Epiphone Les Paul Custom Prophecy

A Gibson mikor megvásárolta az Epiphone céget, azzal a hosszútávú stratégiával és szándékkel tette, hogy az Epiphon neve alatt egy jó minőségű, de árban hozzáférhetőbb, a Gibson nevéhez köthető márkát hozzon létre. A stratégia bevált, ennek eredményeképpen a Gibson fenn tudta tartani a hírnevét az ár és minőség lényeges hígulása nélkül is, bár azt sokan észrevették, hogy a Gibsonnak és az Epiphone-nak is voltak rosszabb periódusai, amikor a kidolgozás minősége a Gibson bizony nem érte el az átlagos koreai színvonalat. Ezen mostanra javítottak és eképpen történhetett meg, hogy az Epiphone egyik modellje nagyon szorosan megközelítette a Gibson minőségét mindazon tény ellenére is, hogy ez a modell Kínában készül. Mellesleg, kidolgozásban a magasabb árkategóriás koreai gitárok-( újabban a kínai is)- felülmúlják, vagy elérik a Gibson kidolgozásának szintjét. Elegendő csak a fogólap berakásait szemügyre venni, vagy a fedlapon lévő fogólap szélének lakkozását megnézni. Mostanra a helyzet lényegesen javult, és úgy tűnik nem csak én vettem észre ezeket..... Szó, ami szó, az Epiphone kihozott egy zavarba ejtően jó Les Paul Custom modellt, a Prophecy-t.

Részletek

A gitárt kézbe véve az ember igencsak meglepődik, mert a maga 5 kilós súlyával, a Les Paul imádók ama táborának szemöldökét is felhúzza, akik csak a súly szerint vesznek Les Pault. Nos, itt most van súly rendesen, és nem is ólomból van a gitár.

A gitár szinte milliméterre megfelel a Gibsonnak, leszámítva a jellegzetes Epiphone fejformát, azonban van rajta pár eltérő értelmes megoldás. Ilyen például a két potméteres elektronika. Van egy hangerő és egy hangszín potméter.

Ennél nem kell több. A másik fontos dolog, hogy beépítettek egy pár EMG aktív hangszedőt. Ezzel igazán jót is tettek a hangszernek. A kidolgozása makulátlan. Éppen együtt teszteltem egy eredeti Gibson 2008 Les Paul Standarddal és nem találtam egyiket sem jobbnak vagy rosszabbnak a kidolgozás tekintetében.

A felépítés hagyományos, mahagóni test, rajta jávor fedlap, ragasztott mahagóni nyak és rózsafa fogólap. A geometria teljesen megfelel az eredeti Gibsonnak. Ami ennél a modellnél különbség, a 24 bundos nyak. Így a nyak hangszedő is közelebb került a húrlábhoz. Meg kell mondjam, ez jót is tett a hangszer hangjának a nyak és a kombinált pickup állásban, de erről majd később.

Játékkényelem

A nyak keresztmetszete a megszokott LP, akik szeretik a Les Pault, nem fognak panaszkodni miatta. A súlya az rendesen megvan, amit megint csak lehet bírni, vagy nem bírni, ez ilyen és akik Les Pault keresnek, azok erre már titkon számítanak is.

A nyak hátsó felülete selyemfényűre van polírozva, kellemes érzetet adja a kéznek, nem csúszik, de nem is ragad, éppen tökéletes. A berakások a fogólapon és a lakkozás az egész felületen kifogástalan.

Hangszedők, elektronika

A gitárból nem sajnálták a jó megbízható hangszedőket. Egy aktív EMG-81 és egy EMG-85 található a nyak és a húrláb pozícióban. A két potméter éppen elegendő a gitár hangszíneinek kihasználásához, és persze a 3 állású pickup váltóval együtt értendő ez. Az elektronikának táplálására a test hátulján helyezték el a 9 Voltos elem részére az üreget. A gitárpánt akasztóját is egy megbízhatóbb önzárósra cserélték le.

Hangzás

A hangzás tekintetében az Epiphone Les Paul Custom zavarbaejtően jól vizsgázott. Nekem személy szerint semmi kifogásolnivalóm nincs az aktív elektronikát illetően. Villámgyorsan reagáló, széles spektrumban megszólaló gitárokat eredményez, ahol minden hang egyformán üt és harap. Megvan a jellegzetes torkosság is, de ez a gitár a Gibsonnál kissé nyitottabb irányban hallatja torkosságát. A hangkitartás minden más gitárt megszégyenítő, bár ez hangerőtől és erősítőtől függő. Nagyon jó a tiszta hangszíne, áttetszően meleg, a torzításban rendkívül gazdag és fókuszált magvas hangja van. Nem is lehet véletlen, hogy Zakk Wilde miért bolondul ennyire az EMG-vel felszerelt Les Paulokért.

A 24 bundos nyakú gitárok mindig magvasabb szóló hangot adnak, nyak és kombinált állásban, mert a felső közép tartomány intenzívebben van jelen a hangban. Sokszor gondolkodom azon, hogy létezik-e vajon optimális hangszedő elhelyezés. Minden esetre ez a kis eltolás véleményem szerint jót tett a hangzásnak, annak ellenére is, hogy csak keveseknek és ritkán téved a keze a 24 bund környékére.

Összegzés

A gitár ráadásul ugyancsak zavarba ejtően jó áron kínálja ezt a magas színvonalú hangzást. A maga 189.000,- Ft-os árával jelenleg nincs olyan Les Paul kópia, ami bármilyen tekintetben felülmúlná. Sőt, megkockáztatom, hogy fej fej mellett, bizony megszorongatja egyik másik Gibson LP modellt minden tekintetben egyharmados árán túl is....

Egyetlen negatív megjegyzésem lenne ehhez a modellhez, amiről nem a gitár tehet, hanem a gyártó. Ehhez a gitárhoz a legfinomabb kemény tokot illene adni, mert megérdemelné. A trapéz alakú karton papír igen degradáló egy ilyen jól besikerült gitárhoz.

Mivel az Epiphone gitárnak jelenleg nincs hazai képviselete, gyanítható, hogy ahol lesz belőle, azt pillanatok alatt el fogják vinni, úgyhogy legyetek résen!

A gitárt a Mezzoforte Hangszeráruházból kaptuk meg a tesztre, melyért ezúton mondunk honlapunk nevében is köszönetet.

Kapcsolódó linkek:

Szabó Sándor

2008-10-01 08:00:00