Audix stúdió kondenzátor mikrofonok

Az alábbiakban bemutatunk pár stúdió használatra készült mikrofon típust, köztük egy két igen különleges modellt.

SCX-25: Ez a gyönyörű mikrofon azért néz ki ilyen szépen és karcsúan, mert a szükséges áramkör immár elfér a mikrofon szárában és ezzel a membrán elrendezéssel ez a rovargyűjtők által is használt nagyító lencsére hasonlít.

Az eleganciáján túl sokodalúsága tűnik fel, ha valaki elkezdi tanulmányozni a brossúráját. Az ütőhangszereket leszámítva minden hangszer és hangforrásra javasolt. A szólóének, háttér vokál, ambient mikrofon, overhead, szimfónikus nagyzenekar, marimba, vibrofon, zongora, akusztikus gitár, szaxofon, fuvola, stb hangfelvételére ajánlja az Audix cég az SCX-25-öt.

Az SCX-25 szélessávú cardioid karakterisztikájú kondenzátor mikrofon. Átvitele 20 Hz-től 20 kHz-ig terjed. A mikrofon belső kialakítását úgy oldották meg, hogy a diafragmát teljesen izolálni tudták a mikrofontesttől és a belső áramköröktől.

Érzékenysége 27 mV. Ha megnézzük a polárdiagramját, akkor látható, hogy 80 Hz és 11 kHz között eléggé lineáris, 200 és 300 Hz között van egy mindössze 1 dB Kiemelés, és maximum 1 dB szintű enyhe hullámzások vannak a diagram vonalában. Egészen 60 fokos szögeltérésig közel ez a hangkép hallható. Ennél nagyobb eltérés az axistól erős közép hiányt mutat 1 kHz közép-frekvencia magasságában, de a mélyek is csökkennek. Ebből az olvasható ki még a meghallgatás előtt, hogy axisban egy igen korrekt eszközzel állunk szemben. Az axisból 60 foknál jobban kimozdulva egy közepekben szegényebb hangképet kapunk kevesebb méllyel, azaz vékonyodik a hangkép. Ez a tulajdonsága persze a jó hangmérnök kezében előnyére fordítható, ugyanis a membrán szögének állításával hatékonyan formálható a hangkép. Ez különösen akusztikus gitár közelről mikrofonozott felvételénél jöhet nagyon jól.

Az SCX-25 a gyári leírások és ajánlások szerint alkalmas a zongora kihangosítására és felvételére még lezárt zongorafedél esetén is. Ugyanis szinte minden alkalommal, amikor a húrokhoz közelről mikrofonoznak és a tetőt lecsukják, akkor vagy nagyon harsány, vagy dobozhangú lesz a hangzás. Az SCX-25-el ez másként van. A hangkép nem lesz dobozhangú és sima egyenletes hangkép érhető el.

Az SCX 25-höz kínálnak egy APS-2 2 csatornás tápegységet.

A meghallgatás is azt mutatta, hogy az SCX-25 nagyon természetes, sima hangképű mikrofon. Nincs kiemelkedő fénye, mint hasonló nagy diafragmás mikrofonoknak, ugyanakkor említésre méltó színezése sincs. A mélyei ugyan nem mennek le nagyon a szub-bass tartományba, de nincs is rá szükség, mert ameddig jelentősebb esés nélkül átvisz ott nagyon tiszta.

Maga a mikrofon minden tekintetben pozitív benyomásokat keltett bennem, azonban örültem volna, ha ez a konstrukció lehetővé tette volna az omni karakterisztikát is.

A mikrofon egy szivaccsal és plüssel bélelt fadobozban lakik, melyben megtalálható a mikrofon kengyel is.

Ára: bruttó 231.000,- Ft.

Az SCX-25 nagy előnye, hogy használatával megspórolhatók a költséges zajcsillapítós felfüggesztők. A fentiekben említett belső izolálás a külső csillapító felfüggesztők alkalmazását teljesen kiküszöböli, így gyorsan felállítható.

A meghallgatásnél az is feltűnt, hogy közeli mikrofonozásnál nem tapasztaltam erős proximity hatást, azaz nem mélyült a hangkép annyira, mint más mikrofonoknál.

Kellemes tulajdonságai:

  • sima természetes hangkép
  • nincs jelentős színezése
  • kicsi proximity hatás
  • sokoldalúan használható

Kellemetlen tulajdonsága:

  • csak cardioid karakterisztikája van

SCX-one cserélhető kapszulás kondenzátor stúdió mikrofon

Az SCX-1 mikrofon cserélhető kapszulás kivitelben készül. Négy karakterisztikával használható. Hypercardioid, cardioid, valamint kétféle omni, melyből az egyik kissé kiemelt magasakkal rendelkezik távolabbi hangforrások befogása céljából.

A mikrofonok transzformátor nélküli áramkörrel készülnek. Alapzajuk nagyon alacsony, átvitelük széles sávú és ehhez 48-52 V fantom tápfeszültséget igényelnek.
Ebből a sorozatból válogatott párokat is lehet rendelni.

Természetesen a különféle kapszulák átvitele és egyéb elektromos jellemzőik változnak. Átvitelben sem pontosan azonosak, és linearitás tekintetében sem egyformák.

SCX-c: cardioid iránykarakterisztikájú, érzékenysége 1,4 mV, átvitele 40 Hz-20 kHz-ig terjed. 130 dB hangnyomást képes kezelni torzításmentesen. A mély átvitele 50 Hz-nél rohamosan elkezd esni, a magas pedig 13 kHz körül kezd esni és 20 kHz-nél már több mint 10 dB-vel kevesebb hallható. Hangképe tiszta. Minden olyan helyzetben jólhasználható, ahol a hangi információ belefér a fent említett átviteli sávba.

