Burns Batwing elektromos gitár

A harmadik nagyon érdekes Burns gitár a Batwing. Ez a modell is a Club sorozatba, azaz a közép ár kategóriába tartozik. A formája a Marquee-vel egyezik, nagyon közel van a Stratocasterhez. A fejformájában azonban teljesen eltér az előző két modelltől. Igazi vintage, hosszan elnyújtott feje van.

Építésmód csavarozott nyak
Test hársfa
Nyak Jávor,  két irányban feszítő dupla nyakfeszítő pálcával
Nyak szélesség 1. bundnál : 43mm / 22. bundnál : 56mm
Nyak vastagság 1. bundnál :19mm / 12. bundnál : 21mm
Fogólap Jávor 12" Radius (305mm) létezik rózsafa változatban is
Bundok 22 /közepes
Berakás műanyag jelző pontok
Hangoló kulcsok Mini, zárt Burns felirattal
Húrhosszúság 25,5" (648mm)
Húrtámasz a fejnél műanyag
Húrláb, húrbefűzés Burns saját fejlesztésű Vintage tremoló szerkezet
Hangszedők 3 db Burns AlNiCo Rez-o-matic szimpla
Szabályzók 1 hangerő, 2 hangszín, 5 állású pickup váltó kapcsolóval + push-pull kapcsoló az 1+3 és 1+2+3 pickup üzemmódhoz
Pickup kapcsolás Position1: nyak
Position2: nyak +közép
Position3: közép
Position4: közép+húrláb
Position5: húrláb
Position6: nyak + húrláb
Position7: nyak + közép + húrláb
Szerelvények krómozott galván bevonat, műanyag  kopólap
Különleges jellemzők Jellegzetes fejforma,
díszítő lapok
Húrok Nincs közölve
Szín Sunburst, de létezik még zöld, égszínkék, rózsaszín, és piros színben)
Balkezes változat Nincs  közölve
Tok Külön kell megvenni
Ár 157.990,- Ft  (az Eldorado Hangszerüzletben)

Részletek

A Batwing gitárhoz a Marquee modell bemutatásának elolvasása után sokat nem lehet már hozzátenni. Néhány kozmetikai különbségen túl, talán még a nulladik bund elhagyása lehet említésre méltó különbség. Az alábbi fotók jól illusztrálják a részleteket, az egyes szerkezeti megoldásokat. A különbség, többek között a fej formájában mutatkozik meg. A fejen egy átlátszó plexi lapba vésve látható a gitár neve.

A szerelvényei megegyeznek a Marquee-val. Ebbe a gitárba a Burns Rez-o-matic hangszedők kerültek. A potméterek a Marquee-vel azonos módon működnek. Itt is szeretném felhívni a figyelmet a kihúzható potméter gomb által biztosított új hangszínekre.

A Batwing elektronikája ránézésre olyannak tűnik, mint a hagyományos Strato-é, azonban itt többről van szó. A hagyományos 5 állású pickup kapcsolóval az ismert 5 állás rendelkezásre áll, de Push/Pull kapcsoló segítségével tehát további 2 pick-up állásra van lehetőségünk amellyel az első+hátsó valamint mindhárom pick-up-ot egyszerre használjuk. A Batwing esetében az AlNiCo mágnesű Rez-o-matic szimpla hangszedőket kötötték be így. A 3 hangszedős Burns gitárok teljesen egyedülállóak abban, hogy összesen 7 hangszín kapcsolásra van lehetőség. Tulajdonképpen minden pickup variációt kihasználnak. Az ritkán előfordul más Strato gyártmányokon, hogy lehetőséget adnak a két szélső hangszedő összekapcsolására, azonban a 3 puckup összekapcsolása csak a Burns gitárokon ismert. Érdekes lenne azon elgondolkodni, hogy vajon miért nem használják a Fenderék a 3 pickup összekapcsolását, miközben véleményem szerint a leggazdagabb hangszín éppen a 3-as kombináció.

Mit mutatott a meghallgatás?

A Marquee-hoz hasonlóan nagyon meglepett a kiváló, gazdag hangminőségével. A hangja azonban kissé más, mint a Marquee-é. Köszönhetően a hársfának, valamint a tiszta jávor nyaknak, e gitár hangja valahol a Strato és a klasszikus Burns hangja között van. A Rez-o-matic szimpla tekercses hangszedők simán, a közép tartományban is magvasan, tisztán szólnak, gazdagon. A hangszínei számomra közelebb állnak a hagyományos jávor nyakú kőris testű Strato hangjához. A push pull kapcsoló kihúzott állapotában tiszta, széles, arányos túnusú hangok hallhatók. A kombinált állások hangja itt is egészen különösen áttetsző és mégis vastag.

Itt is újra el kell mondanom, hogy sajnos az emberek hajlamosak arra, hogy a Burns gitárt és annak hangzását az ősrégi instrumentális zenét játszó Shadows-hoz társítsák. Megintcsak egy alternatív Stratóval van dolgunk. A hang gyorsan indul, magvasan, ami overdrivenál magasabb gain fokozaton is homogén marad. A Burns gitárokra olyannyira jellemző harangszerű tónust itt felváltja egy magvasabb, súlyosabb, vastag tónus. Ezzel is jól lehet funky akkordikus kíséretet játszani, de keményebb rockban teljesedik ki igazán. Azt már nem is kell hangsúlyozni, hogy a Batwing gitár tiszta tónusa egyedülállóan gazdag és érzéki, és aki metálos zúzásra vágyik, annak a Burns nem fog örömet okozni.

Torzított hangja nagyon homogén, de a jól megformált közép tartomány miatt kapunk egy húzós magot, amitől részben itt is folyékonyabb lesz, ugyanakkor jól kiszól a zenei háttérből. A Batwing létezik többféle színben.

Játékkényelem

A Batwing az összes többi Burns gitárokhoz hasonlóan nagyon kényelmes, finom nyaka van, hosszú feje ellenére még mindig jó helyen van a súlypontja, legalábbis a kipróbált hársfa testű gitárnál rendben volt a súlypont. Ha a nyakunkba akasztjuk, akkor a Stratoval teljesen megegyező érzetet kapunk. A bundozás közepesen széles és magas, a nyak nagyon finom érzetű.

Ár/minőség arány

A táblázatban is feltüntetett 157.990,-Ft-os ár rendkívül kedvező egy ilyen kiváló minőségű, nagyon különleges gitárért. Ehhez is külön kell megvenni hozzá a tokot, de ez a gitár is nagyon megérdemli, hogy legyen egy kemény biztonságos tokja. A közép kategóriában kitüntetett helye van, hasonlóan mint a Marquee-nak, mellyel megegyezik az ára. Igazi profi hangszer ezért az árért. Ezúttal is minden Strato rajongónak javaslom, hogy tegyen egy kirándulást az Eldorádó Zichy utcai boltjába és próbálja ki ezt a gitárt, a többi Burns modellel együtt.

Kapcsolódó linkek:

Szabó Sándor

2007-03-02 20:59:44