A Bricasti cég képviselete hazánkban

Bizonyára nem sokak számára ismert a Bricasti név. Tulajdonképpen a Lexicon cégtől elbocsátott három kiváló szoftverfejlesztő mérnök neveinek összeolvasztásaként jött létre a szép mediterrán hangzású márkanév. Ugyanis a Lexicon cég szomorú történetű leépítése ezt a három kiváló szoftver zsenit az utcára tette, akik alapítottak egy új céget, amivel a térszimuláció technológiájában szeretnék megvalósítani azt az előrelépést, amit a Harman Cardon birodalom által szétzüllesztett Lexicon már nem tehetett meg. Az bizonyára közismert, hogy a céget azért vásárolta meg a Harman, hogy kiiktassa a legnagyobb tudású konkurenciáját a digitális jelfeldolgozó iparban, számára használható potenciálját pedig ne high-end termékek, hanem tömegcikkek tervezésére használja fel. Az irányítható és befolyásolható emberek ma már a Line6 fejlesztéseken dolgoznak, a Lexicon maradékát pedig kirúgták a cégtől. A volt tulajdonos.pedig hatalmas végkielégítésével valamelyik tengerparton tölti élete hátralévő részét. Ismert, tipikus kapitalista történet.

A Bricasti cég tehát jelen van és már elkezdték bemutató körútjukat egy teljesen új térszimulátorral, az M7 Stereo Reverb Processor-ral. Azzal is eldicsekedhetünk, hogy magyarországi képviseletüket a Chromatica Kft látja el.

Az említett új termék az M7 várhatóan az év legvégén kerül piacra. Már most lehet tudni, hogy az új térszimulátor messze felülmúlja az eddigi legnagyobb cégek által valaha készült legjobb zengetők teljesítményét. Miközben a számítógép alapú hard-disc rendszerekhez jelenleg a mintavételezés elven működő konvolúciós reverb pluginok jelentik a végső megoldást, addig a Bricasti továbbra is a real time algoritmusokban hisz és ezen a területen sikerült egy forradalmian új algoritmussal előállnia. Mi sem szemlélteti jobban a hatalmas tudású algoritmust, hogy egy 6 db Analoge Device Dual Core DSP-vel működő hardver végzi az irdatlan számítási procedúrát. A tervezők azt nyilatkozták, hogy ezzel az algoritmussal sikerült kiküszöbölni azt a néhány megoldhatatlannak látszó problémát, amit az FDN (Feedback Delay Network) technológia elkerülhetetlenül okozott. (színezés, rossz irány felbontás, stb.)

A Bricasti érthető okokból egyelőre nem árult el sokat az algoritmus működéséről, azt viszont ígérik, hogy nagy áttörést fog jelenteni ebben a technológiában. Erre a bejelentésre reagálva a térszimulációval foglalkozó stúdiótechnikai szakmai weblapok, és magazinok nagy reményekkel és kilátásokkal tekintenek az új termékre. Ez annál inkább is helytálló, mivel az elmúlt 10 évben a TC VSS3 algoritmus megjelenése óta lényegi áttörés nem történt a térszimulációs technológiában. A konvolúció, azaz az impulzus válaszok elvén működő térszimuláció ugyan megjelent, mint alternatíva, azonban sem szoftverileg, sem hardverileg nem jelent meg olyan elérhető az alapvető problémákat megoldó termék, melyre bizton lehetne mondani, hogy megold minden térszimulációs feladatot. Ráadásul a konvolúció még számos gyermekbetegségével küzd.

Arra már konkrét ígéretet kaptunk, hogy honlapunk ez első beérkező darabot azonnal tesztelni fogja és az eredményről beszámolunk a tőlünk telhető legnagyobb alapossággal és részletességgel. Addig is érdemes elmerülni a kapcsolódó linkekben.

Szabó Sándor

2007-02-14 14:31:13