Tascam MP-GT1 gyakorló eszköz gitárosoknak

Megint egy olyan eszköz, aminek elég nehéz nevet adni. Képzeljetek el egy kis dobozt, ami lényegében egy MP3 lejátszó és ugyanabban a dobozban van egy mini multieffekt, torzítóval és minden szükséges dologgal, és mindez fejhallgatóval kiegészítve egy ideális gyakorló eszköz. Kiválasztod azt a zenét, vagy ha nincs, akkor számítógépről betöltöd, amire szeretnél játszani, majd kiválaszthatsz hozzá egy jó hangszínt és máris mehet a gitár karaoke, tudsz gyakorolni kedvedre, senkit nem zavarsz vele. Valami ilyesmit szeretnék bemutatni. Külön külön már kitalálták mindegyiket, de ilyen praktikus, kompakt csomagban a Tascam hozta ki először. Ez a gyakorló készülék a miniatürizálás egyik csodája. Csupán a kezelhetősége korlátozza a nagyságát. Ha a mikroelektronikán múlna, akkor egy köbmilliméteres helyen elférne mindaz, amitől ez a szerkezet működik, de a kijelző, a csatlakozók és egyéb szabályozó eszközök.

A mérete valamelyest kisebb, mint a fenti fotón látszik, pontosan 78mm x 110mm x 25,5 mm. A kezeléshez szükséges gombok, továbbá a kijelző a front lapon van minden más egyebet a doboz oldalain helyeztek el.

A képeken látható, hogy a gitár bemenete a legterjedelmesebb csatlakozó aljzat. A készülék bekapcsolója kissé trükkösen működik. Egyik irányba el kell húzni a kapcsolót, úgy tartani egy pár pillanatig és akkor bekapcsolódik. A szerkezet működik belső elemről, és külső tápadapterrel is.

Az oldalán elhelyezett USB aljzat teszi lehetővé a számítógéphez való csatlakozást. Erre azért van szükség, hogy a memóriáját feltölthessük MP3 hangmintákkal. Hangmintáknak nevezem azokat a zenei alapokat, amikről csak a gitár hiányzik és így lehet vele együttjátszani. A memóriájában találunk előre elkészített mintákat különböző stílusokban. Persze az új tulajdonosnak az első dolga kell, hogy legyen végighallgatni az összes benne lévő zenei alapot. Ami jó azt meg lehet hagyni, ami nem jó azok helyett lehet újakat szerezni vagy készíteni.

A gitár csatlakozása után be kell menni az effektek menüjébe és ott ki lehet választani a megfelelő presetet, ami torzítókat, modulációs és delay effekteket tartalmaz, sőt még reverbet is. Tudjuk szabályozni a gitár hangerejét, de a zene és a gitár hangerő arányát is.

A gyakorláshoz két alapvető összeállítást valósíthatunk meg. Használhatunk egy sztereó fejhallgatót 3,5 mm-es csatlakozóval, vagy csatlakozhatunk egy aktív hangfalas sztereó rendszerhez, vagy keverőhöz, gitárerősítőhöz:

13 féle alap effektből választhatunk. 3 effekt köthető össze egy láncba, és a lánc végén egy hangerőszabályzó modul is van. A készülék memóriájában 73 preset van. Ezt láthatjuk az alábbi ábrán, ami a kijelzőn jelenik meg.

A rendelkezésre álló effekteket az alábbi táblázat tartalmazza:

A 73 db preset összeállítása is kiolvasható az alábbi táblázatból. Látható, hogy tiszta és torzított hangszínek egyaránt a rendelkezésünkre állnak.

A tervezők természetesen nem feledkeztek meg a gitárhangolóról sem. A menük között a gitárhangolót megtalálva az alábbi ábrát láthatjuk a kijelzőn:

Ha lemerül a belső elem, ami egyébként tölthető, akkor a külső táp adapter vagy az USB csatlakoztatása is tölti őket. Az elem cseréje a készülék dobozán található csavarok kicsavarása után lehetséges.

Szolgáltatásai

Nem is gondolnánk mekkora tudása van ennek a kis doboznak. Számos apró figyelmesség és kényelmi szolgáltatás kényeztet bennünket. Néhányuk nem is annyira a luxust, mint inkább a takarékosságot célozzák. Az alábbiakban felsoroljuk a legfontosabb szolgáltatásokat:

Automata kikapcsolás a beállított időn belül
Gyorskereső és behallgató funkció a zene keresésben
Kijelző háttérvilágítás automatikus kikapcsolása az elem takarékosság érdekében
Kijelző kontraszt beállítása
Háttérvilágítás erőssége
Inicializálás
Memória formattálás

Hangminőség

Egy ilyen gyakorló eszközt nem tesztelünk hangminőség szerint, mert a funkciója ellátásához nincs szükség kimagasló felbontású hangra. A gitáreffekt része 44,1 kHz mintavételezésű hangot használ, ami egyezik az MP3 felbontásával, és a hallható hangminőség MP3-asnak megfelelő. A frekvencia átvitel a specifikáció szerint 20 Hz-től 20 kHz-ig terjed, 0,05% harmónikus torzítást és 90 dB-es jel/zaj viszonyt ígér. Mindez persze vonzó, de a hangminőséget az alkalmazott AD és DA konverter, valamint a fejhallgató erősítője is befolyásolja. Azt bizton állíthatom, hogy a hangminősége bőven jobb, mint amire számítottam ettől a kis gyakorló eszköztől. Talán azt javasolhatnám, hogy szerezzünk be egy közepes fejhallgatót, semmiképpen ne a miniatűr füldugókat, mert tragikus hangminősége mellett még tragikusabb halláskárosodást okoz hosszú távon.

Használhatósága

Igen egyszerű, aki már kezelt MP3 lejátszót és multieffektet annak gyerekjáték kezelni ezt a nem is annyira gyerekjátékot.

A szerkezetet javasolt fogyasztói árát az importőr 60.000,- Ft-ban határozta meg. A bolti árak ennél alacsonyabbak. Az ember érdekes módon reagál az árakra. Ha valami nagy és nehéz, akkor valahogy szívesebben ad több pénzt érte, és tudat alatt talán azt mondja, ebben benne van az anyag.... Az MP-GT1-ben a tudás van benne és a lehetőség. Nem akarok az ára alapján ítéletet mondani egy eszközről, mert ez most tényleg kicsi, de itt az ember egy miniatűr playback stúdióval sétálhat a zsebében rengeteg lehetőséggel, mindenekelőtt azzal, hogy bárhol lehet gyakorolni és jó minőségben visszahallani amit csinálunk. Azt azonban sohasem hallgatom el, amikor egy ilyen cucchoz nem kapunk legalább egy táp adapter....márpedig nincs hozzá és azt külön kell megvenni.

A Tascam MP-GT1 gyakorlót az AudMax Kft-től kaptuk kölcsön kipróbálásra és bemutatásra, köszönet érte.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

2008-02-26 08:00:00