Fender Squier Vintage Modified Stratocaster HSS

Megint egy jó hosszú nevű gitár 6 tagból álló névvel. A Fenderről tudjuk mit jelent, a Squiert is tudjuk hova kötni a Stratocasterrel együtt, azonban a Modified azaz módosított szó itt most magyarázatot igényel.

A Fenderről, mint azt már említettem korábbi tesztjeim egyikében, tudni kell, hogy bármiféle változtatás eléggé kockázatos, mert a piac rosszul reagál rá. A Stratocaster egyik fő jellegzetessége a 3 szimpla pickup. A modern idők gitárosa nem lehet meg Humbucker nélkül, és bizony a Fender nem volt hajlandó ebbe az irányba menni, tartván attól, hogy elveszik a Strato igazi karaktere. Csak gondoljunk abba, hogy még az sem volt keresztül vihető, hogy a pickup kombinációk között legyen egy olyan, ahol mindhárom pickup szól. Ehhez képest a húrláb pickup Humbuckerre való cseréje bizony stratégiai kérdés. A Fender ezt frappánsan megoldotta, a modern Stratocasterek némelyike már Humbuckerrel jön ki. A Fender Squier sorozatnál egyszerűen feltüntették a változtatást, így a Modified jelzővel látták el és így jött ki a sorozat. Több tekintetben is érdekes a hangszer. A gyártás Indiában folyik. Olcsó munkaerő miatt a gitár ára meglepően olcsó és hogy tesztre is jelöltük, annak az az oka, hogy feltűnően jól van összerakva és jó a hangja az árkategóriájához képest.

A szöveges leírás helyett sokkal hasznosabb és áttekinthetőbb az alábbi táblázat, amiben minden fontos adatot közlünk a gitárról. Néhány fontos dologról azonban beszélünk.

Test

Indiai vörös cédrus (Cedro)

Nyak Jávor, C-Shape,
(Polyurethan lakkozás)
Fogólap Rózsafa, 9.5" Rádiusz (241 mm)
Bundok száma 21, Medium Jumbo
Pickupok 2 Duncan Designed™ SC-102 StackŽ Pickups, Alnico 5
1 Duncan Designed™ HB-112 Humbucking Pickup
Szabályzók Master Hangerő,
Hangszín 1. (Nyak Pickup),
Hangszín  2. (Középső Pickup)
Pickup kapcsolás 5-állású kapcsoló:
Position 1. Húrláb Pickup
Position 2. Húrláb és középső Pickup
Position 3. Középső Pickup
Position 4. Középső és nyak Pickup
Position 5. Nyak Pickup
Húrláb Vintage kivitelű tremolóval
Hangoló kulcsok Standard zárt kivitel
Szerelvények Krómozott
Kopólap 3-rétegű fehér / fekete / fehér műanyag
Húrhosszúság 25.5" (648 mm)
Nyak szélesség a fej előtt 1.650" (42 mm)
Egyéb jellemzők Duncan Design™ zajmentes hangszedők,
Vintage Tremolo,
Fekete / Arany Squier Logo,
Gravírozott lap a nyak rögzítésnél
Fehér színű műanyag alkatrészek,
Pozíció jelző berakások
Húrozás Fender Super 250L, (.009 to .042

Hangszedők

A gitár hangszedői feltűnően zajtalanok, ez jó dolog. A távol-keleti gitárok sokszor csupán a hangszedőn véreztek el. Emlékszem 10 -15 évvel ezelőtt a hangszedők csak külsőre hasonlítottak a nagy szaktudással kiváló anyagokból készült hangszedőkre. Sokszor a hangszedő kicserélése után egy klasszissal jobb hangszer vált belőle. Abban az időben egyáltalán nem fordítottak figyelmet a mágnes anyagára, sem a tekercsek impregnálására. Azóta sok víz lefolyt a Gangesen és már Indiában is tudnak jó gitárokat készíteni. A hangszedők tekintetében a Seymour Duncan által tervezett hangszedők már hozzák az elvárt minőséget, bár hiba lenne egyenrangúként kezelni az eredeti Seymour hangszedőkkel.

