Fender American Vintage '52 Telecaster

Az immár több mint 60 éves Fender jelenleg is járja diadalmenetét. Hogyan lehetséges ez? Erre lehet mondani, hogy jókor, jó helyen lenni már elegendő. Ez annyira igaz, hogy mint filozófiai tétel is megáll, mert bármire, bármikor, bárhol elmondható. A kissé hosszú cím az idők folyamán vált ilyen hosszúvá. Amikor ezt a modellt 1952-ben kiadták, akkor csak Telecaster volt a neve, nem is annyira a Fender név volt a fontos, mint inkább a fazon. Később a márkanév megerősödött és a Fender Telecaster név már mindent kifejezett. Amikor elkezdődött a tömegtermelés és a Fender is felfedezve az olcsó munkaerőt, Mexikóban is nyitott egy gyárat, már meg kellett különböztetni az amerikai gyártású Fender Telecastert a mexikóitól, így került elé az American szó. Majdnem ezzel egy időben indult a régi modellek újra gyártása és szükséges volt még egy szót beilleszteni a névbe ez lett a Vintage, és hogy melyik évjáratot gyártották újra ezt a '52 jelzi. Így lett a név Fender American Vintage '52 Telecaster. Nemcsak a Fender, de a versenytársa is a régi idők legendáiból él, és a piac sajnos nem hagyja, hogy fejlesszék a gitárokat, egyre inkább a régi modelleket gyártják újra. Amikor a 60. évfordulójukat ünnepelve bemutatták a világ leggiccsesebbre pingált és díszített gitárjait, akkor arra gondoltam, hogy az lehetetlen, hogy csak ennyire fussa egy Fendertől. Aztán kissé mélyebben elgondolkodva arra a következtetésre jutottam, hogy ilyen a fogyasztók ízlése, márperdig a Fender ezt kiszolgálja egyre inkább. Erről sokat lehetne tűnődni, azonban engem az izgatott legjobban, hogy miért olyan amilyen a Fender American Vintage '52 Telecaster. Kaptam egy nagyon szép példányt tesztelésre. Sokáig csak tartottam a kezemben, néztem és közben végig futott bennem az egész Fender történelem.

Első látásra az jutott eszembe, hogy mennyire egyszerű szerkezet. Kezdve a húrbefűzéssel, folytatva a húrlábbal és az egész konstrukcióval úgy általában. Nyaka egyetlen darab jávorból készült, a fogólap elhagyásával, egyszerűen a nyakat bundozták be és a csavarozott rögzítéssel együtt tipikus Fender jellegzetesség. A szépsége talán az egyszerűségében van.

Ez a darab kőris testtel készült, érdekes kissé kaucsukszínbe hajló natúr lakkozással. A szerelvényekre rápillantva mindig jót mosolygok, mert eszembe jutott, hogy az elmúlt 60 évben a repülőgép, de csak maradjunk a kerékpárnál, rengeteget fejlődött, a gitár azonban szinte semmit. Ugyanaz a nagyon egyszerű,- ami nem feltétlenül jelent rosszat,- húrlába van. A gitártokba be volt csomagolva egy tartalék húrláb, ami modernebb volt, és az már valamelyest jobban nézett ki. A funkciója mindkettőnek ugyanaz és bizonyára mindkettő ugyanúgy látja el, a hangzásban sem okoz semmi hallható különbséget.

Amikor a Telecaster megjelent, az eredeti kivitelben volt egy húrláb borító burkolat, aminek eredendően árnyékoló szerepet szántak, azonban ezt majdnem minden gitáros leszerelte, mert zavarta őket a pengetésben.

Az alábbi táblázatban foglaljuk össze a gitár adatait és jellemzőit.

Típus

American Vintage ‘52 TelecasterŽ

Típus szám

010-0202-(850)

Sorozat

American Vintage Series

Színek

(850) Butterscotch Blonde,
Nitrocellulose lakkozás

Test

Jó minőségű kőris

Nyak

1-darab jávor, “U" keresztmetszetű nyak,
Nitrocellulose Lakkozás)

Fogólap

Jávor 7.25" Radius (184mm)

Bundozás

21 Vintage bund

Pickupok

2 American Vintage TeleŽ Single-Coil Pickups

Szabályzók

Master Volume, Master Tone

Pickup Kapcsolás

3- állású kapcsoló:
 1. Húrlánb Pickup
 2. Nyak Pickup Hangszín szabályzással (fényes Vintage hangzás)
 3. Nyak Pickup hangszín szabályzás nélkül (sötét Vintage hangzás)

