Cort 2006 EVL K6 elektromos gitár

A Cort gitárokról nem régóta lehet hallani. Azon kis cégek egyike, akik Amerikában a hatvanas évek közepén kezdtek gitárok gyártásába. Néhány évtized alatt lettek annyira ismertek, hogy neves amerikai gitárosok is felfedezték a termékeiket. Olyan ismert nevek választották hangszerekül a Cort márkát, mint Larry Coryell, Hiram Bullock, Matt "Guitar" Murphy, Billy Cox, Josh Paul, Joe Beck, T.M. Stevens, Will Turpin, Greg Curbow, Bill Conklin, Mark Egan, Rob Elrick, Jim Triggs, Bill Bartolini, Larry Fishman, Steve Grimes.

Az utóbbi évtizedben a Cort is elérkezett arra pontra, amikor meg kellett lépnie a távol-keleti gyártást. Koreában készülő gitárjaik kivitelben és hangzásminőségben is elérték a felső közép kategóriát. Az alábbi írásban egy 2006-os sorozatú Cort EVL K6-os gitárt mutatok be.

A gitár ránézésre egy modern strato formát mutat, áramvonalas fejformával, 2 oktávos ragasztott nyakkal, 650 mm-es húrhosszúsággal. Égerből készült teste felül domborított. Nyaka 3 darabból összelaminált jávor konstrukció, benne az elmaradhatatlan feszítő pálcával. Különösen szép mintázatú makasszári ében fogólapja jól illeszkedik a gitár sötétszürkés metál pigmentes lakkozásával. A gitár lakkozása ez esetben nem fényes polírozott, hanem selyemfényű. Ezért a fotózásával nem volt problémám. Ez a puritán, egyszerű kinézetű gitár azonban bizonyos részleteiben nagyon stílusos és ízléses. Minden fémszerelvénye égett króm színű. Kezdve a feszítő pálca fedelétől, a hangolókulcsok, a satu, a pickup keretek, a Floyd Rose tremolószerkezet valamint a potméter gombokon át a pickup váltó kapcsolóig, de még a jack aljzatig, mind ilyen égett krómacél színű. Márkás, felspécizett, krómozott kipuffogójú motorok henger becsatlakozásánál lehet látni ezt a szép égett fém színt. Nagyon kellemesen harmonizál a szürke selyemfényű metálszínnel. A gitár attól is nagyon érdekes, hogy a nyakán stílusos, magas színvonalon elkészített gyöngyház berakás látható.

A gitár elektronikája aktív. Két darab dupla tekercses EMG hangszedőt ( EMG 81 és EMG 85) szereltek a gitárba. Ez máris sejteni engedi, hogy egy vérbeli metál gitár akar lenni a K6. Ugyancsak ezt a gyanút igyekszik alátámasztani a Floyd Rose rendszerű tremoló szerkezet. Bár erre a Cort felirat került, de ez csupán annyit jelent, hogy ugyan abban a gyárban készül, mint ezernyi más tremoló csak az öntőszerszámba belegravíroztak egy Cort feliratot.

A gitár hátulján látható is az aktív elektronikát működtető 9 Voltos elem tartója, a fotózás kedvéért kinyitott fedéllel. Ugyancsak megmutatom a simára eldolgozott test/nyak átmenetet. A részletek között szeretném kiemelni a mindössze két potméter gombot, nagyon szépek, nagyon kényelmesek forgatni őket, ugyanez vonatkozik a könnyű járású pu váltó kapcsolóra is.

Ezek után meg is hallgattam a gitárt. Az EMG hangszedők széles sávon szólnak, alacsony fluxusú mágneseik miatt a hangszedő villámgyorsan reagál. Nagyon sok felharmónikus gazdagítja a tónusukat, és hatalmas jelet adnak le. Ez a nagy gyorsaság és jelszint ideális metál gitárrá teszi mindazon hangszereket, amibe EMG hangszedőt tesznek. Nem akarom azt sem sugallni, hogy az EMG metál hangszedő. Egyáltalán nem, csak jól támogatja a metál gitárhangzást. A gitármeglepően széles tónussal szól, nagyon könnyedén. Tökéletesen alkalmas szólóra, nyaka végig nagyon kényelmes.

Az EMG tiszta hangszíne is valóban tiszta. Az éger test miatt a tónus nyitott, ezért ha valaki túl nyitottnak érzi szólónál, ott az erősítőn kis közép kiemeléssel lehet egyensúlyba hozni a hangot. Metál kíséretre viszont tökéletes, mivel a közép tartományban kiüresített (scoop) hangszínt helyből nagyon jól támogatja.

Az aktív gitárok hangjának van egy jellegzetes színezete, amit a pickup félvezetős előerősítői okoznak. Leggyakrabban talán a "kissé steril" jelzővel szokták illetni. Érdemes megízlelni, mert valójában az aktív elektronika csúcsát jelenti az EMG, azonban nem mindenki kedveli. Megér egy jó próbát, különösen a Mezzoforte boltjában, ahol nagyszerű HIWATT erősítőkön lehet kipróbálni.

Epilógus

A gitár ára 154.000,- Ft. Valójában meglepően kedvező. A közép kategória alján aktív EMG elektronikás hangszerként a K6 listavezető lehet az ár/minőség arányát tekintve. Kivitele ízléses és a magas színvonalú berakások ellenére is meglepő szinten tudták tartani az árat. A gitár hangja megfelel a közép kategóriában elvártaknak.

Ezúton köszönöm meg a Mezzoforte Hangszerkereskedésnek, hogy a tesztre biztosították a gitárt.

Szabó Sándor

Kapcsolódó linkek:

2006-10-28 13:11:13