Burns Cobra elektromos gitár

A másik nagyon érdekes Burns gitár, melyet most bemutatok a Cobra. Ez a modell is a Club sorozatba tartozik, azaz a közép ár kategóriába. Nem mértem le milliméterre, de formájában, tömegében nagyon, de nagyon közel van a Stratocasterhez. Mondhatnánk azt is, hogy ez a Burns Stratocastere. A fejformája is emlékeztet rá, de ha megnézzük a díszítő lapokat, akkor a V alakú kimetszéstől eltekintve egy Strato kopólapját láthatjuk.

Építésmód csavarozott nyak
Test Éger vagy hársfa
Nyak Jávor,  két irányban feszítő dupla nyakfeszítő pálcával
Nyak szélesség 1. bundnál : 43mm / 22. bundnál : 56mm
Nyak vastagság 1. bundnál :19mm / 12. bundnál : 21mm
Fogólap Rózsafa, 12" Radius (305mm)
Bundok 22 /közepes
Berakás Gyöngyház pozíció jelző pontok
Hangoló kulcsok Mini, zárt Burns felirattal
Húrhosszúság 25,5" (648mm)
Húrtámasz a fejnél műanyag
Húrláb, húrbefűzés Burns saját fejlesztésű Vintage tremoló szerkezet
Hangszedők 3 db Burns AlNiCo Tri Sonic szimpla
Szabályzók 1 hangerő, 2 hangszín, 5 állású pickup váltó kapcsolóval + push-pull kapcsoló az 1+3 és 1+2+3 pickup üzemmódhoz
Pickup kapcsolás Position1: nyak
Position2: nyak +közép
Position3: közép
Position4: közép+húrláb
Position5: húrláb
Position6: nyak + húrláb
Position7: nyak + közép + húrláb
Szerelvények krómozott galván bevonat, műanyag  kopólap
Különleges jellemzők Jellegzetes fejforma,
díszítő lapok
Húrok Nincs közölve
Szín Fekete ( létezik még zöld, égszínkék, rózsaszín, és burgundi piros színben)
Balkezes változat Nincs  közölve
Tok Külön kell megvenni
Ár 103.990,- Ft  (az Eldorado Hangszerüzletben)

Részletek

A Cobra gitárhoz az előző Marquee modell bemutatásának elolvasása után sokat nem lehet már hozzátenni. A nulladik bundot ezen a modellen elhagyták. A formai tulajdonságokon túl a hangja azonban kissé más, mint a Marquee-é. Az alábbi fotók jól illusztrálják a részleteket, az egyes szerkezeti megoldásokat. A különbség, többek között a fej formájában mutatkozik meg. Jól látható, hogy szinte milliméterre megegyezik alakja a Stratoéval. A fejen egy átlátszó plexi lapba vésve látható a gitár neve.

A szerelvényei megegyeznek a Marquee-val, kivéve a hangszedőket. Ebbe a gitárba a Burns Tri-sonic hangszedők kerültek. Alacsony alapzajú, nagy kimenető szimpla osztott hangszedők. A nagyobb kimeneti jel mellett szélesebb basszus tartomány is jellemzi, a közép tartománya megegyezik a rez-o.matic-éval, azonban magas tartománya édeskésen selymes szövetű. Ez különösen fontos lesz az overdrive hangszíneihez. A hangszedők tekercsei egy zárt, árnyékoló fémtokban fekszenek, és csupán a húrok alatt, a mágnes pólustesteknél látható egy egy furat. Ezzel viszonylag jól izolálták a külső zavaroktól. Itt emlékeztetnék ismét Brian May-re, aki saját gitárjába ugyanilyen hangszedőket épített. Ő csupán kiöntötte viasszal a tekercset, hogy elkerülje a tekercsmenetek rezonanciáját nagy hangerőn. Ezeken a gitárokon ezzel már nem kell törődni. Jól látható, hogy a potmétereket teljesen a Strato-nak megfelelően helyezték el.

Ezúttal is felhívnám a figyelmet, hogy az utolsó ( húrláb) pickuphoz tartozó hangszín potméter gombja kihúzható és általa további hangszínek állnak rendelkezésre.