Húrláb

Eredeti Vintage Tele húrláb réz húrtámasszal és borító lemezzel

Hangoló kulcsok

Fender/GotohŽ Vintage hangoló kulcsok

Szerelvények

Krómozott

Kopólap

Fekete múanyag

Húr hosszúság

25.5" (648 mm)

Nyak szélesség a fej előtt

1.650" (42 mm)

Különleges tulajdonságok

“U" keresztmetszetű jávor nyak,
Fekete Pozíció jelző berakások,
Vintage stílus,
Szintetikus műanyag húrtámasz a fejnél

Húrok

Fender Super 250R, Nickel Plated Steel,
Gauges: (.010, .013, .017, .026, .036, .046),
p/n 073-0250-006

Tartozékok

Vintage vászon bevonatú szögletes kemény tok,
gitár pánt, gitárkábel,
Modern 6 húrtámaszú húrláb,
Húrláb burkoló lemez,
Kondenzátor és bekötési rajz a modern bekötés választásához

Tok

Vintage vászon bevonatú szögletes kemény tok

Újra kiadás éve

1/1998

Ára

395.000,- Ft

Elektronika és bekötések

Aki először veszi kézbe ezt a gitárt bizonyára meg fog lepődni a hangszíneken. Azt tapasztalja, hogy a nyak hangszedő sötéten tompán szól, mint amelyikről levágják a magasakat. A másik meglepetés a középső pickup állás lesz, mert ott a két hangszedő összekapcsolt hangszínére számítanánk, de nem azt halljuk, hanem ugyancsak a nyak hangszedőt, de ezúttal eredeti fényességében. A húrláb hangszedő a megszokott módon szól. Ezt a bekötést sokan nem kedvelik, mert a nyak hangszedő sötét tónusa helyett jobban kedvelnék a két hangszedő kombinált hangszínét.

Felvetődik a kérdés, hogy vajon miért így készítették ennek a modellnek a bekötését. Ennek praktikus oka van. Abban az időben, amikor ez a gitár megjelent először az akkori divatos zenékhez kellett 3 jól elkülönülő hangszín. A szólókhoz a húrláb hangszedő hangja megfelelő volt, a kísérethez a nyak hangszedő tiszta hangja, ez esetben a középső állás, és kellett egy koszos, testes bluesos hangszín, és azt a nyak hangszedő magas vágással letompított hangszíne adta meg. Ezzel egy mozdulatot megspóroltak, mert nem kellett át kapcsolás után még a hangszín potméterrel is bíbelődni. Így maradt meg ez a kapcsolás. Sokan jelezték a gyár felé, hogy a mai zenékben ezt nem tudják jól alkalmazni, ezért úgy döntöttek, hogy adnak a gitár mellé egy szemléltető bekötési rajzot és egy kondenzátort és ki ki maga átforraszthatja a modern Telecaster bekötésre. Ezt azért tartottam fontosnak itt megjegyezni, mert erről nem tudnak sokan, sőt akad, aki el is adja ez miatt ezt az egyébként nagyon finom gitárt, pedig csak tudnia kellett volna erről a dologról és egy forrasztásban és elektronikában jártasabb ember 5 perc alatt át tudja kötni az elektronikát. ( Most lehet, hogy aki eladta ezért a gitárját, most vissza fogja siratni....)

Hangzás

Mit mondhatnék? Telecaster első hallásra. Vastag, testes hangszín, a hátsó hangszedő magvas, kissé érdes középtartományával nagyon jól túlvezérli az erősítőket, a húrláb hangszedő tiszta pengő hangon szól, talán ez adja a "legtelébb " hangszínt. Az első pozíció jól felcsavart erősítővel igazán vastagon szól, mint egy fuvola, vagy egy oboa, kellemes öblös, krémes homogén torzításokat lehet előidézni vele. Minden további nélkül próbálható valami jazzes zene is ezen az álláson, azonban egyet nem illik rajta: Zúzni. Ez a gitár nem arra teremtett.

Ára 395.000,- Ft. Korrrekt árnak tartom egy eredeti Fender gitárért, amiben benne van egy szép kivitelű kemény tok és egy csomó apróság, amit külön meg kellene venni, de a gyár adja a gitárhoz normál tartozékként. A pickup átkötést pedig javaslom megfontolásra.

A gitárt a teszthez a Mezzoforte Hangszeráruháztól kaptuk kölcsön, melyért ezúton mondok köszönetet, és ahol egyébként a gitár kipróbálható bárki számára.

Kapcsolódó linkek:

Szabó Sándor

2008-03-31 20:36:41