Cort Z-Custom elektromos gitár

Ha kissé mélyebben áttekintjük, hogy az elektromos gitárok között melyik az a márka, amely az utóbbi pár évben minden tekintetben nagyon dinamikusan jön felfelé az ismertségben és az elismertségben is, magas minőségi színvonalat hoz, és jelentős formai és technikai újításai vannak, akkor kizárásos alapon a Cort viszi el a pálmát. Ha valaki hosszabb távra szeretne egy jobb gitárt vásárolni, akkor nem feltétlenül kell az árkategóriák legmagasabb tartományaiban szemezni egy gitárral. Az elmúlt években a koreai gitárgyártás olyan minőségi szintre jutott, hogy egyik másik gyártmány lekörözte a legismertebb, legdrágább márkik kidolgozási színvonalát, sőt hangban is nagyon közel van hozzá. Régebben megszoktuk, hogy ha veszünk egy koreai gitárt, akkor azonnal hangszedőt kell cserélni és utána igen jó a hangszer. Ennek most már kezd lejárni az ideje.

A Cort felismerte, hogy a jó hangszedőt eleve be kell építeni a gitárba és a többi, már úgymond megy magától, mivel a fa minősége, a kidolgozás színvonala már biztosítja azt, hogy a gitár nagyon kedvező áron tulajdonképpen a felső közép kategória csúcsán fog szerepelni. A gitárvilágban még mindig sokan a nagy klasszikusok formájának hatása alatt gyártanak és vásárolnak gitárokat. Kétségtelen, hogy a kialakult klasszikus formavilágot nem lehet nagyon megkerülni, mert nem fog találkozni a vásárlók agyában kialakult ideákkal. Ugyanakkor néhány cég azt is felismerte, hogy ha simán csak lemásolnak valamit vagy vesznek egy drága forma licenszet, akkor az eredmény úgyis csak egy kópia lesz, és lehet tovább ábrándozni az "igaziról". Így aztán elindult egyfajta formai törekvés a klasszikusnál több tekintetben jobb, modernebb, kényelmesebb, célszerűbb keresésének irányába. Ennek a folyamatnak eredményeként a Cort is bemutatott egy a klasszikus Les Paul formát idéző gitárt, azonban sok tekintetben előrelépést mutat.

Anélkül, hogy kritizálnánk a legendás Les Paul modellt, azt tényként ki lehet jelenteni, hogy sokan nem kedvelik csupán a nagy súlya a test és a nyak kényelmetlensége miatt, miközben a hangját imádják. Egyáltalán nem lehetetlen készíteni egy kényelmes, könnyebb, modernebb vonalvezetésű Les Pault, ami még hangjában is megtart valamit a klasszikusból. Azt persze nem árt tudni, hogy a klasszikus LP hangzás egyik oka éppen a nagy súlyból adódik. Kis kompromisszumokkal azonban igen figyelemre méltó Les Paul-szerű gitárok születtek.

Most bemutatok egy ilyet, a Cort Z-Custom nevű gitárt.

A gyors áttekintés érdekében egy táblázatban foglaltam össze a főbb konstrukciós jellemzőket és adatokat.

