Dean Vendetta 2. elektromos gitár

Jól látható, hogy a Dean hatalmas választékot tart és évről évre egyre gazdagítja azt. A Vendetta sorozatból már több generáció is kijött. Ezúttal a Vendetta 2.0 sorozatból egy Camo változatot mutatok be. A Camo név a színére utal, a terepszínre (camouflage).

A modern Strato vonalvezetésű gitár fejformáját a Hardtailtől kölcsönözte és felül V alakban kivágott formája a Dean másik jellegzetes fejformáját képezi.

Részletek

A gitár teste mahagóniból készült, erre utal igen kis súlya és kényelmes súlyponthelyzete is. A csavarokkal rögzített nyak jávorból készült rózsafa fogólappal. A nyak 24 bundos és Floyd Rose rendszerű tremolószerkezete van az ilyenkor elmaradhatatlan satuval ellátva.

A húrhosszúság 648 mm, a nyak keresztmetszete C formát mutat igen közel áll a klasszikus Strato nyakhoz.

Hangszedők, elektronika

A dupla tekercses hangszedőkről nincs sok adatunk, csak annyit lehet tudni, hogy a Dean fejlesztése. Hangjáról ítélve AlNiCo V. mágnesű lehet. Nagy jelszint és szélesebb átvitel jellemzi, különösen az alsó tartományban.

A kezelőszervek mindössze egy hangerő, egy hangszín potméter és a közöttük elhelyezett 3 állású pickup váltó kapcsoló.

Kivitel

A kínai gyártású Vendetta érdekes festéssel jelenik meg. A neve mögött gyakran tűnik fel a Digital Camo felirat. Ez senkit ne tévesszen meg, sokan valami Midi pickupos digitális gitárra gondolnak. Erről szó sincs, a Digital Camo a számítógépes grafika egyik új eredménye. A hadászatból került a hétköznapi életbe. A számítógépen digitálisan kialakított álcázó és rejtő színek nemcsak a haditechnikai eszközökön terjedtek el, hanem a divat is felfedezte, és így a gitárokon is kezdett megjelenni. A kamo szín John Petruccival kezdődött és mára már egyik szín alternatíva lett a metál és hard rock gitárok világában.

A gitár kivitelében nem találtam kivetnivalót, a felületét inkább a selyem tónusú lakkozás uralja, ezzel kevésbé kényes a felülete a külső hatásokra.

Hangzás

Az alacsony árkategóriájú gitárokat sok esetben nem jellemzi semmilyen jól érezhető hangzás karakter. Sokszor lehetne azt mondani, hogy jól szólnak, de jellegtelenül, a hang tartalmaz elég specifikus információt ahhoz, hogy jellegzetes karaktert vélhessünk kihallani belőle. A Vendetta esetében ez kissé másként van, mert a mahagóni igen karakteres hangzású fafajta. A mahagóni középtartománya jellegzetes, így a belőlük készült gitárok is ennek megfelelően szólnak. A hangkitartása átlagos. A hangszedők is valószínűleg Kínában készültek. A húrláb felőli hangszedő kellően sok közepet ad, amihez a mahagóni test középtartományban gazdag tónusát hozzáadva jön ki egy karakteresebb hangzás.

A tiszta hangszíne elég jól használható, de ez az igazán nem drága gitár, a torzított rock hangzásban hozza leginkább formáját.

Összegzés

A gitárt leginkább azoknak a kezdőknek tudom ajánlani, akik már belefáradtak a már a vásárlás pillanatában is selejt kínai "fűrészelt fatermék" kategóriába tartozó, ismeretlen márkájú, gitárnak látszó tárgyakba. Az ára 82.600,- Ft. A Vendetta jobb megbízhatóságát már a neve is garantálja és ára arányban van a minőségével.

A Dean Vendetta 2. gitár a Cemid partner üzleteiben kapható, vagy megrendelhető. A Cemid Kft.-.nek ezúton szeretnénk köszönetet mondani, hogy a gitárt kölcsön adták a teszthez.

Kapcsolódó linkek:

Szabó Sándor

2008-10-12 08:00:00