T-REX pedálok
II. rész

A T-REX pedálokat bemutató írásunk 2. részében néhány érdekes pedált mutatunk be. A Cemid Kft kölcsönadta az egyik bemutató készletét, amit ezen a képen is láthatunk.

A pedálokat összekötve készen kaptuk, csak a hálózati aljzatba be kellett dugni és csatlakoztatni a gitárt és az erősítőt, innen már gyorsan ment az egész.

Comp Nova kompresszor

A kompresszor jó ideje megszokott és nélkülözhetetlen része lett a gitáros hangláncának. A hanglánc legelejére kötjük be. A kompresszort több okból használják, minden esetben hangosabbá akarják tenni a gitár jelét, vagy olyan részleteket kiemelni, ami szélesebb dinamika tartományában ugyan benne van a hangjában, de az egyéb hangszerek hangzásában elveszik. Ezért például szóló kiemelésnél vagy tiszta hangú ritmikus, pl funky kíséreteknél szinte kötelező. Használják még a hangkitartás növelésére is. A T-REX Comp Nova nevű pedálja mindezekre készült.

A kellemes zöld pasztel színű doboz szinte sugallja a természetességet, amit aztán meg is hallunk annak ellenére, hogy a kompresszor is a hangrongálók klubjának örökös tagja..... A kompresszió mértéke ( Comp), a reagálás gyorsasága ( Attack) és a kimeneti szint szabályozható rajta.

Hangzás

A Comp Nova-t is a jobb pedálos kompresszorok közé sorolnám, alacsony alapzaj, vastag tónus és széles szabályozási tartomány jellemzi. Hangja semleges, a dinamikaszabályzáson túl, nem tesz hozzá a hanghoz.

Tremster termoló pedál

A termoló pedálok a hangerőt változtatják periódikusan egy oszcillátor segítségével. Az első termoló effekteket öreg Fender és Vox erősítőkben alkalmazták először a hatvanas években. A mai zene már nem használja oly gyakran, de mint különleges effekt azért előfordul. A T-REX úgy érezte, hogy nem lenne teljes a választék egy Tremoló nélkül, így megalkották a Tremstert. A Ferrari piros színű pedál színével kissé kilóg a sorból.

Szabályozható rajta a moduláció mélysége, vagyis az effekt intenzitása, az oszcillálás sebessége és a kimeneti szint.

Hangzás

Hangzásáról alig lehet valamit mondani, mivel csupán a hangerővel operál. Feltűnő viszonylag alacsony zajszintje, nem színez sokat.

Replica Digital Delay

A Replica egy digitálisan működő visszhang pedál. Az alkalmazott algoritmus által kreált hangzás nagyon emlékeztet a régi szalagos visszhangosítók hangjára.

A szabályozható paraméterek a TIME, REPEAT, MIX és LEVEL. Van rajta egy High Cut gomb, amivel a hagyományos digital delay hangzásból át lehet kapcsolni a '60-as évek öreg szalagos visszhangosítóinak hangzására.

Egy másik nyomógombbal a késleltetés felbontását lehet igazítani 1/4 vagy 1/8 értékű hanghoz. A lábkapcsoló pedig lehetővé teszi a Tap Tempo alkalmazását, azaz a zene ritmusához igazítható az ismétlés tempója és ritmusa. Számos ismert gitáros használja, akik már belefáradtak a bonyolult, nehézkesen programozható multieffektekbe. Ilyenek például Carlos Santana, Gary Moore, John Mayer, Greg Lake, és Steve Morse.

Hangzás

A készülék hallhatóan digitális, ezt mutatja például a Tempo gomb forgatásakor hallható jellegzetes hang, ami nem zavaró, de utal az algoritmus működési módjára. Hangja nem színez sokat, de hallható, hogy konverterek is vannak ebben a pedálban.

Alkalmazás

A Replica pedálra valamiért nem tettek Mix szabályzót, így sorba kötve a többi pedállal, mindig ki vagyunk szolgáltatva a Delay színezetének. Ezt oly módon kerülhetjük ki, ha a Replica-t loopba kötjük és jelét külön keverjük a direkt hanghoz. Ezt valószínűleg szándékosan alkották meg így, hogy ezzel is emlékeztessen a régi visszhangok hangzására, amikor az effekt loopot még nem ismerték. A tapasztalataim azonban azt mutatják, hogy a mai gitárosok nem igazán szeretik azt az öreg visszhang effektet. Azonban van rajta egy direkt hang kimenet, amivel egy másik útba csatlakozhatunk.