Ebbe a gitárba Vintage AlniCo mágnesű pickupok kerültek a tekercseket egymás felett helyezték el, így zajmentesen lehet bekötni őket, kis jelszínt veszteséggel. A Humbucker hangszedő jó választás, kissé harapós, érdes karaktere előnyös a megfelelő torzított hangszínhez.

Hangzás

A gitár test anyaga is szokatlan. Vörös cédrusból nem igazán szokás testet faragni elektromos gitárhoz. A vörös cédrus nagyon puha fa. Ez esetben mégis tettek kivételt, ami egyáltalán nem eredményezett rossz hangszert. Sőt, meg kell jegyeznem, hogy hangjával kissé kilóg ez a gitár a sorozatból. Jó értelemben. Miként a hársfa sem nagyon gyakori anyag, az elmúlt években találkoztam hársfatestű Stratókkal és magasan a leggazdagabb tiszta hangzást produkálták. A vörös cédrus ehhez nagyon hasonló karakter, azonban ha rajtam állt volna, akkor más karakterű hangszedőket tettem volna a közép és a nyak pozícióba.

Hogy miért? Nos a vörös cédrusból készült test vastagon szóló gitárt eredményezhet, ha azt a hangszedő is támogatja. Csupán jobban kihozhatta volna egy másik hangszedő azt, ami a fában van. A Vintage hangszedők kissé vékonyabban és fényesebben szólnak, különösen a Stack változatok, ahol a tekercs meg van csapolva a zajmentes bekötés miatt, így ezek kissé fényesebb irányba mennek el kisebb kimeneti jelszinttel, viszont szuper csendesek. Észrevételemet az is alátámasztja, hogy a húrláb hangszedő lényegesen, halhatóan nagyobb jelet ad le, mint a többi. A gitárba jobb lett volna egy nagyobb jelű szimpla hangszedő, ami vastagabban is szól, például a hetvenes évek elejének, közepének hangszedői közül mintázva egyet.

Észrevételeim persze nem vonnak le sokat a gitár használati értékéből, mivel meglepően jól szól ez a gitár, főként pedig mindössze ennyi pénzért. A gitár hangja tiszta hangszínen valóban tiszta, zajmentes, a kombinációk jó hangszíneket eredményeznek.

Játékkényelem

A gitár kissé könnyebb, mint a megszokott kőris anyagú, a súlypontja nem tolódott el a vörös cédrus könnyebb fajsúlya miatt sem. A nyak keresztmetszete is a Vintage időket idézi, és bár nekem nagyon kényelmes, javaslom elmenni a Mezzoforte Hangszeráruházba és ott kézbe véve kipróbálni a hangszert. Mindenki más nyakat kedvel. A gitár beállítása kifogástalan volt, nem igényelt semmilyen utólagos állítást, bár nem árt rendszeresen ellenőrizni a sokáig hajón szállított gitárokat, mert mire ideérnek a hosszú tengeri útról, már beállításra szorulnak.

Összegzés

A gitár nagyon jó árával és korrekt kivitelével, jó hangzásával vonta magára a figyelmemet. Bár én más hangszedőt tettem volna a középső és a nyak pozícióba, ennyi pénzért ez igazán bocsánatos dolog. Ugyancsak eszembe jutott, hogy egy lágy test anyagú gitár sérülékenyebb, így érdemes venni egy kemény tokot ennek a gitárnak. A gitárt próbálgatván az is eszembe jutott, hogy elképesztően emelkedik a jobb gitárok száma még az olcsóbb kategóriában is. Ennek okai pedig részben a vásárlók igényeire és a nagyon szoros piaci versenyre vezethetők vissza.

Ára: 80.000,- Ft

A gitárt a Mezzoforte Hangszeráruházból kaptuk kölcsön a tesztre, melyért ezúton mondunk köszönetet.

Kapcsolódó linkek:

Szabó Sándor

2008-02-03 19:09:51