Dean ZX elektromos gitár

A Flying V és Explorer formájú gitárokról kevesen tudják, hogy a Gibson lázas újító törekvéseinek eredménye. A korábbi gitárformáktól képtelenek voltak elszakadni, így megkértek egy autó formatervezőt, hogy álmodja újra a gitárt, mint hangszert egy új formában. A végleges Explorer terv Ted McCarty kezéből jött ki és a Gibson 1957-58-ban kezdte az első prototípusokat legyártani olyan modellekkel együtt, mint az Flying V és a Moderne. Az szokatlan forma kezdetben sok problémát okozott, a súlypont nem volt jó helyen, később egy könnyebb mahagónira nagyon hasonló fából, a korinából készítették a testét. A gitárra néhány korabeli gitáros "ráizgult" és ma nekik köszönhető, hogy ez a fazon fennmaradt és újabb követőkre talál. Az akkori új gitárformákkal egy új modern gitáros modern arculatát akarták kialakítani. Hogy ez mennyire sikerült, az most mindannyian tudjuk. Ez a futurisztikus forma a metál világában találta meg igazi helyét, így mára a műfaj egyik szubkulturális jelképe lett.

Ezúttal a Dean egyik Explorer modelljét mutatom be, ennek a típusa ZX.

Részletek

A gitár már alacsonyabb árkategóriájánál fogva is eltér az eredeti megoldástól. Csavarozott nyakat és már anyag kombinációt alkalmaznak. Ez a gitár hársfa testtel és jávor nyakkal készül. Rózsafa fogólapján 22 bund helyezkedik el. A Grover hangolókulcsai és egyéb szerelvényei krómozottak. A húrbefűzés a testen át történik, a húrláb állítható kivitelű.

A fejforma nagyon tipikus Dean, ez jellegzetes karaktert ad a hangszernek. Messziről látszik, hogy a gitáros egy Dean gitárt tart a nyakában.

Hangszedők, elektronika

A ZX -be két felemás színű humbucking hangszedőt szereltek. A kerámikus mágnesű pickupok igen tisztességes nagyságú jelet adnak le, így nagyon könnyű megfelelő telítettségű torzított jelet előállítani bármely erősítőn.
Az elektronika egyszerű. Két hangerő és egy hangszín szabályzó poti, valamint egy 3 állású váltó kapcsoló az összes kezelőszerve.

Kivitel, játékkényelem

A hangszer Kínában készül, a kivitele átlagosnak mondható, és ezt azért fogalmazom így, mert a koreai gitárok már olyan kidolgozási fokra jutottak, amelyek versenyre kelnek az amerikai gitárokéval. A kínai gitárokról csak használatuk után lehet többet mondani, mert a megbízhatóságuk dönti el, hogy miként vélekedhetünk róluk. A külső kivitelük, igyekszik megfelelni az átlagnak, igazából semmi problémám nem volt vele, csupán az alacsony árkategóriára jellemző megoldások láthatók rajta. A játékkényelem tekintetében én nem tudok érdemben nyilatkozni, mert az Explorer gitárok egy más kategóriát képviselnek, és a használóik inkább bevállalják a kényelmetlenséget is a jó kinézetért cserébe. Amit szubjektíve meg tudok állapítani az az, hogy a hársfa test jó választás, mert a gitár viszonylag könnyű és a súlypontja sem ment el.

Hangzás

A gitárnak nincs meghatározott karaktere, a hangzása belesimul az árkategóriájában megszokottba. A hangszedője a húrlábnál közép tartományban dús hangzást ad, a nyak felőli pickup vastag, meleg hangszínt produkál, ideális blues-ra. Nem is véletlen, hogy ez a gitár fazon néhány korai blues gitáros kezében is feltűnt. A gitár hársfa teste kedvez a tiszta hangszíneknek, amennyiben a hangszedő is támogatja. A ZX-nek a tiszta hangszíne is jól használható, mindenek előtt azonban ezzel a gitárral zúzni lehet igazán.

Összegzés

A gitár hangja és kivitele összhangban áll az árával. 70.700,- Ft-ért nem mondható rossz vételnek. A gitárt főként azoknak tudom ajánlani, akik az első metálgitárjukat szeretnék megvásárolni és, hangban is közelebb szeretnének kerülni ehhez a zenei világhoz.

Sajnos a gitárt papírdobozban árulják, ami miatt a gitár éles sarkai miatt nagyobb óvatosságot igényel szállításnál. Érdemes venni hozzá egy biztonságosabb kemény tokot.

A Dean ZX gitár a Cemid partner üzleteiben kapható, vagy megrendelhető. A Cemid Kft.-.nek ezúton szeretnénk köszönetet mondani, hogy a gitárt kölcsön adták a teszthez.

Kapcsolódó linkek:

Szabó Sándor

2008-10-09 08:00:00