Ez tehát az egyik készülék, amit a cég szándéka ellenére loopban kellene használni, és nem sorbakötve a többivel.

Most viszont fennáll az a lehetőségem, hogy mivel a Cemid forgalmazza a megoldást is, így javaslatot tehessek arra, hogy ezt a problémát a Tonebone loop pedálok valamelyikével egyszerűen meg lehet oldani. A Tonebone éppen ezekre a problémákra keres és ad választ. Javaslom tehát megkeresni a honlapunkon a Tonebone pedálokról szóló írásokat és ott meglehető a megoldás is.

Reptile

A Reptile ugyancsak kilóg a sorból intenzív narancssárga színével Közismerten a rovarok és persze az emberek is vonzódnak a narancs színhez, így lehet valamiféle hátsó szándék a szín alkalmazása mögött.

A Reptile egy modulátorral kombinált visszhang szerkezet, ugyancsak digitális működésű. A késleltető funkción túl modulálja a késleltetett hangot. A szabályozható paraméterek Echo, Repeat, Level Time. Erről is hiányzik a Mix paraméter, így ugyanaz vonatkozik rá, mint az előző pedálra, azaz egy effekt loopba bekötve hallhatnánk azt legjobban amit tud. Sajnos ezen még direkt kimenet sincs, tehát csak loopba bekötve hallható az amit igazán tud.

Hangzás

Érdekes keverékét adja, a phaser, chorus, flanger effekteknek. Mivel a direkt hang nem szól a hangban, alig lehet eldönteni mit hall az ember. Persze ha loopba kötjük, akkor már a fülünk tudni fogja mi zajlik.

Room Mate

Egy sztereo zengető pedálról van szó. Nem rugósról, mert ahhoz ez a doboz túl kicsi, hanem digitálisról. A dobozba beépítettek egy csövet is, amitől még vastagabban szól a cucc. A Room Mate esetében nem az volt a koncepció, hogy készítsenek egy minél inkább a terem hangját utánzó pedált, hanem valamiként visszaidézzék a régi rugós zengetők által produkált atmoszférát, ami annál jobb, homogénebb és kevésbé színez.

Négyféle zengés karaktert lehet beállítani, ezen kívül a magas vágást, a hangerőt és a direkt/effekt hang arányát (Mix). Ennél a készüléknél már van Mix, így teljes értékű tagja lehet egy láncnak, bár szívem szerint 100% Mix állásban ezt is loopban használnám.

Hangzás

Hangminősége messze felülmúlja a rugós zengetőkét, azokét is, amiket drága csöves erősítőkbe szerelnek. Ennek a kis Reverbnek tehát van létjogosultsága és aránylag tiszta hangja nem mossa szét a drága pénzen megalkotott gitárhangzást. A zengetőkkel kapcsolatban nagyon szigorú vagyok. A jó zengető áldás, a rossz átok..... Mint mindent, ezt is ízléssel, mértékkel kell alkalmazni.

Összegzés

Továbbra sem tudunk napirendre térni a magas áron, ami még vélhetően tovább emelkedik a közeli jövőben. A T-REX pedálok elértek egy hangminőséget, amit ilyen pedálos kivitelben nem lehet már lényegesen fokozni a rendelkezésre álló technológiával ebben az árkategóriában.

A bemutatott készülékek árát az alábbiakban közöljük, ami csupán tájékoztató jellegű.

Comp Nova kompresszor pedál: 52.900,- Ft
Tremster Tremoló pedál: 52.900,- Ft
Replica visszhang pedál: 128.700,- Ft
Reptile modulációs pedál: 80.900,- Ft
Room Mate zengető pedál: 103.500,- Ft

A T-Rex kínál különféle pedál tartó kereteket és nagyon jó kinézetű hordtáskát is. Remélhetőleg ezek ára is hamarosan megjelenik a Cemid. Honlapján. A pedál tartó keretre tépőzárral lehet rögzíteni a pedálokat.

A T-REX termékek hazai forgalmazója, mint már említettem a Cemid Kft. Bár a termék még elég friss és új a hazai piacon, a partnerboltjaikban remélhetőleg hamarosan kipróbálhatók és megvásárolhatók a T-REX termékek. A SpinDoctort a Cemid Kft adta kölcsön kipróbálásra, melyért ezúton is köszönetet mondunk.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

2008-11-22 03:58:03