszerről, akkor ez a tulajdonságom mindig befolyásolja a kialakult benyomásaimat és véleményemet. Ez esetben is így van, nem a tárgyat látom, hanem a problémát. Eképpen csak azt tudom mondani, hogy akinek a fenti pedálok megoldják a problémáit, azok számára ne a színes fémdoboz ára legyen a mérvadó, hanem a megoldás által megtapasztalt valóság teljessége. Azaz, nem a dobozért fizetünk, hanem a problémától való megszabadulásért és a rajta tapasztalható élményért. (Persze ettől még sokaknak így is sokba kerül a megfejtés...)

Az alábbiakban csupán tájékoztató jelleggel közöljük az árakat, amik még a világgazdasági válság begyűrűzése előtt lettek kiszámítva. A jövőben lehet számítani további áremelésekre, amitől persze a pedálok nem fognak még jobban szólni.....

Moeller: 72.700,- Ft
Mudhoney: 52.900,- Ft
Dr Swamp: 72.700,- Ft
Bloody Mary: 52.900,- Ft
Tin Boost: 52.900,- Ft

A T-REX termékek hazai forgalmazója a Cemid Kft. Bár a termék még elég friss és új a hazai piacon, a partnerboltjaikban remélhetőleg hamarosan kipróbálhatók és megvásárolhatók a T-REX termékek. A SpinDoctort a Cemid Kft adta kölcsön kipróbálásra, melyért ezúton is köszönetet mondunk.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

2008-11-20 22:42:38