Fibenare 6 húros elektromos gitár

(A gitár formája mára fontos megkülömböztető jelképpé vált...)

Ez a különös formájú gitár a legmodernebb zenei és hangzási törekvések szerint és legszélsőségesebb igények figyelembevételével készült el a Benedek testvérek Csaba és Árpád gondos munkája nyomán. Bár én magam akusztikus gitáros vagyok egy elektromos gitár jelenléte a szobámban mindig jó érzéssel tölt el. A gitár aslakjául a Klein Electric fazonból indultam, ki mivel az általam rajta játszott muzsika nem igazán tartozik a megszokott stílusokba. Ezért az elektromos gitárt is gondos tervezés és kísérletezés előzte meg és ennek eredményeként az eredmény egy nagyon különc, az általában hallható gitárokétól jócskán eltérő forma és hangzás lett. A gitár formája mára fontos megkülömböztető jelképpé vált. Ránézel egy gitárra és tudod, hogy milyen stílusban használják. (pl. Véletlenül sem látni Telecasterrel zúzó heavy metál bandát...)

A Benedek testvérek munkáját több éve figyelemmel kísérve végül rájuk esett választásom, nem mintha nmás nem lett volna képes megépíteni. A fő ok, amiért őket választottam az, hogy soron kívül elvállaták, tanulni akartak ebből a projectből és mivel az új utak keresésében, a kísérletezésben és a minőség tekintetében egyazon elveket vallunk.

A Klein Electric formát szabadalmi okokból nem követték pontosan, így elkészült egy annak stilizált letörésekkel módosított változata. Ez az a forma, ami a hallgatót és a nézőt már vizuálisan sem predesztinálja arra, hogy mi fog a gitáron történni, ugyanakkor a játékkényelem szempontjából is minden eddigi gitárkonstrukciónál előnyösebb. A fejnélküli nyak, mely csavarozással csatlakozik a testhez aktívan részt vesz a rezgési modusok kialakításában. A húrláb egy a Benedek testvérek által továbbfejlesztett Steinberg rendszerű tremoló szerkezet, húrfeszítő hangolókulcsokkal egybeépített kivitelben. Az egész tremolószerkezet harangbronzból készült, ami egyrészt a "leghangbarátabb" fém, másrészt nem kopik, mint a nagyszériában gyártott tremolószerkezetek könnyű öntvény anyaga.

A gitár anyagkombinációja sem hétköznapi. A nyak anyaga szokatlan módon riói paliszander, rajta ébenfa fogólappal. Ez páratlan hangkitartást biztosít. A teste belül üregesre van kiképezve. A test alsó részét magyar kőrisből, tetejét pedig nagyon öreg fenyőtömbből faragták ki úgy hogy a középső rétegben speciális rezonáns hangüregeket alakítottak ki. Bár a nyak már önmagában is rendkívül merev, egy merevítőpálca is beépítésre került későbbi húrozás vagy hangolás változás esetére. Csupán a nyak anyaga és fejnélküli konstrukciója már egy egészen más irányba viszi a gitár tónusát. A test különleges formája nem csupán a hihetetlen kényelmes játékot, hanem a megszokottól eltérő hangzást is garantálja.

A gitár elektronikája is lényegesen több a normál megszokottnál. A gitáron kétféle gitár pickupkészlete található meg: az egyik egy Chris Kinman Vintage Noiseless Stratocaster készlet, a közöttük lévő helyre pedig egy Fender Noiseless Telecaster készlet került. Mindkét készlethez külön pickupváltó és külön kimenet tartozik, ugyanakkor lehetséges egyetlen kimeneten bármely pickup kombinációt is alkalmazni. A két független kimenetre a két külön looper táplálása miatt van szükség. A pickupok érdekessége, hogy közvetlenül vonalból is használhatók és tökéletes hangzást nyújtanak, de ez csak a tiszta hangszín esetében lehetséges.

A gitár alapkoncepciója az volt, hogy a legősibb és legtisztább elektomos gitárhangot a ma létező legkülönösebb és legszokatlanabb anyag és testkombinációval egy nagyon modern aurával vonja körül. Ez a gitár a Hank Marvin által kitalált harangszerűen megszólaló tiszta gitárhangot egy nagyon gazdag és meleg jazzes tónusba ágyazva ötvözi egybe. Ha kell egy nagyon gazdag hangú modern jazzgitárként szólhat, a következő pillanatban pedig a Shadows legendás hangzását is képes megidézni persze csupán a pickupok miatt, azonban a gitár minden hangja hordozza a saját különleges személyiségét.

A gitár D-re leengedett standard hangoláson működik .012-es húrokkal, vagyis inkább az akusztikus gitár húrozásához áll közelebb. A hangszer speciálisan a modern kísérleti elektromos gitárzene céljaira készült és eképpen általában eddig nem hallott zenék és hangok szólalnak meg rajta. Sokkal inkább egy zenei felfedező út nélkülözhetetlen kelléke mint bármiféle divatos hangzások tolmácsolója.

2006-02-19 01:55:07