Építésmód Ragasztott nyak
Test Mahagóni szemes (pikkelyes mintázatú)  jávor
Nyak Jávor 3 rétegből összeállított,  Modern C keresztmetszetű
Nyak szélesség 1. bundnál : 43mm / 22. bundnál : 56mm
Nyak vastagság 1. bundnál : 19.5mm / 12. bundnál : 21.5mm
Fogólap Rózsafa, 12" Radius (305mm)
Bundok 22 /széles magas (2.7mm)
Berakás Az oktáv pontnál gyöngyház
Hangoló kulcsok Zárt, olajban futó, gyors szorítós
Húrhosszúság 24 3/4" (629mm)
Húrtámasz a fejnél Grafit kompozit
Húrláb, húrbefűzés TonePros gyártmányú hagyományos állítható oktávú és magasságú (C-TPFP) , húrbefűzés testen átmenő
Hangszedők Seymour Duncan SH1('59) nyaknál,  SH4(JB) húrlábnál
Szabályzók 2 hangerő, 1 hangszín (w/ push pull osztó kapcsolóval), 3 állású pickup váltó kapcsolóval
Pickup kapcsolás Humbucker állás: Potméter gomb lenyomva
Position1 : Nyak
Position2 : Nyak + Húrláb
Position3 : Húrláb
Single coil felezős állás: Potméter gomb felhúzva
Position1 : Nyak pickup bal oldali mag
Position2 :Nyak pickup bal oldali mag, +  húrláb pickup jobb oldali magja.
Position3 : Húrláb pickup jobb oldali magja
Szerelvények Aranyozott galván bevonat, fém pickup keretek, nincs kopólap
Különleges jellemzők Jellegzetes fejforma,
a jobb kéz helyzetét kényelmesebbé tevő test letörések
Húrok D'addario EXL110(046-010)
Szín BS (Barna Sunburst)
Balkezes változat Nincs még jelenleg
Tok Külön kell megvenni
Ár 154.000,- Ft  (a Mezzoforte Hangszeráruházban)

Részletek

Érdemes kissé elidőzni a részleteknél. A gitár esztétikai kivitele makulátlan. Annyira gondosan elkészítették a lakkozást és a polírozást, hogy bizony legfeljebb az ihletet adó "igazinak" legfeljebb csak a Custom Shop modelljei vehetik fel vele a versenyt. A többi meg sem közelíti ezt a kidolgozást.

A gitárt megpengetve már erősítő nélkül is hallható, hogy ragasztott nyakú gitárral van dolgunk, koncentrált középtartománya már erősítő nélkül is hallható. A ragasztott nyak illesztése is igen érdekes, eltér a megszokottól.

Az utóbbi időben terjedőben vannak az elfordulás ellen rögzítő kis fül és csavar nélküli hangolókulcsok. Ennél a modellél is ezt alkalmazzák. A gyártó szempontjából előnyösebb, mert könnyebb a gyártás és talán olcsóbb is, azonban van egy hátránya. A gyakori húrbefűzés és hangolás egy idő után kilazítja a furat fészkébe hajtott csavar anyát és a gitár először elengedi a hangolást, majd a hangolókulcs el is fordul. Abban csak bízni lehet, hogy a gyárban rendesen "megtépték" a csavaranyát összeszerelésnél.

A hangolókulcson gyorsszorítót alkalmaznak. Ennek két előnye is van:

A húrbefűzés nagyon gyors lehet, akár fél perc alatt ki lehet cserélni egy húrt. Mivel a gyors szorítós befűzőnél nem kell sok menetet feltekerni, így az elhangolódás mértéke is minimálisra csökken, (feltéve, ha maga a húrkulcs nem fordul el).

Az elhangolás mértékét igyekszik csökkenteni a grafit kompozitból kialakított húrtámasz. Ennek kedvező siklási tulajdonságai vannak, könnyen, ellenállás nélkül csúszik rajta a húr, így az elhangolódás kockázata ezzel is csökkenni fog.

A test forma LP jellegének eleganciáját még inkább kihangsúlyozzák a letörések, melytől nemcsak szebb, de könnyebb és kényelmesebb is lesz gitár. A gitár nincs túldíszítve, mondhatnám semennyire, a testkontúr világos színű facsíkkal van szegélyezve, nagyon ízlésesen, sokkal ízlésesebb, mint a krém-sárga műanyagcsík. A nyakon egyedül a fogólap 12. bundjánál található egy stilizált Z betűt formáló gyöngyház berakás.

A szerelvények tekintetében is eltér az ihletadótól. Mindenekelőtt a húrbefűzőt a testen átmenő változatúra cserélték. Ez részben súly, részben költség megtakarítást eredményezett. A hangzásbeli különbséget nehéz lemérni, azonban feltehetőleg dinamikusabban és talán gazdagabb tónussal szól a gitár, mivel a nagy tömegű fém nem szívja el a rezgési energiát a húrból, így közvetlenül a testre megy. Az LP gitárokra egyébként jellemző nagy hangkitartás, bár fajtája, évjárata válogatja, főleg a nagy súlyban keresendő.