A Cobra elektronikája ránézésre olyannak tűnik, mint a hagyományos Strato-é, azonban itt többről van szó. A hagyományos 5 állású pickup kapcsolóval az ismert 5 állás rendelkezásre áll, de Push/Pull kapcsoló segítségével tehát további 2 pick-up állásra van lehetőségünk amellyel az első+hátsó valamint mindhárom pick-up-ot egyszerre használjuk. A Cobra esetében az AlNiCo mágnesű Tri-sonic szimpla hangszedőket kötötték be így. A 3 hangszedős Burns gitárok teljesen egyedülállóak abban, hogy összesen 7 hangszín kapcsolásra van lehetőség. Tulajdonképpen minden pickup variációt kihasználnak. Az ritkán előfordul más Strato gyártmányokon, hogy lehetőséget adnak a két szélső hangszedő összekapcsolására, azonban a 3 puckup összekapcsolása csak a Burns gitárokon ismert. Érdekes lenne azon elgondolkodni, hogy vajon miért nem használják a Fenderék a 3 pickup összekapcsolását, miközben véleményem szerint a leggazdagabb hangszín éppen a 3-as kombináció.

Mit mutatott a meghallgatás?

A Marquee-hoz hasonlóan nagyon meglepett a kiváló, gazdag hangminőségével. A Tri-sonic szimpla tekercses hangszedők simán, a magas tartományban selymesen, de tisztán szólnak, gazdagon. A hangszínei számomra közelebb állnak a hagyományos Strato hangjához. A push pull kapcsoló kihúzott állapotában csodálatosan tiszta, széles, arányos hangok hallhatók. A kombinált állások hangja itt is egészen különösen áttetsző és mégis vastag.

Újra el kell mondanom, hogy sajnos az emberek hajlamosak arra, hogy a Burns gitárt és annak hangzását az ősrégi instrumentális zenét játszó Shadows-hoz társítsák. Itt sokkal inkább egy alternatív Stratóval van dolgunk. A hang gyorsan indul, selymesen, ami overdrivenál magasabb gain fokozaton el kezd harapni. A korábbi harangszerű tónust itt felváltja egy könnyedebb folyékonyabb, vastag tónus. Ezzel is jól lehet funky akkordikus kíséretet játszani, de keményebb rockban is jól megállja a helyét. Az itt is kétségtelenül megmutatkozik, hogy a Cobra gitár tiszta tónusa egyedülállóan gazdag és érzéki.

Torzított hangja homogén, de a magas tartomány selymessége miatt kapunk benne egy húzós magot, amitől részben folyékonyabb lesz, ugyanakkor jól kiszól a zenei háttérből. Most sem állítanám, hogy a Burns Cobra egy metál gitár, de azt továbbra is, hogy a sok egyforma rock hangzásban mindenképpen egy egyedi helyet képvisel.

A Cobra létezik többféle színben, az alábbi képeken látható még két színváltozat.

Játékkényelem

A Cobra az összes többi Burns gitárokhoz hasonlóan nagyon kényelmes, finom nyaka van, jó helyen van a súlypontja. Ha a nyakunkba akasztjuk, akkor a Stratoval teljesen megegyező érzetet kapunk. A súlya is egyezik a Stratoéval, bár a hársfa testű változata könnyebb. A bundozás közepesen széles és magas.

Ár/minőség arány

A táblázatban is feltüntetett 103.990,-Ft-os ár rendkívül kedvező egy ilyen kiváló minőségű, nagyon különleges gitárért. Nem is igazán értem, miért olcsóbb ez a változat, hiszen a hangszedők annyival nem különböznek egymástól árban sem. Igaz, hogy tokot azt külön kell venni hozzá, de ez a gitár is nagyon megérdemli, hogy legyen egy kemény biztonságos tokja. A közép kategóriában még inkább kitüntetett helye van, mint a Marquee-nak. Igazi profi hangszer ezért az árért. Ezúttal is minden Fender rajongónak javaslom, hogy tegyen egy kirándulást az Eldorádó Zichy utcai boltjába és próbálja ki ezt a gitárt, a többi Burns modellel együtt.

Kapcsolódó linkek:

Szabó Sándor

2007-03-02 22:43:49