SCX-hc: hyper cardioid karakterisztikájú, a sorozatban ez a legirányítottabb kapszula. Érzékenysége 1.0 mV, átvitele 40 Hz-20 kHz-ig terjed. 130 dB-ig kezeli a hangnyomást torzítás mentesen. A mélye csak 100 Hz körül kezd esni, de mindössze 5 dB-t, a magasában pedig van egy kis emelkedés, ami 6kHz-nél kezdődik 10 kHz-nél tetőz kb. 3 dB kiemeléssel, majd 20 kH-nél ismét visszatér 0 dB szintre. Ez a mikrofon enyhe fémes színezetet mutat, cserében azonban távolabbi hangforrásokról meglepően sok és részletes magas tartományú információt közöl.

SCX-o: omni karaterisztika, 1,2 mV érzékenységgel, 132 dB hangnyomás kezelés és az előzőeknél szélesebb és lineárisabb átvitel 20 Hz és 20 kHz között 3db-en belül marad a linearitása, gyakorlatilag nem hallható színezés.

SCX-op: Omni karakterisztika némi magas kiemeléssel. Mélye az előzőhöz hasonló, magasai 2 kHz környékén elkezdenek emelkedni, úgy 8kHz-nél tetőzik kb. 4 dB-el majd visszatért 0 dB körüli értékre 20 kHz.nél. Ez a mikrofon enyhe fémes színezettséget mutat, azonban nagyobb távolságból is képes részletes magas tartományú információt hallani. Érzékenysége 1,2 mV és 132 dB hangnyomást képes kezelni.

Az SCX sorozat árai a következők:

SCX-1c 184.560,- Ft
SCX-1hc 197.280,- Ft
SCX-1o 184.560,- Ft

Az SCX-1op-ről nincs árinformációnk, de nagy valószínűséggel annyiba kerül mint az SXC-1hc.

Az SCX igen figyelemreméltó mikrofon készlet, sokoldalúan használható érdemes egy párat tartani mindegyik kapszulájával és ezzel egy minden célra alkalmas stúdió készletet kapunk.

A hypercardioid mikrofonokkapszuláktól kissé több mélyet vártam.

ADX10-FL-P miniatűr csiptetős fuvola mikrofon

Az ADX10 egy miniatűr cardioid kondenzátor mikrofon. Az FL-P változat kifejezetten ajánlott fuvola kihangosításához, vagy más olyan hangszerhez melynél fontos a kis súly, a könnyű és egyszerű installálás. A készlethez adnak egy fuvolára felszerelhető adaptert, amivel rezgésmentesen csatlakoztatható a kisméretű mikrofon. Adnak hozzá egy APS-910 típusú fantomtáp adaptert, benne az előerősítővel, ami 52 V előfeszítést biztosít a mikrofon kapszula számára.

Sajnos a tesztre elhozott mikrofonban nem találtam brossúrát a polár diagramjáról. Az átvitele a meghallgatás során igen széles sávúnak bizonyult eléggé egyenes, enyhén hullámzó átviteli görbével. A zajszintje megfelelően alacsony. Bár fuvolával nem volt módom kipróbálni, akusztikus gitárral teljesen jól szólt, részlet gazdagon, számottevő színezés nélkül.

Bár egy ilyen mikrofon hosszú időn keresztül jól szolgálja a gazdáját, ára kissé magas.

Ára: bruttó 73.200,-Ft

ADX-20i miniatűr csiptetős kondenzátor mikofon fúvós hangszerekhez

Az ADX-20i egy kisméretű csiptetős kondenzátor mikrofon, mely minden olyan helyzetben használható, ahol csíptetéssel felszerelhető. Fúvós hangszerekhez elsődlegesen ajánlott. Hypercardioid karakterisztikájával kis áthallás mellett igen nagy hangerő érhető el színpadi használatkor. Az Audix cég ambience mikrofonként is ajánlja. Átviteli görbéje viszonylag egyenes, a mélye is elegendő, a magasa pedig 15 kHz után esik pár dB-t. Hangképe igen tiszta, levegős.

APS-911 fantom adapter jár a mikrofonhoz és adnak hozzá egy hajlékony felfüggesztő szerelvényt, mely a hangszerhez csíptetve rezgésmentesen tartja a mikrofont.

Érzékenysége 5,2 mV, 130 dB-t tud kezelni torzítás nélkül. Jel/zaj viszonya 65 dB, ami bár lehetne jobb is, ilyen kis méretű mikrofonnál ez elég tipikus.

A készlethez adnak egy APS-910 típusú fantomtáp adaptert, benne az előerősítővel, mely 52 V előfeszítést biztosít a mikrofon kapszula számára.

Ára: bruttó 63.600,-Ft, az előző változatnál valamelyest kedvezőbb.

HT2-P kondenzátor fejmikrofon

Ez a mikrofon riporter, interjú, színpadi táncos énekes célokra készült.

Supercardioid karakterisztikája van. 128dB hangnyomást tud kezelni, érzékenysége 7 mV, átvitele 50 Hz és 18 kHz között van. Az átviteli görbéjéről nem találtam anyagot, azonban egy ilyen mikrofon esetében nem a is igazán fontos az átviteli görbe, hiszen nem hangszeres felvétele céljaira használják a fejmikrofonokat.

A készlethez tartozik egy APS-911 fantom adapter, benne az előerősítővel. Erős irányítottsága miatt a mikrofon csupán kevéssé érzékeny a környezeti zajokra.

A teszt során könnyű viseletnek tűnt, hosszabb időn keresztül sem volt zavaró a viselete. A mikrofon kapszulát egy kis szivacsgömb védi, melyet javasolt állandóan rajta tartani.

Ára: bruttó 60.480,-Ft

2007-02-14 14:30:11