Az elektronika szívét 2 eredeti Seymour Duncan humbucker hangszedő képezi. A Seymour Duncan hangszedők egy hangzó szinttel magasabbra emelik a gitárt. A nyakhoz egy SH1 '59 típus került. Kimeneti jelét tekintve közepes, tónusa pedig köszönhetően az Alnici II mágnes lapnak, édeskés tónust ad, meleg mélyekkel, mérsékelt közepekkel és kellő magas fénnyel idézve ezzel az '59-es LP pickupjainak hangját. A húrlábnál egy SH 4 BB modell van, melynek Alnico V mágneslapja és nagyobb menetszáma miatt kimenete nagy és középtartománya is lényegesen intenzívebb. A több kivezetéses kialakítás lehetővé tette, hogy a hangszínszabályzó potméterét kapcsolóval kombinálva meg lehet osztani a két hangszedő magjait, így a single coil üzemmód is rendelkezésre áll. A fenti táblázat mutatja miként lehet elérni a különféle kapcsolásokat.

Mindkét hangszedőnek van egy hangerő potmétere a hangszín szabályzás már a két hangszedő közös jelének útjában működik. A 3 állású váltó kapcsolót ennél a gitárnál a potméterek mellé szerelték. A potméter gombjai sárgás átlátszó műanyagból készültek, elegánsak és jól mutatnak a gitár sunburst színében és az aranyozott szerelvények mellett.

Mit mutatott a meghallgatás?

A gitár tiszta hangszíneken csodálatos aurával szól, nagyon hallatszik, a Seymour jótékony hatása a gitáron. Mindegyik hangszedő jellegzetes Alnico tónussal muzsikál. Azt hiszem bátran mondhatom, hogy az Alnico a legzeneibb mágnes! A gitár nagyon telten homogénen szól, a kombinált hangszínei nagyon jól megformáltak. Ugyancsak meglepően szólnak az osztott üzemmódban kapott hangszínek is. Azt más megszoktuk, hogy a humbuckerből osztott single coil általában nem kel versenyre az igazi szimmetrikus mágnes elhelyezésű szimpla hangszedővel. Itt sincs ez másként, de a rendkívül jól összeválasztott Sh4 és SH1 hangszedőknek köszönhetően az osztott üzemmód is nagyon jó minőséget produkál.

Torzított hangszínen lehet hallani valamit az LP torkos tónusából, azonban a Z-Custom egy gyorsabban reagáló gitár és sejtetni enged valami egyedit, ami csak ebben a modellben érezhető. Sokan kicserélik az eredeti LP gitárokon is a hangszedőket és akkor rájönnek, hogy a Seymour Duncan egy egyedi színt képvisel, amitől sok esetben eltűnik a megszokott LP tónus, de lesz helyette valami más, miközben a fontos paraméterek továbbra is megmaradnak.

Egyéb

A Z-Custom hihetetlenül jó gitár a maga 154.000,- Ft-os áráért, még úgy is, hogy nem adnak hozzá tokot. Megéri venni egy jó kemény tokot ennek a gitárnak.

Egyre többen döntenek úgy, nagyon helyesen, hogy megcélozzák a közép kategóriát még hosszú távra is. A Cort által nyújtott minőség egyértelműen a kategória magasabb régiójába emeli ezt modellt. Aki ilyen minőségű és ár/teljesítményű gitárt szeretne, de más formavilágot keres, akkor nézze meg az alábbi linkeken található, a nagyjából ugyanebbe a kategóriába eső gitárokat:

http://www.cort.co.kr/english/products/common/view.asp?product_id=109
Cort KX Custom 146.000,- Ft-ért.

http://www.cort.co.kr/english/products/common/view.asp?product_id=129
Cort X-Custom 54.000 Ft-ért

http://www.cort.co.kr/english/products/common/view.asp?product_id=104
Cort EVL-K6 ( Ezt a modellt már korábban bemutattuk)

A Cort KX Customot egy későbbi alkalommal szintén bemutatjuk a honlapunkon.

Kapcsolódó linkek:

Szabó Sándor

2007-03-02 20:07:02