Dean Hardtail Pro Japan elektromos gitár

A Dean kínálata nemcsak a metál műfajt képviselő gitárosokat szolgálja ki. Vannak nagyon érdekes csúcs minőségű modelljeik, amik részben az USA-ban, részben Japánban készülnek. A japán modellek az egyéb távol-keleti sorozatokhoz képest nyilván más minőségi és következésképpen más árkategóriát is képeznek.

Az amerikai gyártású kézzel észült sorozat csillagászati összegekbe kerül. Létezik egy középső japán gyártású kategória, minőségében, hangzásában valójában megegyezik az amerikai modellekével, de árban sokkal vonzóbb, mint a kiöregedő metálos sznobokat vonzó amerikai gyártmányú gitár relikviák.

Itt ezen a ponton kicsit szeretném eloszlatni azt a teljesen hamis és tarthatatlan nézetet, miszerint a legjobb gitárok Amerikában készülnek. Ez így nem igaz. A legdrágább gitárok készülnek Amerikában, amik ugyan a legjobbak közé tartoznak. A legjobb gitárok bárhol készülhetnek a világon, ahol az anyag, a technológia, a tudás és az igényesség és nem utolsó sorban a kereslet is rendelkezésre áll. Európában például Németországban is készülnek világszínvonalú gitárok, bár nem túl ismert készítőktől.

A sok évtized alatt beérlelt, mítoszba burkolt márkanév az, amiért az emberek megbolondulnak. Ez tiszta, egyszerű lélektan. A legnagyobb legdrágább és leghíresebb márkákat előállító cégek hamar rájöttek, hogy nem érdemes a gitár fejlesztésébe invesztálni két okból. Egyrészt a gitár már elérte azt a fejlettségi fokot, aminél tovább fizikai korlátok miatt nem lehet tovább lépni, másfelől a piac nem lenne befogadó a drasztikus változtatásokra. Ezért felismerték, hogy jobb, ha a márkanevet kezdik el fényezni és misztikus aurával bevonni. (Ennek eredményeként lehet ma eladni például egy Gibson mandolint 5,5 millió forintnyi pénzért.....) Ebből is lehet mérni, milyen hatékony és megtérülő ez a lélektan alapú befektetés....

Visszatérve a Dean márkára, sikerült egy japán modellt elkérnünk a Cemid Kft.-től a márka hazai forgalmazójától, így most bemutathatom a Dean Hardtail Pro Japan modellt. Nagyon kíváncsian és izgatottan kezdtem a gitár vizsgálatába, hiszen a japán gitárok, - és most nem akarok konkurens márkákat felsorolni,- minőségben egyenrangúak az amerikai gitárokkal. Erről a sorozatról annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy a Dean, a gyűjtőknek szánta rendkívül magas árakon, és a sorozat neve is így Collector lett. Ez a fazon és sorozat lett az alapja a japán készítésű szériának.

Részletek

A fekete kemény tokot felnyitva elállt a lélegzetem. Egy hihetetlenül szép vonalú és gyönyörűen kidolgozott gitár feküdt benne. Első benyomásom az volt, hogy a minta példakép a PRS. Aztán nem is fogtam nagyon mellé, mert alaposabban végigmustrálva a részleteket ez egyértelmű volt. Az eltérések a kis részletekben vannak. A felső szarv például lényegesen jobban előrenyúlik és ez által nagyobb is. Ez persze egyfajta eleganciában testesül meg. A gitár test domborítása, a fejforma és az egész hangszer ergonómiája ezt a hatást mutatja. Ez természetesen nem von le semmit a hangszer értékéből, sőt!

A gitár felépítése is az említett hatást követi. Ragasztott mahagóni nyak, mahagóni test alsórész és rajta gyönyörű habos, pikkelyes jávorfa borítás. Azt csak zárójelben említem meg, hogy a PRS koncepciója volt a Strato és az LP ötvözése. Az is, és ez a Dean modell is anyagában és konstrukciójában inkább a Les Paul, formájában már inkább a Strato hatását mutatja.

Kivitel

A gitár lélegzet elállítóan szép. Valószínűleg ezt a példás, makulátlan kidolgozást kell megfizetnünk. Egyetlen részletet nem találtam, amibe bele lehetne kötni.

Hangszedők

A gitár pickup elrendezése teljesen klasszikus, 2 db EMG-HZ humbucker a hozzá tartozó 3 állású pickup váltó kapcsolóval és a két hangerő, két hangszín potméteres konfigurácival.

Itt egy kicsit időzzünk el a hangszedőknél. A gitárba az EMG viszonylag új sorozatú passzív hangszedőjét építették. A HZ sorozat készül kerámikus és AlNiCo V. mágnessel is. A mi esetünkben sajnos nem lehet megállapítani pontosan a hangszedő típusát, mivel az EMG-HZ sorozata kínál 8 féle típust, másféle hangzással, de teljesen ugyanazzal a kinézettel. A hangzása sem árulta el igazán. A japán gyártású Dean gitárok nem szerepelnek a cég honlapján, tehát onnan sem tudtam információkat szerezni.

A hangszedőkről az EMG honlapján lehet bővebb információkat szerezni.

Játékkényelem

A nyak kényelmes, valahol az LP és a Strato közötti érzésű, és a súlypontja is jó helyen van. A gitár egyébként nem túl nehéz. Ez köszönhető annak is, hogy a széleiről ki van szedve az anyag, ami jelentős súly megtakarítást eredményez az esztétikai előnyök mellett.

Hangzás

A gitár remek hangzást produkál minden hangszínen. A tiszta hangok áttetszők és melegek. A nyak felőli hangszedő kissé fényesebb az átlagnál, de még mindig melegséggel párosul a hangja. A hátsó hangszedő nyitottan, de kellő közép tartománnyal bír ahhoz, hogy a torzított hangszíne is kifogástalan legyen bármilyen erősítőn. A hangkitartása igen jó. A hangindulás is gyors, így nagyon jó tappingelni ezen a gitáron. Hangjában van egy kis magvas, torkos jelleg, de az EMG-HZ pickupok ezt felnyitják és ettől lesz egyfajta univerzálisabb jellege. Sokoldalúan lehet használni ezt a hangszert több stílusban is.

Összegzés

A gitár gyönyörű, nagyon kényelmes és nagyon jól is szól. Az ára is tükrözi mindezeket: 501.300,- Ft-ot kérnek érte. Mégis ezzel a számunkra még éppen csak megfizethető árral szemben az amerikai modellek éppen kétszer ennyibe kerülnek.....

A gitárhoz adnak egy műanyagból készült bélelt, kemény tokot. Az egyetlen negatív észrevételem a tokot illeti, merthogy láttam már életemben jobb tokot is, ugyanis a tok teteje vékony és könnyen behajlik. A Hardtailhez egy igazi "hardcase" illene. Ezt csak azért is említem, mert erre a tokra nem érdemes sem ráülni, sem más nehezebb dolgokat pakolni rá. Minden esetre ez a tok jobban véd, mint egy puha szivacsos tok.

Mivel a Dean japán modelljeinek még nem készült el a hivatalos honlapja az alábbi helyen található némi nformáció a Hardtail Pro Japan modellről.

A gitár a Cemid partner üzletekben kapható és ezúton is szeretném a honlapunk nevében megköszönni, hogy a gitárt kölcsön kaphattuk a tesztre.

http://www.bill-lewington.com/Dean/japan/japan.htm

Kapcsolódó linkek:

Szabó Sándor

2008-10-06 08:00:00